用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <討論> 窮鬼學樂器...
樓主: retriever
go

<討論> 窮鬼學樂器...   [複製鏈接]

boomonsters 發表於 16-9-1 13:01
聲樂似乎不需購買樂器
聲樂比賽都要伴奏

我仔系特別仔,既然他音樂有能力,所以要他考到級作為旁身的一技之長,萬一主流教育讀吾上去,都可以自力更生,唔使餓死
一般學生體藝只係錦上添花,對特別仔來說,可能是他們維持生計的技能

MrBeast 發表於 16-9-1 17:50
The other way round,培養興趣不一定要去考級。若果小朋友已達到或close to 程度,比一個短期目標,我也覺 ...
我覺得用‘’練‘’會適合D, ‘’操‘’若真係無興趣係廹唔到既, 只係坊間多喜愛用‘’操‘’字去形容, 帶來pro D既感覺

mcl203 發表於 16-9-1 20:15
我覺得用‘’練‘’會適合D, ‘’操‘’若真係無興趣係廹唔到既, 只係坊間多喜愛用‘’操‘’字去形容,  ...
我都想佢練下,hea學下,但無興趣逼唔到
我成日想我囡學琴,氹佢買禮物俾佢,叫佢試4堂(呃佢報左),點知佢喊住話:唔鍾意就唔鍾意,仲咩逼小朋友學。

慳翻

引用:Quote:longlokma+發表於+16-9-1+14:21+學樂

原帖由 MrBeast 於 16-09-01 發表
The other way round,培養興趣不一定要去考級。若果小朋友已達到或close to 程度,比一個短期目標,我也覺 ...
我就係唔想孩子覺得唔驶考级是一种逃避方法。
我說的只是我自己看法,不是現時一般家長睇法。
在我,我会先讓孩子接觸不同事物/興趣,但當孩子决定要继續學下去时,他便要作出一個commitment, 他要明白学習任何知識/興趣的过程中自己必須先付出,要有一定技術修為后才可享受當中樂趣,而考级也只是學習过程的一部分,没必要逃避。
樂器考试除了憑考生能力,考官的主观感覺也有相當影響性,所以成績结果不似預期亦沒什麼大不了,最多跳级再考或重考。
大前提是,家長不打算以考级证書作為支持孩子升学之用。

四隻貓    發表於 17-8-1 10:23
MrBeast  Agree  發表於 16-9-2 12:10

回覆:<討論> 窮鬼學樂器...

題外一問,我也本著hea學的心態,一年班時選了較易學的敲擊樂,現在二年班,學校邀請參加初級敲擊樂隊 和 進階敲擊樂班。如二樣都參加就要每星期兩天留校學,我想只選一樣,不想太花時間,咁應該選進階班學多些技巧,定選樂隊可與同學合作互動多些?

學鋼琴佢本身有興趣,考唔考本身都唔大問題,最緊要肯自動自覺練.(我見有些家長為了小朋友有興趣竟然要陪學/搵低級老師陪練琴,都幾無謂)

反而, 學難度高的樂器, 老師要求好高,呢樣就真係可以訓練佢克服困難既意志.(帶佢去音樂會自己揀)

回覆 LeeCC 的帖子

對...其實大部份樂噐都需要伴奏

引用:Quote:longlokma+發表於+16-9-1+14:21+學樂

原帖由 MrBeast 於 16-09-01 發表
我認我好現實,學樂器花的時間和金錢分分鐘超過直資學校的支出,考試和比賽成績成為了我benchmark 佢在音樂上的進步,正如學校派成績表上的分數和級名次一樣。佢自己想學就要勤力練和有進步,set定左考試目標讓他向着目標進發,參加比賽讓他知道天外有天他仲有進行空間和當作考試前的熱身。如果佢自己冇興趣或懶不練習就隨時cut, 目標set 得清清楚楚,不會浪費時間和金錢

引用:回覆+LeeCC+的帖子 對...其實大部份樂噐都

原帖由 boomonsters 於 16-09-02 發表
回覆 LeeCC 的帖子

對...其實大部份樂噐都需要伴奏
同伴奏夾多幾次好

好彩的在YouTube 找到Demo 什至只是鋼琴伴奏,Bluetooth 去hifi 一路播一路練,練熟左先再搵鋼琴伴奏rehearsal 2、3次,慳返好多

mimi222shi 發表於 16-9-2 09:17
學鋼琴佢本身有興趣,考唔考本身都唔大問題,最緊要肯自動自覺練.(我見有些家長為了小朋友有興趣竟然要陪學/ ...

鋼琴吾系難度低的樂器,老師要求也好高

可能有點誤會, 老師話鋼琴係西樂較全面既樂器,絕對唔係難度低
只係我對小朋友學鋼琴既要求低,只要求佢自己肯練,唔一定要考到十級八級,純由興趣出發.

學另一種(我認為難度較高的樂器), 係因為之前放棄了九龍塘以樂器出名的私小(因小朋友強烈要求讀英小+性格合適),故小朋友要求多學一種樂器.

由第一天學樂器開始,我已經講明我只負責俾學費, 自己要俾心機學,唔明唔好問我, 上堂要留心.
音樂係課外活動,時間兼顧到就學, 唔肯練就唔需要再學.

BBCOW2009 發表於 16-9-2 02:50
題外一問,我也本著hea學的心態,一年班時選了較易學的敲擊樂,現在二年班,學校邀請參加初級敲擊樂隊 和  ...
小學之所以encourage 學樂器其中原因是中學join 樂團,但升中就個人achievement較重要

無論音樂還是運動,我都是以仔的興趣至上。如果佢冇興趣,我唔會花呢啲時間及金錢,即使好平。
如果有興趣,會搜下政府機構舉辦或校內的。若小朋友有能力及興趣再上一層樓,會再在外找口碑好的導師,價錢會量力而為。

回覆:babywoman 的帖子

我身邊有朋友原本係比小朋友hea學,學到5級左右,d歌開始難,唔可以再咁hea, 又覺得學到5級先唔學好side, 就谷個小朋友考8級之後唔學。但其實5跳8個小朋友都會好辛苦。

Bobo1210 發表於 16-9-1 21:59
我都想佢練下,hea學下,但無興趣逼唔到
我成日想我囡學琴,氹佢買禮物俾佢,叫佢試4堂(呃佢報左 ...
Hea還hea...咪學我地hea到自由發展...令小朋友3年半後先發覺及行動
原來佢老師仲hea...要用多一年執番好D基本功

回覆 mansum92 的帖子

我不懂音樂,所以不知由五級跳到八級的辛苦。但如果真係有興趣應該不會覺得辛苦。
以我仔為例,我小二俾佢在校玩乒乓球,主要係想佢多一項運動而已,小四將入校隊。這個暑假,他主動提出在外訓練一下,於是,我讓他參加政府開的班,幾十蚊玩成個月,平之餘又學到新嘢。如果我仔他日想更上一層樓要在外比賽,可能會在外一對一揾教練。

引用:Quote:原帖由+LeeCC+於+16-08-30+發表音統

原帖由 karen55407 於 16-08-30 發表
音統學費只百幾蚊一個月
我囡學紧 今年last 1年只係350/月

引用:Quote:原帖由+LeeCC+於+16-08-30+發表音統

音統學費只百幾蚊一個月
啊囡向音統學 今年last 1年只係350/月

音統學費只百幾蚊一個月
啊囡向音統學 今年last 1年只係350/月

‹ 上一主題|下一主題