用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 26號仲收到恊恩信,話有位就收我女。
go

26號仲收到恊恩信,話有位就收我女。 [複製鏈接]

26號恊恩仲寄信來,叫我們准備、一有位就叫我女去注冊!這個系禮節性的通知、定系真的仲有位?吾通就來開學恊恩仲末收齐學生!
有冇人可以答到

3    0    0    0

回覆 Homesze 的帖子

係有機會嘅,但亦好多己找到好嘅歸宿。唔會再入讀。

即係点?唔通开学如果有人no show就通知頂上?

Yanamami 發表於 16-8-29 21:29
即係点?唔通开学如果有人no show就通知頂上?
我聽番黎.....上年有學生開左學先報到....係有既~~~

回覆:Homesze 的帖子

未有位,但又叫你們準備,即係點?你和女兒點睇?第一次聽,即係比時間妳諗諗接唔接受,都好嘅!

醒目開學勳章

mcl203 發表於 16-8-29 21:44
我聽番黎.....上年有學生開左學先報到....係有既~~~
上年有位同學仔開左學一星期先報到

反而想知臨/已开学仲会放棄HY既同学係去左边间中学……升中唔同升小,升小就話手上仲有两三间直私津攞唔定主意,但中学有直资就唔会有津校学位,有-间直资又唔会有另-间……定还是HY自己hold住幾个位,臨开学仲係度慢慢揀学生……

little_yolky  應該係一有人走就攝位,直資搵政府津貼計人頭,一個不能少。  發表於 16-8-30 11:45

Yanamami 發表於 16-8-30 07:13
反而想知臨/已开学仲会放棄HY既同学係去左边面中学……升中唔同升小,升小就話手上仲有两三间直私津攞唔定 ...
If have better 津校学位 e.g. St Mary, BPS, etc. or better 直资 e.g. St Paul Co-ed, DGS, etc., 已开学仲会放棄HY and the girl can transfer her register card to the new school.

馬媽媽 發表於 16-8-30 11:20
If have better 津校学位 e.g. St Mary, BPS, etc. or better 直资 e.g. St Paul Co-ed, DGS, etc., 已开学 ...

又少听闻SPCC DGS等直資臨开学仲call waiting. 津校唔敢講……

Yanamami 發表於 16-8-30 11:30
又少听闻SPCC DGS等直資臨开学仲call waiting. 津校唔敢講……
女拔似乎都係有 ~~~

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-8-30+11:30+編

原帖由 Yanamami 於 16-08-30 發表
call waiting都仲ok.  咁可以即刻揀讀定唔讀。封信係叫樓主stand by,如果有人放位就嚟讀,係8月26日的信。

little_yolky  真正心儀既話why not? 就算買過晒D校服同書又如何,流流長六年,除返開都係小數目,最緊要覺得合適。   發表於 16-8-30 11:44
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Homesze 發表於 16-8-29 20:17
26號恊恩仲寄信來,叫我們准備、一有位就叫我女去注冊!這個系禮節性的通知、定系真的仲有位?吾通就來開學 ...
點得閑同你咁多禮節。我諗你係1st waiting, 叫你standby, 因為呢個世界真係有好得意既人, 真係唔到最後一刻唔放位。如果你真係心儀, 開咗學都轉去啦。但又有好多人都有唔錯既offer, 唔好煩唔轉的。

引用:Quote:Homesze+發表於+16-8-29+20:17+26號

原帖由 little_yolky 於 16-08-30 發表
點得閑同你咁多禮節。我諗你係1st waiting, 叫你standby, 因為呢個世界真係有好得意既人, 真係唔到最後一刻 ...
回應你的點評:

咁9月5日仲未有電話 or 9月10仲未有電話,咁我仲等唔等?? 嗰封信有乜意義?? 定係想家長每日都打去學校問我女仲有冇機會??

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

封信是否暗示有呢???? 只要要遲d 通知註冊
咁出封信, 好似比左希望人, 如果無咪...

好心有先位/註冊先出信啦, 想點??!!!
搞到人15/16 心囉囉攣 !!!!!!

little_yolky  會唔會係好大機會有位既意思?  發表於 16-8-30 12:26

Homesze 發表於 16-8-29 20:17
26號恊恩仲寄信來,叫我們准備、一有位就叫我女去注冊!這個系禮節性的通知、定系真的仲有位?吾通就來開學 ...
上年協恩 27、28/8(唔記得邊日) 打電話來話有位,問我個女讀唔讀…
開學前/後學生都會轉來轉去,有位真係唔出奇

回覆:cally4808 的帖子

有同學在開咗學兩星期,收到DBS取錄電話

音樂椅在開學後依然轉緊

Benbenmum 發表於 16-8-30 13:14
有同學在開咗學兩星期,收到DBS取錄電話

音樂椅在開學後依然轉緊
收到取錄电話反而正路过只係收信叫你standby但全無承諾。

mcl203 發表於 16-8-30 11:33
女拔似乎都係有 ~~~
Probably. If SPCC calls waiting, 有DGS 都走啦!!

回覆 馬媽媽 的帖子

樓主的女兒應90%收到取錄, 到時請報喜!!

引用:Quote:mcl203+發表於+16-8-30+11:33+女拔似

原帖由 馬媽媽 於 16-08-30 發表
Probably. If SPCC calls waiting, 有DGS 都走啦!!
咁SPCC果D又边間call waiting呢? ~~~

‹ 上一主題|下一主題