用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生學樂器
go

小一生學樂器 [複製鏈接]

想小朋友學細件啲樂器,考慮長笛或單簧管,在此請教兩種樂器的優/缺㸃,謝謝!
   5    0    0    0

引用:想小朋友學細件啲樂器,考慮長笛或單簧管,

原來如此,小朋友學左年半鋼琴,我打算改學呢啲木管樂,如咀型適合,會否很難上手?

回覆:CharlieSK 的帖子

不會難跟。但若經濟及時間許可,請不要放棄鋼琴!

回覆 under_the_tree 的帖子

謝謝你的建議,願聞其詳。因為我個大仔學琴學到六級,都係我威迫力誘,一路氹一路學,我好矛盾,當然想跟佢意願,但行到大半路,又吾甘心放棄。所以依家輪到個女,我又十五十六,當然鋼琴一定有優點,可能我忽略了些甚麼,請指教,謝謝!

回覆:小一生學樂器

如果想入學團,唔好揀長笛。太多人學長笛,供過於求。

反而trumpet, oboe之類會比較渴市。

引用:回覆+under_the_tree+的帖子 謝謝你的建議

原帖由 CharlieSK 於 16-08-27 發表

謝謝你的建議,願聞其詳。因為我個大仔學琴學到六級,都係我威迫力誘,一路氹 ...
若是女孩,piccolo 也不錯,比flute短,也不普遍,入樂團也合適。但跟oboe一樣,聲音較響

引用:回覆+under_the_tree+的帖子 謝謝你的建議

原帖由 CharlieSK 於 16-08-27 發表

謝謝你的建議,願聞其詳。因為我個大仔學琴學到六級,都係我威迫力誘,一路氹 ...
若仔仔真係冇興趣,就唔好迫佢。回想當年若非自願,也不能每天坐在琴邊彈8-10小時,但enjoy的!

回覆:CharlieSK 的帖子

因為鋼琴有明顯的高低調,可幫助作曲,並有助指揮

引用:想小朋友學細件啲樂器,考慮長笛或單簧管,

引用:如果想入學團,唔好揀長笛。太多人學長笛,

原帖由 siden 於 16-08-27 發表
如果想入學團,唔好揀長笛。太多人學長笛,供過於求。

反而trumpet, oboe之類會比較渴市。
請教入唔入樂團,對升中有幾大影響?

醒目開學勳章 王國長老

我仔學長笛,一枝入門版Yamaha 3000蚊由小二用到升中。平時去邊都係咁一盒,就算出外出國表演都係擺晒入背囊ok。
到佢而家升中我就開始心思思想換枝靚,一跳就萬萬聲所以仲唸緊,不過佢肯繼續學我都安慰嘅。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-27+發表如果

原帖由 hippoo 於 16-08-28 發表
請教入唔入樂團,對升中有幾大影響?
錦上添花啦,點都係成績行先。除非樂器勁得好緊要(出國比賽,或每年校際都冠軍本身又到演奏級,跟某某名師學咁),否則升中唔會好大影響

同意成績行先,小女小二開始學雙簧,有玩出面樂團經驗,自行收生有幸獲神校面試,唯實力還差一點當然也不獲取錄。好彩最後叩門也叩得不錯(我估同6年級成績有顯著進步有關)

引用:Quote:原帖由+CharlieSK+於+16-08-27+發表

原帖由 yannie_man 於 16-08-27 發表
其實要睇小朋友嘅咀型或牙齒適合吹邊種管樂架
請問邊種咀型適合邊種樂器?

Charlotte_mom 發表於 16-8-28 13:55
我仔學長笛,一枝入門版Yamaha 3000蚊由小二用到升中。平時去邊都係咁一盒,就算出外出國表演都係擺晒入背 ...

唔明... 點解係佢昇中, 你心思思...

唔係佢心思思去換, 做物要換呀?
‹ 上一主題|下一主題