用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 朗誦比賽
樓主: Sanmic
go

朗誦比賽 [複製鏈接]

謝謝王家爸爸及moon.ng.

回覆 silvia_ng 的帖子

如果第一,二,三名證書是什麼顏色?thanks

引用:回覆+silvia_ng+的帖子 如果第一,二,三

原帖由 chopin999 於 16-12-12 發表

如果第一,二,三名證書是什麼顏色?thanks
攞獎顏色也是視乎得分幾多,只係証書上加多隻字寫住"First/Second/Third"

引用:Quote:原帖由+chopin999+於+16-12-12+發表

原帖由 silvia_ng 於 16-12-12 發表
攞獎顏色也是視乎得分幾多,只係証書上加多隻字寫住"First/Second/Third"
今年好彩,我兩個小朋友中英文朗誦都攞到頭三,一冠一亞二季,遺憾的是沒有一張獎狀會是紅色,冠軍也只有88分!

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+16-12-12+發表

原帖由 moon.ng 於 16-12-12 發表
今年好彩,我兩個小朋友中英文朗誦都攞到頭三,一冠一亞二季,遺憾的是沒有一張獎狀會是紅色,冠軍也只有88 ...
我女89....就差一分攞紅cert😂 就讓呢個遺憾成為佢日後既動力吧!

引用:Quote:原帖由+moon.ng+於+16-12-12+發表今

原帖由 silvia_ng 於 16-12-12 發表
我女89....就差一分攞紅cert😂 就讓呢個遺憾成為佢日後既動力吧!
👍,也是冠軍?有的評委手緊!

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+16-12-12+發表

原帖由 moon.ng 於 16-12-12 發表
👍,也是冠軍?有的評委手緊!
係呀,攞到冠軍。

silvia_ng 發表於 16-12-12 18:47
係呀,攞到冠軍。

想請問,同場小朋友表現會不會影響評判給分?例如大部分小朋友表現一般,比較好的會不會高分些?

引用:Quote:silvia_ng+發表於+16-12-12+18:47+

原帖由 lhingw 於 16-12-12 發表
想請問,同場小朋友表現會不會影響評判給分?例如大部分小朋友表現一般,比較好的會不會高分些?
...
當然啦

引用:Quote:Sask999+發表於+16-12-5+11:00+想問

原帖由 silvia_ng 於 16-12-07 發表
80 - 89分為MERIT,會有藍色証書。張CERT大約4月左右經學校派返比你,到時自己KEEP。 ...
請問上面有冇季亞軍名次?谢你

回覆:朗誦比賽

係咪只有一支旗?沒有亞季軍旗?而证書有冇分數评语?thank u all! first time to join....inexperienced....

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+16-12-07+發表8

原帖由 3hearts 於 16-12-13 發表
請問上面有冇季亞軍名次?谢你
會寫上的。以英文比賽為例,証書上額外寫上"First / Second  / Third" 的。

引用:係咪只有一支旗?沒有亞季軍旗?而证書有冇分

原帖由 3hearts 於 16-12-13 發表
係咪只有一支旗?沒有亞季軍旗?而证書有冇分數评语?thank u all! first time to join....inexperienced....

...
錦旗只得冠軍有,亞軍及季軍都沒有。錦旗會於比賽完成後即場頒發。此外,比賽完成後,每位參賽者均會獲得計分紙一張,評判會在上面寫上對該參賽者的評語及分數。如有幸獲得獎項,亦會在計分紙上寫明。証書要待明年三至四月才經學校 / 報名機構派回,証書上不會再有分數及評語。

引用:Quote:原帖由+3hearts+於+16-12-13+發表係

原帖由 silvia_ng 於 16-12-13 發表
錦旗只得冠軍有,亞軍及季軍都沒有。錦旗會於比賽完成後即場頒發。此外,比賽完成後,每位參賽者均會獲得計 ...
thank u very much! no wonder sometimes i see mommies friend juat showed the marking sheet la....thanks....

silvia_ng 發表於 16-12-12 22:20
當然啦

Thanks!

因小女第一次參加,想請教下各位。分數的 range有幾大呢? 見你們的小朋友都好叻,好高分,返而想問下最低分會有幾多分呢?  是不是少於80分就冇 cert?  謝謝!

lengluey 發表於 16-12-14 12:34
因小女第一次參加,想請教下各位。分數的 range有幾大呢? 見你們的小朋友都好叻,好高分,返而想問下最低分 ...
睇評判架,好難講個RANGE係幾大。印象中75分 - 79分,會有綠色CERT,中文叫良好証書。

我仔仔P4 & P5時,兩次英詩朗讀都係攞79分,就係差一分先有藍CERT。同場見到有D小朋友,75都攞唔到,足見果個評判極手緊。最後佢P6再參加,比佢攞到88分冠軍,所以有時都好睇評判心水呀!

每次參加都唔係為左有獎攞,但我兩個小朋友都好ENJOY的,因為每次評判比佢地COMMENTS, 都係FOR佢地第日作改善。呀仔今年中二,仍然繼續玩,仲挑戰普通話及三場英文比賽。普通話雖然冇獎攞,但佢話自己做得唔錯,希望出年再參加,呢D我諗係我最希望佢地學到既野「學識輸,學識自省,學識找進步方法」。

多謝你的回覆!  你的小朋友好叻呀, 拿冠軍!  我們都是為小朋友練膽量所以參加! 希望第時大個也可以好你的小朋友一樣享受這份滿足感和喜悅!

silvia_ng    發表於 16-12-15 09:15

回覆樓主

我小朋友今年小一,第一次經學校報名參加校際朗誦比賽。請各位高人指點:

1. 請問當天比賽有觀眾的嗎?
2. 係咪、評判叮一聲才開始?
3. 第一次參加有沒有什麼要注意?

Pigmama1012 發表於 17-9-6 22:41
我小朋友今年小一,第一次經學校報名參加校際朗誦比賽。請各位高人指點:

1. 請問當天比賽有觀眾的嗎?
1. 觀眾便是家長2. 個個評判唔同做法,到時聽評判指示。中文朗誦大部份評判中意用叮叮鐘,外籍評判通常唔用
3. 注意一個小朋友只可以由一個大人跟入場

‹ 上一主題|下一主題