用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普教小學
go

普教小學 [複製鏈接]

想問普教小學教四字成語是否也是普通話教?

0    0    0    0

回覆 rainrain613 的帖子

係, 普教即係中文課全堂都係用普通話上堂, 包括所有提問, 答題, 就算只係傾計, 都係全普通話, 咁教成語又點會唔用普通話去教呢?

引用:回覆+rainrain613+的帖子 係,+普教即係中

原帖由 妹妹頭 於 16-08-30 發表

係, 普教即係中文課全堂都係用普通話上堂, 包括所有提問, 答題, 就算只係傾計,  ...
借位問下,是否所有政治資助小學都是普教中?

是否只是小一至三?

little_yolky  香港大概有7成小學普教,有D學校普廣可以選。要問個別學校。  發表於 16-8-30 15:37
妹妹頭  除左官小以外, 大部份小學都已經係普教了  發表於 16-8-30 10:59

引用:回覆+rainrain613+的帖子 係,+普教即係中

係, 普教即係中文課全堂都係用普通話上堂, 包括所有提問, 答題, 就算只係傾計,  ...
想問小孩會明嗎?

little_yolky  明,因為幼稚園有學。  發表於 16-8-30 15:37
Yanamami  明  發表於 16-8-30 10:56

回覆 Sask999 的帖子

我女學校係小一至小四都係普教中

小朋友適應能力遠超大人想像, 放心, 絕對冇問題, 我女開學就小五了, 之前四年普通話對答, 朗讀已經掌握得非常好

引用:回覆+rainrain613+的帖子 小朋友適應能力

小朋友適應能力遠超大人想像, 放心, 絕對冇問題, 我女開學就小五了, 之前四年普 ...
其實我反而擔心當幾年普教中結束後,中學也不再學。之後會否好快忘記,語言此終係要常用才會記得。

回覆 Sask999 的帖子

一般中學都有普通話依科喎, 而且小五, 小六雖然不是普教中, 但仍有普通話依科, 重新溫故知新, 溫番拼音, 等佢地上中學就唔會忘記晒

引用:回覆+rainrain613+的帖子 小朋友適應能力

小朋友適應能力遠超大人想像, 放心, 絕對冇問題, 我女開學就小五了, 之前四年普 ...
我女現在普通話拼音開始退步。。。

回覆:普教小學

借位一問,小朋友9月小一,在坊間學咗3個月普通話併音,學校小二下學期開始普教中,小一開始有普通話班,會教併音,我想9月開學就cut坊間普通話班(300元一堂),反正學校有教,救意見。謝謝。

twlo  我的小朋友也cut了  發表於 16-9-19 08:18
洋蔥頭媽咪  唔駛考慮,cut 啦  發表於 16-8-30 22:42
little_yolky  cut  發表於 16-8-30 16:13

LuckyFish 發表於 16-8-30 16:11
借位一問,小朋友9月小一,在坊間學咗3個月普通話併音,學校小二下學期開始普教中,小一開始有普通話班,會 ...

如果你覺得小朋友在學校能掌握得到,就不用再在出面學。因為我不懂,小二上學期我送兒子到公文學中文,目標是學普通話拼音,學了半年,見到他掌握得非常好,在學校普通話考試能拿高分,現在小三還被學校選拔加入普通話話劇班。

我女學校小二至小六,有粤教中,也有普教中,但另外也有普通話課堂,所以,不用太擔心小朋友handle唔到。

我女上普教中,但我都係用廣東話同佢默書,因為我唔識普通話。。

普教好睇師資,見過有D老師的普通話真係麻麻地,分分鐘學生D音仲準過佢。或者有D老師關起課室門,都係講返廣東話,普教得個虛名。

回覆 妹妹頭 的帖子

認同小朋友適應能力遠超我們的想像
我仔小一前冇接觸過普通話,小一開始普教中,亦冇在外學,全靠學校。

現小四,最近暑假已可以用普通話在網上與台灣人溝通(玩網上遊戲)
‹ 上一主題|下一主題