用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問 西貢崇真天主教小學,好唔好 ?
go

想問 西貢崇真天主教小學,好唔好 ? [複製鏈接]

請問有無人知道 / 仔女讀過  “ 西貢崇真天主教小學 / 中學 ”  , 係一間點樣的學校 ?

1    0    0    0

引用:請問有無人知道+/+仔女讀過++“+西貢崇真天

原帖由 beautywell828 於 16-08-29 發表
請問有無人知道 / 仔女讀過  “ 西貢崇真天主教小學 / 中學 ”  , 係一間點樣的學校 ?

...
好好,自上年小一起開始採用雙班主任制(一NET 一本地),課程吾深,功能吾算多,上午上堂,下午上d多元智能課程等等。英文好有方法去教。也有課後功輔班,可做哂功課先返屋企。

回覆:chanti 的帖子

多謝你的資料先 :)  聽落學校的課程 好元化, 又唔係死讀書, 好吸引呀 !

引用:多謝你的資料先+:)++聽落學校的課程+好元

原帖由 beautywell828 於 16-09-11 發表
多謝你的資料先 :)  聽落學校的課程 好元化, 又唔係死讀書, 好吸引呀 !

...
轉自明報:西貢崇真天主教學校(小學部)今年亦將時間表「大執位」,下午時段由循環制改為按星期而定,並將大部分學術課堂調至上午,由過去每循環周2節增至每周9節功課堂;另2014/15學年起已推行「無功課日」,今學年將周三定為無功課日。校長周麗雄說,大部分博物館周三免費入場,定為無功課日可讓家長安心帶子女參觀。她說,之前眼看有家長為將子女送到補習社做功課,拒絕讓學生參加學校課外活動,遂決定增加功課堂時數。她說:「免費學跆拳、舞獅都唔參加?那先讓學生在校完成功課。我的學生需要玩,這才精神健康,加上部分補習社直接提供答案予學生,不如老師在功課堂即場教導學生更佳。」

chanti 發表於 16-9-13 17:33
轉自明報:西貢崇真天主教學校(小學部)今年亦將時間表「大執位」,下午時段由循環制改為按星期而定,並將 ...

得2班,自行15分容易入嗎?

回覆:想問 西貢崇真天主教小學,好唔好 ?

崇小同崇中係一條龍,崇中係band3b學校

susi1024169 發表於 16-9-13 20:38
崇小同崇中係一條龍,崇中係band3b學校

而家講小學,小學做得好。今年升中派位可以去學校網站看看。每年大約有四成學生不入崇中,出去參加自行及派位。

adatang1024 發表於 16-9-13 18:18
得2班,自行15分容易入嗎?

Sorry , 不清楚,看看那年有多少西貢友報吧。

回覆 adatang1024 的帖子

我無聽過自行唔入.  佢得2斑, 如果多人報.  教育局都會比佢開3班啦.

引用:Quote:susi1024169+發表於+16-9-13+20:38+

原帖由 chanti 於 16-09-15 發表
而家講小學,小學做得好。今年升中派位可以去學校網站看看。每年大約有四成學生不入崇中,出去參加自行及 ...
得4成不入崇中?即有成6成入崇中?好高比率wo

susi1024169 發表於 16-9-16 13:21
得4成不入崇中?即有成6成入崇中?好高比率wo

係,明知中學只是band 3B都揀一條龍上,一來多數住西貢,二來校風好,又有歸屬感。但個六成選擇直上的係米band 3生我就吾清楚了。

cocokan2004 發表於 16-9-16 01:47

我無聽過自行唔入.  佢得2斑, 如果多人報.  教育局都會比佢開3班啦. ...

小型校舍,得12個係作課室用途。其他是特別室

上年小一收得34個人。每班得17人。 大把位。今年剛開學既小一就5知幾多人。
講真西貢2間小學學術好渣。入英中唔夠10%。可能5%都無。 校風就好一般。

cocokan2004 發表於 16-9-17 22:41

上年小一收得34個人。每班得17人。 大把位。今年剛開學既小一就5知幾多人。

崇小上年全級47人,如真是5%入英中也沒有,即只有2-3人入到英中,但官方公布至少有八個。

校風一般?十分不錯。
做人至緊要開開心心 :-D

回覆 puibb 的帖子

47人?  學校WEBSITE 有各級班照, 清清楚楚小一每班17人.   

點樣十分好法??? 願聞其詳.  你是家長?? 老師??

cocokan2004 發表於 16-9-18 00:48

47人?  學校WEBSITE 有各級班照, 清清楚楚小一每班17人.

崇小上年小六全級有47人畢業,從畢業相看到的

校風點樣好一般??? 願聞其詳.你是家長?? 老師??

'入英中唔夠10%。可能5%都無。'吾知就吾好亂講啦
‹ 上一主題|下一主題