用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問 西貢崇真天主教小學,好唔好 ?
樓主: beautywell828
go

想問 西貢崇真天主教小學,好唔好 ? [複製鏈接]

引用:Quote:susi1024169+發表於+16-9-16+13:21+

原帖由 chanti 於 16-09-16 發表
係,明知中學只是band 3B都揀一條龍上,一來多數住西貢,二來校風好,又有歸屬感。但個六成選擇直上的係米 ...
六成上崇真既如果唔係band3生,咁崇中點會係band3b?緊係收咩生,先會有咩學校⋯

回覆 puibb 的帖子

我講小一.  唔係小六. 不過我知上年小五得返一班.  不過校網把5年級的班相重復放. 魚目混珠. 唔留心睇以為有2班小五.  呢D係咩野手法呀???

你都好清楚學校D野喎, 是老師嗎?

回覆 susi1024169 的帖子

可能D學生係Band 1,2. 不過太留戀學校, 所以留係度做BAND 3B.

cocokan2004 發表於 16-9-18 23:17

我講小一.  唔係小六. 不過我知上年小五得返一班.  不過校網把5年級的班相重復放. 魚目 ...

小一非常好,十多人一班,有一外籍一本地老師做班主任。是你先說升中入英中可能連5%都無我才説出事實,官方網站有公報入英中名單,那小一入學的小冊子更實際地公開寫出有多少人入到這些英中。小五得一班又如何?黃埔葛xx上年小五小六人數也比較少,它也是一所非常好,有愛心既學校,尚且班相也沒有寫明班別如5A, 5B .有時候,未知真相、事實請不要隨便說是說非,人家辦學團體、校長、老師、甚至學生及家長也一起努力,這對學校非常不公平,也對網民不公平。

susi1024169 發表於 16-9-18 19:54
六成上崇真既如果唔係band3生,咁崇中點會係band3b?緊係收咩生,先會有咩學校⋯

...

請留意,崇中每級有四班,祟小上去既一班都無
做人至緊要開開心心 :-D

cocokan2004 發表於 16-9-18 23:24

你都好清楚學校D野喎, 是老師嗎?

你都好似好清楚學校D野喎, 也是老師嗎?校風又知,升英中少過5%你又吾,連五年班班相也留意到。是老師但不喜歡教這校所以特登來爆料?

cocokan2004 發表於 16-9-18 23:30
回覆 susi1024169 的帖子

可能D學生係Band 1,2. 不過太留戀學校, 所以留係度做BAND 3B.  ...

Anyway , 隨便你們說吧。他中學是band 3B是事實,看不起他的中學也不需看不起他的小學吧。就是一外籍+一本地老師做班主任呢點我已覺得很難得。

你咁唸我, 睇來校內老師都唔多LIKE自己學校喎.

引用:Quote:cocokan2004+發表於+16-9-18+23:30+

原帖由 puibb 於 16-09-19 發表
Anyway , 隨便你們說吧。他中學是band 3B是事實,看不起他的中學也不需看不起他的小學吧。就是一外籍+一本 ...
重點係崇小同崇中有聯繫,一條龍,揀得崇小都要注意番好大機會升崇中(之前都士有人講6成升崇中)咁除左讀得叻既4成小朋友有得揀其他學校外,其餘6成超大比率會入崇中,咁崇中係一間band3b學校呢一點會唔重要?我會覺得非常重要!

我住將軍澳區,我有朋友初時就係貪佢唔多功課,環境又OK,所以先想比個仔入去讀,希望冇咁大壓力。頭個一兩年都讀得幾好,但自從換左校長之後,就差左好多啦...變左下午時段係課外活動,原意係幾好,主要想比學生輕鬆下,玩下,但實際上完全係兩回事,話就話多課外活動,但名額有限,首選都只係比D勁既學生參加,佢個仔好想入田徑、羽毛球個D,但報左兩年都揀唔中,校隊又黎黎去去都係個D學生,其實同普通學校行精英制冇咩分別。而佢個仔本身中文唔好,而係個個時段,學校就安排導師幫佢地補課,你地諗下,見到其他同學仔有得去玩,但自己個仔就要補課...
雖然佢功課真係唔多,但老師又冇咩要求,佢個仔同我朋友講,話大把同學都唔交功課啦,點解我要交,真係激到佢彈起!
隔離班有個老師重離譜,功課唔收黎改,而係叫學生係堂上面對完就算,重要已經唔止一次,搞到成班家長同校長投訴,但校長就不了了之,聽講投訴完過多一排,個老師又係叫D學生自己對就算...
呢間學校呢幾年話發展STEM,甚至有電視報導,但原來上堂個陣好多時老師只係比佢地砌下LEGO,根本冇咩學到...以前個仔返到屋企都會好興奮咁同我朋朋友講,上堂學到D咩,但呢一年就好少,原因係原來D老師成日請假,然後穩代課老師黎睇住佢地做功課,有時甚至試過一日有4,5係代課,好無奈

本身重諗住比個小朋友入去讀,但依家...唉...唔係有朋友個仔讀緊,都唔知原本係咁,重以為真係咁好,但原來佢係包裝得好,好想同其他家長分享下,唔好再有人中圈套

susi1024169 發表於 16-9-19 22:55
重點係崇小同崇中有聯繫,一條龍,揀得崇小都要注意番好大機會升崇中(之前都士有人講6成升崇中)咁除左讀 ...

我個同事西崇中,但都入 hku

回覆 blairlikamei 的帖子

我女係大抽獎抽入了祟小,但太太註冊時,因擔心小女從將軍澳返學放學可能未太適應。
最後都係選擇叩門叩番的將軍澳區小學。

我自己對學校的印象係正面的,只係我家離學校較遠。

會考慮這校的家長,我建議不在她的open day親身到學校參觀及了解是最真實的。信自己的眼睛!

如不是直接用家,而只係引述別人的經歷(特別是太負面的),未必完全反映事實的全部,閱時要獨立分析。

nerolibaby 發表於 17-7-19 01:17
我個同事西崇中,但都入 hku

幾多年前#mouth:

susi1024169 發表於 17-8-10 13:47

幾多年前#mouth:

我地係 80 後頭近中

nerolibaby 發表於 17-8-10 15:24
我地係 80 後頭近中

三十年前學校既banding,十年都變化好大,唔好話三十年咁遙遠

susi1024169 發表於 17-8-14 15:57
三十年前學校既banding,十年都變化好大,唔好話三十年咁遙遠

最多廿年前姐
不過呢間甘好年都差唔多冇咩改變

nerolibaby 發表於 17-8-15 14:47
最多廿年前姐
不過呢間甘好年都差唔多冇咩改變

而家係band3既中學喎

susi1024169 發表於 17-8-17 15:41

好似我地個時都係… 有得揀既 TKO 人點會想入西貢返學

susi1024169 發表於 17-8-17 15:41

廿年前仲係五個banding, 佢係band 5。
不過那年代呢區最差應該係 "鳴遠"....

廿年後既今日係咩情況就唔清楚啦
‹ 上一主題|下一主題