用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <討論> 窮鬼學樂器...
樓主: retriever
go

<討論> 窮鬼學樂器...   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+16-8-30+18:20+編

原帖由 MrBeast 於 16-08-30 發表

人各有志,看過分享考到8級後就不再店樂器,身邊亦有朋友迫 ...
八级后唔再掂樂器我相信係比較罕有同極端的例子,只有孩子是在長期被迫學、被迫練的情況下才会做成这样的惡果。
正常人有八级技能,其實已經可以享受音樂,享受弹奏樂趣,假如不再追求演奏级証書,在没有考試壓力而又擁有一定技術下玩樂器就真是寫意不过了!

retriever 發表於 16-8-30 16:30
音統處學, 有評論話技巧提昇慢, 不足入音統自己既樂團.

話入佢地樂團, 都係外面學提昇技術, 再考佢地高級 ...
家人無在外面補,但因為本身有吹管樂,又入左學校樂團,時間兼顧不到,所以無考過音統處的樂團

要平,牧童笛同口琴啦!我地個年代大部分窮鬼都系玩呢兩種樂器。
想享受音樂,陶冶性情,呢兩種樂器絕無問題。
而且,學落去,仲可以學好多高深技巧,唔好睇少佢地。

引用:要平,牧童笛同口琴啦!我地個年代大部分窮

原帖由 simonwan 於 16-08-31 發表
要平,牧童笛同口琴啦!我地個年代大部分窮鬼都系玩呢兩種樂器。
想享受音樂,陶冶性情,呢兩種樂器絕無問 ...
口琴要揾人學會唔會貴?

是否也有考級?

我有2位親人鋼琴學到演奏級後就無再掂過琴(當時再加多一項中樂), 佢地學緊時都有興趣,但現在做了專業人士, 無再玩...
佢話好多人都係咁.

引用:我有2位親人鋼琴學到演奏級後就無再掂過琴(

原帖由 mimi222shi 於 16-08-31 發表
我有2位親人鋼琴學到演奏級後就無再掂過琴(當時再加多一項中樂), 佢地學緊時都有興趣,但現在做了專業人士,  ...
人長大了返工后當然冇學生时代咁多时间去弹琴睇書,但藝術係陪住人一世的,琴棋書畫是培養人的靈性修養,當一個人静下來、定下來時,便是他享受藝術的時候,这是旁人領略不到的人生樂趣

b3410    發表於 17-7-29 22:42

我自己對音樂無興趣, 坦白講, 真係領略唔到...

小朋友對音樂有興趣, 現在都學緊,不過, 我唔會迫佢練/考級, 重覆不停彈考試歌好難頂(我知好多人只學考試歌)

我認識一位男孩,真係被媽媽迫到八級, 最後係變左討厭鋼琴...現在仍是學生,考完試再無掂過鋼琴.

我覺得學音樂,有時間/有興趣, 就繼續, 無就要取捨.

音統學係平,不過, 我的確見有人要再搵私補同一樣野.

little_yolky  其實大部份人都只練考試歌。  發表於 16-8-31 10:41

我小朋友考完一次級都停左好耐,因為佢極抗拒重覆,反而平時練其他歌就見佢真係享受.
不過, 到咁上下, 老師又會叫考級.

若意在陶冶性情、培養藝術興趣,點解要考級,我有一兩個fd彈鋼琴彈得不錯,冇考級,一有空便自己彈幾首自娛。

我不是totally against 練習,但看看vanessa mae,最後走去滑雪,何苦呢

我以前都抗拒俾小朋友重複練習考試比賽表演

但經過幾年觀察阿仔考試比賽表演的過程,我從中看到毅力,堅持,精益求精,上進心,欣賞對手,對自己有要求這些好東西,考試比賽不一定是不好的

四隻貓    發表於 17-8-1 10:02
b3410    發表於 17-7-29 22:43

引用:若意在陶冶性情、培養藝術興趣,點解要考級

原帖由 MrBeast 於 16-08-31 發表
若意在陶冶性情、培養藝術興趣,點解要考級,我有一兩個fd彈鋼琴彈得不錯,冇考級,一有空便自己彈幾首自娛 ...
又另一種說法,若無咗目標,可能會漫無目的,停滯不前,(為考而考,被迫學既除外)

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-8-30+16:39+

原帖由 retriever 於 16-08-30 發表

如題, 最緊要價格相宜...
"人有我有", 唔似你一向既追求喎

LeeCC 發表於 16-8-31 12:29
我以前都抗拒俾小朋友重複練習考試比賽表演

但經過幾年觀察阿仔考試比賽表演的過程,我從中看到毅力,堅持 ...
同意。
適量的比賽/考試,可以令小朋友更積極!

回覆: 窮鬼學樂器...

IloveJJ 發表於 16-8-31 13:59
「little_yolky  其實大部份人都只練考試歌」乜而家啲人係咁既咩?我當年自己學,係一堂入面,又學考試歌, ...
家長想簡而精....老師想長又貴

Bobo1210   你講野成日都好好笑  發表於 16-8-31 14:13

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-30+發表

原帖由 mcl203 於 16-08-31 發表
"人有我有", 唔似你一向既追求喎
好多人講係理想主義,但實際⋯

mcl203 發表於 16-8-31 13:06
又另一種說法,若無咗目標,可能會漫無目的,停滯不前,(為考而考,被迫學既除外)

...
其實我同意的,不過目標又唔一定要去考級,訂低d如一年學幾首歌。其實這和樓主龍校po 差不多,有人like升中搏殺,有人就留前dou後

MrBeast 發表於 16-8-31 16:56
其實我同意的,不過目標又唔一定要去考級,訂低d如一年學幾首歌。其實這和樓主龍校po 差不多,有人like升中 ...

人在江湖....取平衡點唔易
鐘意既...好難拉慢既
唔鐘意既....又可能仲係太快

我有朋友既小朋友...無預設目標....有興趣....無練習
小朋友永不放棄...緩慢向前....係好多老師認同既為興趣而學
爭札多年最終被cut

另外....仲未明樓主點解"人有我有"去為學而學....不設前題下可讓孩子自由發展

IloveJJ 發表於 16-8-31 13:59
「little_yolky  其實大部份人都只練考試歌」乜而家啲人係咁既咩?我當年自己學,係一堂入面,又學考試歌, ...
依家...........好多家長係目標為本丫嘛, 考試考高級, 比賽比低級................

引用:若意在陶冶性情、培養藝術興趣,點解要考級

原帖由 MrBeast 於 16-08-31 發表
若意在陶冶性情、培養藝術興趣,點解要考級,我有一兩個fd彈鋼琴彈得不錯,冇考級,一有空便自己彈幾首自娛 ...
她能夠年紀輕輕就在瑞士雪山上un un 腳過日子,全靠她小時寒窗苦練十數年小提琴。如果以她為鑑,各位應該更加努力學好音樂

四隻貓    發表於 17-8-1 10:04
‹ 上一主題|下一主題