用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 高小通常每星期練幾耐鋼琴?
go

高小通常每星期練幾耐鋼琴? [複製鏈接]

琴老師說"四級以上,三首歌加scales, 練3次也不止45mins了", "上堂很積極學及記及問,每星期練四日,學得成機會有八成"
大家是否都有那麼多時間練琴?

1    0    0    0

回覆:frenchfries 的帖子

每天大約練一小時。再學上去,一首曲彈一次都十幾廿分鐘,彈多幾首分分鐘要練多過一個鐘。

回覆 frenchfries 的帖子

未到考試前三個月,我D仔女每日盡量練30分鐘左右,就到考試就45分鐘左右。。日日又要做功課,又有測考默書,又有其他課外活動,已經好盡力兼顧了。。。

以往都係每日練20-30分鐘, 有時忙多功課或測驗就可能會唔練一兩日.  我女剛剛考完級, 臨考前都只係每日練30-40 分鐘, 有時都唔夠, 有時佢自己三首彈兩三次就算, SCALE 都唔係日日練添.  都去到咁大個, 我唔會安排佢練琴時間, 有比意見, 佢自己決定跟唔跟, 去到高小, 我都情願佢先搞掂學業先. 學琴又唔係為考中學, 我唔介意呢兩年佢拖得慢少少, 搞掂中學先追返琴都得.

回覆:高小通常每星期練幾耐鋼琴?

一日24小時,減瞓覺返學時間只有6-7小時剩。

除非對鋼琴有興趣,其實我唔明點解要花咁多光陰去練琴。起碼一半人學琴係本住人學我樂器又學/學校要一體一藝等原因。如果小朋友真心喜愛鋼琴當然另作別論。

有基本音樂知識和修養係好事,但彈琴over grade 5對大部分人來說,究竟將來為了什麼?要提要叫甚至要逼個小朋友去練,我諗極都唔明為乜?考了8級,有張ABRSM 8級cert, 但若非真心喜愛,張cert有乜用?拿來做嫁粧?將來搵工夾埋落CV? 大家花咁多「金錢」「時間」落鋼琴,如果望遠一點,可能冇咁執著。

有得揀,我寧願小朋友每星期用5小時做義工好過學琴。

引用:+本帖最後由+siden+於+16-8-29+17:39+編輯+

原帖由 siden 於 16-08-29 發表

一日24小時,減瞓覺返學時間只有6-7小時剩。
欣賞你呢個觀點,完全應同。其實如果無天份,叫做練幾年左右腦協調我覺得已經足夠

如果真係中意的,每日只得一個鐘系吾夠喉

我仔初級,D歌短d,每天練功課大約45分鐘,剩返15分鐘彈自己喜歡的歌,覺得好唔夠,但已經無時間,週末暑假日日兩個鐘

朋友兒子高中,演奏級,每日只可以擠20-30分鐘出來練下手指,摸下個琴,週末暑假就日日彈4-6個鐘過足癮

但兩個小朋友都話吾夠,一講到開學後無時間彈琴,就吾開心

siden  呢啲先叫passion👍🏼  發表於 16-8-30 09:38

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-29+發表本帖

原帖由 sbux 於 16-08-30 發表
欣賞你呢個觀點,完全應同。其實如果無天份,叫做練幾年左右腦協調我覺得已經足夠

...
Agree, 學到3級,或者5級,學識睇譜和基本樂理,練下手腦協調,也已經足夠應付音樂堂要求,亦有基本足夠青年/成年社交需要的音樂知識。

有興趣當然繼續學上去,冇興趣,浪費時間金錢學上去我唔知有乜好處。唔知點解又有一堆中學話鋼琴唔計學器(鋼琴唔係學器咁究竟佢係乜?!傢俬嗎?!),令到夾硬學更加少回報。

醒目開學勳章

我覺得學音樂,係"堅持努力做好一件事"嘅經驗,當中可能會遇到唔少錯敗,想放棄,但亦會從中得到成功感同學習到堅持+努力嘅重要性

阿仔每日會練3次老師剛教嘅嘢,時間應該少於半小時,佢現時大約5級程度

四隻貓  同意  發表於 16-12-1 17:13

kerkermui 發表於 16-8-30 09:54
我覺得學音樂,係"堅持努力做好一件事"嘅經驗,當中可能會遇到唔少錯敗,想放棄,但亦會從中得到成功感同學 ...
阿仔除了練老師教的東西,scale,考試歌,比賽歌,仲要預先試彈幾首歌,自己練好之後彈給老師聽,他都係大約五級

siden 發表於 16-8-30 09:36
Agree, 學到3級,或者5級,學識睇譜和基本樂理,練下手腦協調,也已經足夠應付音樂堂要求,亦有基本足夠青 ...
鋼琴不是樂器,可能是交通工具,有幾個輪

siden    發表於 16-8-30 12:05

唔只係學琴,所有體藝活動都係錦上添花。其實除左書係一定要讀得好之外,其他野係全人發展,無話一定要點點點。

如果小朋友無興趣、無天份、唔願練,父母要逼,咁真係完全唔值得。果d時間、精神和金錢,用來做其他野,大家開心。

siden    發表於 16-8-30 12:06

引用:唔只係學琴,所有體藝活動都係錦上添花。其

原帖由 Jane1983 於 16-08-30 發表
唔只係學琴,所有體藝活動都係錦上添花。其實除左書係一定要讀得好之外,其他野係全人發展,無話一定要點點 ...
呢個係好多家長嘅迷思。
口號「全人發展」係講學校,唔係學生。

Jane1983    發表於 16-8-30 15:07

siden 發表於 16-8-30 09:36
Agree, 學到3級,或者5級,學識睇譜和基本樂理,練下手腦協調,也已經足夠應付音樂堂要求,亦有基本足夠青 ...

琴唔係樂器! 真係嬲! 又阻地方!又要時間!唔係樂器!

咁我打三角鈴囉!

kerkermui 發表於 16-8-30 09:54
我覺得學音樂,係"堅持努力做好一件事"嘅經驗,當中可能會遇到唔少錯敗,想放棄,但亦會從中得到成功感同學 ...

好同意你的觀點,学琴可訓練專注力,手眼協調,對腦部發展及個人修養都有好處

frenchfries 發表於 16-8-28 23:08
琴老師說"四級以上,三首歌加scales, 練3次也不止45mins了", "上堂很積極學及記及問,每星期練四日,學得成 ...

其實小朋友練到自己滿意便可停。我以前都是,有mood練6-8小時都得,冇mood練10分鐘都覺得多
‹ 上一主題|下一主題