用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <討論> 窮鬼學樂器...
樓主: retriever
go

<討論> 窮鬼學樂器...   [複製鏈接]

引用:音統學只接受6歲以上,6歲以下有什麼地方學

原帖由 Annie888 於 16-09-09 發表
音統學只接受6歲以上,6歲以下有什麼地方學中樂?
青苖都可以幫你搵,我個仔五歲開始學笛子,依家一年有多,so far學得唔錯。

做任何事,passion 是最重要

引用:做任何事,passion+是最重要

cmchang0927 發表於 16-8-30 15:40
音統好平,貴樂器又有得借。我大女在那兒學左ㄧ樣中樂三年了,老師是中樂團的,有開個人concert, 音統師資 ...
音統唔收, 大鑊....

有無其他建議, 或者下一學期, WAIT LIST 等等...

回覆 retriever 的帖子

係咪學弦樂?if yes,阿女以前小學同學在香港兒童弦樂團學到grade 8. Her mom said it was gd and not expensive.

cmchang0927 發表於 16-10-6 16:57
回覆 retriever 的帖子

係咪學弦樂?if yes,阿女以前小學同學在香港兒童弦樂團學到grade 8. Her mom said  ...
not necessary strings.
wanna anything more affordable, just in case to meet the school req for learning musical instrument.

tkyou!

retriever 發表於 16-10-6 17:13
not necessary strings.
wanna anything more affordable, just in case to meet the school req for learn ...

音統署樂器班唔易考㗎!其實報學校嘅樂器班都係唔錯嘅選擇,起碼方便,唔使再安排送多程,而且一般可入埋學校樂團

retriever  對, 考時人山人海!  發表於 16-10-6 17:42

karen55407 發表於 16-10-6 17:28
音統署樂器班唔易考㗎!其實報學校嘅樂器班都係唔錯嘅選擇,起碼方便,唔使再安排送多程,而且一般可入埋 ...

主要貪佢地平. 細路講明無興趣樂器.

不過係學校任務, 而家唔學, 3/4 年級要找數.

retriever 發表於 16-10-6 17:41

咁你音統就應該報啲最冷門嘅

音統要管接送,都要車費,又要喺度等一個鐘,仲有每隔一年要加多一堂樂理班,要考試㗎!

retriever 發表於 16-10-6 17:41

其實找數都只係佔音樂科十分咁大把,倒不如豪比佢,學樂器要耗好多時間㗎!另外,學樂器也可培養音樂興趣。

karen55407 發表於 16-10-6 17:47
音統要管接送,都要車費,又要喺度等一個鐘,仲有每隔一年要加多一堂樂理班,要考試㗎!
...
"仲有每隔一年要加多一堂樂理班"

what is that exactly?

and.... if the kid explicitly says no interest in the musical instrument, anything would be more appropriate in terms of cost and learning curve?

karen55407 發表於 16-10-6 17:53
其實找數都只係佔音樂科十分咁大把,倒不如豪比佢,學樂器要耗好多時間㗎!另外,學樂器也可培養音樂興趣 ...
"倒不如豪比佢,學樂器要耗好多時間㗎!"

yes... but if they require it explicitly, dare not to tell them we did not learn any instrument wor...

dare u?

retriever 發表於 16-10-6 17:59
"倒不如豪比佢,學樂器要耗好多時間㗎!"

yes... but if they require it explicitly, dare not to tell t ...

我兩個小朋友都有同學係無學樂器㗎!而且唔係少數

retriever 發表於 16-10-6 17:55
"仲有每隔一年要加多一堂樂理班"

what is that exactly?

音統署樂器班每隔一年會提供免費樂理班給學員,係強迫嘅,除非能提供該級樂理考試証明,樂理班每星期一堂,每堂45分鐘,有功課,兩次測驗和一次考試。

karen55407 發表於 16-10-6 19:08
音統署樂器班每隔一年會提供免費樂理班給學員,係強迫嘅,除非能提供該級樂理考試証明,樂理班每星期一堂 ...

係咪西樂先有?

你上過音統班嗎? 如何?

音統署樂器班每隔一年會提供免費樂理班給學員--中樂都有,我二個兒子都在那學二胡..老師很好

tracy1972 發表於 16-10-6 22:46
音統署樂器班每隔一年會提供免費樂理班給學員--中樂都有,我二個兒子都在那學二胡..老師很好 ...
今年面試,幸運入到二胡,想問下大班學既情況?都會學到野?進度如何?謝謝分享。

cmchang0927  學到但當然比私人慢  發表於 16-10-6 23:58

mansum92 發表於 16-8-30 13:59
敲擊樂好似最平,初學千幾元買套 Percussion Set就可以練, 考試又唔洗請伴奏。每次我見敲擊同學只係帶鼓棒 ...
敲擊樂入門無錯是好平, 一千蚊左右就得, 但你如果想考級 (ABRSM), 一樣要請伴奏, 因為敲擊樂一般要學打鼓和鋼片琴兩樣, 考鋼片琴是要請伴奏的.  而且學到三四級, 就要轉去學木琴, 好大座的, 價錢又貴.  一千蚊percussion set的小型鋼片琴只頂到考二級試.

引用:Quote:mansum92+發表於+16-8-30+13:59+敲擊

原帖由 jaycee_mami 於 16-10-08 發表
敲擊樂入門無錯是好平, 一千蚊左右就得, 但你如果想考級 (ABRSM), 一樣要請伴奏, 因為敲擊樂一般要學打鼓和 ...
想問學percussion 如要練習,係咪最遲2、3級左右要買一set 鼓/木琴在家練?大約幾$?係咪好大座?

‹ 上一主題|下一主題