用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區中學
樓主: canko
go

葵青區中學   [複製鏈接]

dobbybabie 發表於 16-10-29 12:40
伍若瑜在精英方面應抓得好過全完同兆民
頭4屆DSE成績同入U率計, 排名如下:

陳兆民 > 全完 > 伍若瑜

陳既成績勉強可算係B1C水平, 另外兩間就要繼續努力
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

miriam 發表於 16-12-5 10:49
數據及文字偽術又一例證
大學課程,包括資助學士,資助副學位,自資學士同自資副學位

收生要求:
資助學士: 3322, 另外要21分+先較大機會有Offer
自資學士: 3322, 基本上14分+已有不少院校收 (如珠海書院, OUHK)
資助副學位/自資副學位: 差不多, 至少要 22222

所以, 無breakdown既情況下, 加上3322率唔係高 (~63%), 當中可能只有40%係學士學位

不過, 伍今年成績比前幾年好, 3322率今年仲高陳兆民 (陳記真係要檢討吓, 收生水平應該好過伍一截, 但成績就.....)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chocolatebean 發表於 16-12-5 11:51
全完/陳記似乎係葵青負增值學校
葵青始終係女仔著數, 仲有間成B1B女校PP可以保險線

男仔就...... 搏吓83好過

chocolatebean 發表於 16-12-5 12:39
83 差過陳

83 - 2X %, 陳 - 3X%

你個2X%係邊到出嚟?

今年呢3間既成績:

中學名稱

3322率

3大比例

本地副學位課程比例

本地學士課程比例

本地學位課程比例

主科2+率

保良局羅傑承(一九八三)中學

23.39%

33.06%

51.61%

84.68%

100%/100%/100%/98.4%

東華三院陳兆民中學

63.40%

52.70%

35.00%

87.70%

96.7%/100%/99.2%/97.6%

伍若瑜

68.40%

<=57.9%

57.90%

100%/99.2%/?/98.5%

今年83份校務報告(P.5)分得好仔細, 佢有分類係JUPAS AD/HD, 咁相信佢列入其餘8大既, 都係Degree.
咁83今年有51.61% local degree (睇番過去2年都>35%)

陳記最好個年, 升讀local degree都係得35%...... 高下立見

chocolatebean 發表於 16-12-5 14:12
THKS!

呢個我都有睇, 我意思係之前見佢寫個個唔見了
83得2X%升讀local degree......

9成係亂用我計算結果......

我之前計出嚟係話 83升讀 local degree 比例係 >=2X%
因當時83無細分到JUPAS AD/HD呢兩項出嚟, 只列8大; 咁8大除3大, 浸會同嶺南外, 其它入去讀既, 係有機會係AD/HD

估計..... 有人將我計個數字, 刪去D標點符號就當實數.........

miriam 發表於 16-12-5 14:59

邊個抄你野咁大膽
抄唔緊要, 最緊要抄足, 最怕係亂咁過濾, 自行加減咗一D嘢啫!

chocolatebean 發表於 16-12-12 11:45
其實都統一派位時, 是否甲1 PP 之後甲2也不要選?  YES

現在諗住咁 乙(1) PP, (2) CZM (3) CY (4) 伍 (5)  ...
我會乙1 PP, 乙2 83, 乙3 陳/全完, 乙4 伍
‹ 上一主題|下一主題