用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <討論> 窮鬼學樂器...
樓主: retriever
go

<討論> 窮鬼學樂器...   [複製鏈接]

Ocean419 發表於 16-8-31 18:58
她能夠年紀輕輕就在瑞士雪山上un un 腳過日子,全靠她小時寒窗苦練十數年小提琴。如果以她為鑑,各位應該更 ...
同意. 如果沒有苦練十數年小提琴, 沒有那名氣和收入, 她現在如何能過自己想過的生活?
有一天她不想再滑雪, 可以隨時回歸小提琴表演或音樂教育.

另一位音樂家李垂誼, 少時候被媽媽逼佢拉大提琴, 他入大學時棄音樂讀了商科, 超級開心地把cello 放到床下底. 畢業後做了一年華爾街金融工作後, 發現自己原來喜歡的是音樂, 所以重拾cello, 成了大提琴家. 沒有小時寒窗苦練, 如何可以回頭?  

有得揀, 先至係老闆呀.

四隻貓 發表於 17-8-1 10:16
同意. 如果沒有苦練十數年小提琴, 沒有那名氣和收入, 她現在如何能過自己想過的生活?
有一天她不想再滑雪,  ...

你講既例子,會否是斯德哥爾摩症候群既另一例証,哈哈。

樂器小老師 發表於 16-9-1 17:37
其實小朋友啱啱學樂器, 最緊要令佢有興趣學, 如果有興趣, 其實練乜樂器都會練得好.如果無興趣又夾硬迫佢地 ...
長線除了小提琴外, 還有邊樣比較相宜?

hippoo 發表於 17-8-2 19:39

中樂會更平,如二胡

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

長線黎講,個人覺得小提琴同鋼琴較便宜。老師供應多,揀平民級數又得,真係天才學生搵大師級亦唔難搵。樂器二手亦多供應。

經驗分享:我女絕對係hea學但又有考級。13年考3個試夠hea喇掛?考級/比賽我覺得要。比賽校際一年/隔年至練一隻歌,唔會辛苦。我同老師共識係搵隻岩程度又有少少挑戰。老師夠經驗的話會識幫學生揀歌。我女長處係technique 學得比人快,好多人易彈錯騎呢嘅位我女好易上手,但彈現代如jazz有即興嘅就唔夠放。考試亦係間中考一野就得,我女只考左3個試:2、4、7。學13年考3個試係幾hea,最緊要大家都唔急,不過同意間中真係應該做下。係俾自己一個目標去excel。

Hea學係唔會慳錢,除非你呢世都唔打算有目標。我女交學費交左13年,比起「正常人」可能7年考7級,足足俾多一倍!但佢繼續有興趣學,老師又會教佢其他不在syllabus內嘅歌,咁都有得著嘅。

Charlotte_mom 發表於 17-8-3 07:55
長線黎講,個人覺得小提琴同鋼琴較便宜。老師供應多,揀平民級數又得,真係天才學生搵大師級亦唔難搵。樂器 ...

唔係好識。

請問咁HEA(你既用字), 如果間中學下(唔俾足13年學費), 恆常多D 練習有咩分別?

即練多D 上少D 堂又如何?

hippoo 發表於 17-8-2 19:39

愈大眾化愈平。鋼琴相信學考都平D。

retriever 發表於 17-8-3 08:01

唔係好識。

可以既,前提下你要搵到位好既老師,而佢又肯接受久唔久唔上堂既學生,即係佢生意夠好,有時間俾你,又唔緊張收學費~~

admittedly 我是五音不全人,今個暑假活動都是運動為主,so far都有些反思,最近看到森美的訪問,分享下:

https://topick.hket.com/article/1861093/森美自認「怪獸家長」%20%20%20%20%20要求孩子盡力做到最好【有片】

MrBeast 發表於 17-8-3 11:00
admittedly 我是五音不全人,今個暑假活動都是運動為主,so far都有些反思,最近看到森美的訪問,分享下:
...

謝謝介紹.

很同意這句:

森美指現在家長常都走兩個極端:太放任或過分管束:

retriever 發表於 17-8-3 11:13
謝謝介紹.

很同意這句:
是的,involved 的再可細分:dictator
passenger seat driver

friend n partner (一齊玩)

印象中森美是g憂和some degree of ad

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 17-8-3 08:01

唔係好識。

嗯.....我相信事實上比較難
如果個學生係咁生性,老師唔教都自己去搵適合程度嘅練,應該係人中之龍、進步神速了

我個仔會要求買樂譜,搵某隻歌話想老師教,我已經劏雞還神

Charlotte_mom 發表於 17-8-3 15:07
嗯.....我相信事實上比較難
如果個學生係咁生性,老師唔教都自己去搵適合程度嘅練,應該係人中之龍、進步 ...
不嬲我地都是hea 玩,上utube 揾教學,都叫玩到,不過今個summer join 了些課程,有老師和structure 教,係快上手好多,所以都reevaluate 之後條路點行,一些較叻加進取和有目標的朋友,已經飛上支路變鳳凰了。

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 17-8-3 18:43
不嬲我地都是hea 玩,上utube 揾教學,都叫玩到,不過今個summer join 了些課程,有老師和structure 教,係 ...

睇你心唔心急,同肉唔肉赤個荷包
我女唔係咩勁人(13年考3次試啊.....)。但要努力時就會做到。校際有輸過亦有贏過亞軍季軍(就係未試過冠軍,成績都有80以上)。佢亦了解到認真學習/練習係咩一回事,我就唔理佢了,由得老師安排最適合嘅步伐吧。

口琴, 陶笛
平, 入門易, 可再鑽研落去或轉其他吹奏型樂器, portable方便busking, 中西樂都可jam

回覆 四隻貓 的帖子

如我冇記錯,其實mae個冬奧資格係造假,而家停賽。調轉睇,如當年佢阿媽係容許佢滑雪而非逼佢拉琴,會唔會母女關係及滑雪相赢?

醒目開學勳章 王國長老

cal@wicked 發表於 17-8-5 03:09
回覆 四隻貓 的帖子

如我冇記錯,其實mae個冬奧資格係造假,而家停賽。調轉睇,如當年佢阿媽係容許佢滑雪 ...

或者今日佢會好憎滑雪,放棄世界級選手身份學拉小提琴

回覆樓主

在琴行索取的樂器學費表中,學鋼琴是最平的。

Charlotte_mom 發表於 17-8-5 11:00

咁樣好似難d。

Charlotte_mom 發表於 17-8-5 11:00

我識一個朋友真係40歲人搵夠錢,決定退下來,閒時以學小提琴畫畫游水為樂
‹ 上一主題|下一主題