用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為什麼廿一世紀了,還有世襲這些事?
樓主: 明天更好!
go

為什麼廿一世紀了,還有世襲這些事?   [複製鏈接]

回覆:為什麼廿一世紀了,還有世襲這些事?

如其响到諗唔公平,不如諗下點樣可以入到。天水圍普通學校都出戕元啦,諗下方法點樣力爭上游好過。

回覆 Muigg 的帖子

然係到果間出狀元既學校冒起時,又有人爭住問為何世襲不是我?沒完沒了...

所以,努力讀書,自己做狀元,自己母校都可以變名校, 母須問別人為何自己母校唔係st. Paul coed?

dereklg  不要用呢個冰冰用比喻,好不 ?  發表於 16-9-2 15:59
tantanmama  令我又諗起范冰冰: 我就是豪門  發表於 16-9-1 13:00

回覆:Forgetmenot999 的帖子

這是21世紀啊!教育的目的是什麼?為舊生的孩子?為爭取更多公共資源?

luilui007 發表於 16-9-1 08:24
咪繼續去尋找每人口中定義不一的公平標準吧!
想問下大家,難道唔符合自己心意的就叫唔公平?公平的定義只 ...
"公平的定義只是以自己為中心點的標準去轉?" 你原全講出嗰班既得利益者嘅心聲
唔係話交咗稅就大晒. 只係用得公帑, 就要公平啲. 私人機構我話之你點玩.
"公平, 公正, 公義" 呢D香港人成日掛係咀邊嘅說話, 原來只要觸及自己嘅利益, 就全部可以抛諸腦後.
攞完著數唔緊要, 唔好大大聲當應份囉!

retriever 發表於 16-9-1 08:35
"世襲" 應係指有兄姊父母在同一地址上學/上班,個人覺得在"方便照顧"原則底下,其實幾合理。但媒體渲染成 ...
完全同意. 前者方便家庭照顧, 小朋友在校亦有個照應, 相信大部份人對呢個安排都唔會有異議. 大部份覺得不公嘅, 係針對舊生加分呢個安排啫!

ok3 發表於 16-9-1 11:00
完全同意. 前者方便家庭照顧, 小朋友在校亦有個照應, 相信大部份人對呢個安排都唔會有異議. 大部份覺得不公 ...
父母在校工作必收? 大家都係打份工, 點解佢地著數D, 對我唔公平
宗教分? 我唔信教, 咁對我唔公平
校董分? 我唔係校董, 對我又唔公平
畢業兄姊分? 我得一個仔/女, 對我都係唔公平喎!
男校唔收女生? 唔收我個女, 對我唔公平喎! 我去平機會投訴你性別歧視嫁!

對自己無利益, 就是對你的不公平了吧!

Chirley  男校唔收女生果點我笑左  發表於 16-9-1 17:39
Chirley    發表於 16-9-1 17:39
wonglily    發表於 16-9-1 14:55
hppa    發表於 16-9-1 14:53
kkqueendom    發表於 16-9-1 12:23
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

fairness is the standard that shared by the majority. why only SPCC, a subvented school, has a special standard than even the private or international schools? there is no absolute fairness but there should be a relative fairness shared by the public. otherwise, the world becomes a privileges' club.

20世紀教育沒有covef 共容、consider the needs of all stakeholders,所以咪搞成咁

hkpapa852 發表於 16-9-1 12:15
父母在校工作必收? 大家都係打份工, 點解佢地著數D, 對我唔公平
校董分?  ...
共實你講嘅不無道理架!

引用:Quote:ok3+發表於+16-9-1+11:00+完全同意.+

原帖由 hkpapa852 於 16-09-01 發表
校董分?  ...
Well said

hkpapa852 發表於 16-8-30 17:19
其實, 如果以中文字詞解釋, "世襲"係指世代相傳, 應該係代表由父/母傳俾子女. 咁係制度上"世襲"即係舊生留 ...

well said.  "依家D人亂用"世襲"呢個名詞, 舊生又話係世襲... 唔知係咪有心想混淆視聽, 定係根本係無知" - 又或者係覺得講野明就得,唔洗咁字字精準 (真係見過有D咁既人...)

引用:首先,有關係不等於世襲,第二,講明70%總

回覆:為什麼廿一世紀了,還有世襲這些事?

樓主,咁妳到底會不會報呢間呢

天助自助者,  別再怨天尤人

引用:我覺得啲名唔好亂用...世襲+-+應該是指父母

原帖由 papa71 於 16-08-30 發表
我覺得啲名唔好亂用...

世襲 - 應該是指父母是學校員工,或有兄/弟於同一學校就讀,細仔/女才"必然"有學位

每年都會有這些標題。在這裡日子長,應該會看化的。

回覆 hkpapa852 的帖子

認同。麻怨也沒用。做好自己更實際。

Alange 發表於 16-9-1 18:34
世襲等如特權。
我諗現在香港沒有人喜歡特權吧!
人地白紙黑字寫明收生安排, 唔認同大可不報考

唔希望咁多人有特權? 恐怕你要考慮移民去北韓, 因為個度只有極少數人有特權
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:Alange+發表於+16-9-1+18:34+世襲等

原帖由 hkpapa852 於 16-09-02 發表
人地白紙黑字寫明收生安排, 唔認同大可不報考

唔希望咁多人有特權? 恐怕你要考慮移民去北韓, 因為個度只有 ...
Agree. 😑其實出得呢個帖子topic ,樓主對現實社會有好多不滿。見baby kingdom 有幾個topic都講村女考名小一之類。討論都晒時間,呢度有部份怪獸家長又要小孩考名校,又要數人家什麼世襲不公平?咁多憤世疾俗一於去政府津貼學校,咪唔使煩。我入呢度睇討論區教係想了解下各學校的資料,不過呢個討論區可以見盡平時我在公司見不到的「人生百態」。一字:絕!

回覆 hkpapa852 的帖子

仲有人會嘈話私校學費咁貴, 我負擔唔起冇得讀好唔公平! D 傳統名校大部份係港島區同九龍塘, 對我地住新界既好唔公平!

hppa    發表於 16-9-2 16:29

回覆:4eyesDad 的帖子

所以香港冇進步

‹ 上一主題|下一主題