用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 泳天和海天
go

泳天和海天 [複製鏈接]

我小朋友識游自由、蛙和背泳,游得ok,學緊蝶式。暑假搵私人教練跟過,話佢姿態正確。佢學校全年都有游泳堂,算係keep住游。但屋企會所個池係30米,0.9-1.5米果種,佢識游之後就係hea玩。現在考慮比佢參加泳天或海天的泳班,想佢認真d練習,追求吓速度。

會選係喇沙上堂,50米池水夠深。兩間在喇沙都有班,有無用家知道邊間好d?
   2    0    0    0

引用:我小朋友識游自由、蛙和背泳,游得ok,學緊

原帖由 Jane1983 於 16-08-27 發表
我小朋友識游自由、蛙和背泳,游得ok,學緊蝶式。暑假搵私人教練跟過,話佢姿態正確。佢學校全年都有游泳堂 ...
我3個仔女游泳天,有游過LSC的池。

兩間泳會分齡賽的成績都好好。

你小朋友的學校有冇同泳天或海天合作?如有就跟同學校合作嗰間。

回覆 edith208 的帖子

謝謝,學校課外活動有泳班,但撞了期,無参加,要問吓先,
請問喇沙池冬天凍嗎?

引用:回覆+edith208+的帖子 謝謝,學校課外活動

原帖由 Jane1983 於 16-08-29 發表

謝謝,學校課外活動有泳班,但撞了期,無参加,要問吓先,
我女試過10度以下的晚上練水,做好熱身落水冇問題,上水時,教練逐一遞上水褸俾泳員上水保暖,都0k。泳班揀週末、週日9am至3pm的,就算氣溫低,有太陽照住都冇咁凍

Jane1983  謝謝  發表於 16-8-29 20:43

如喇沙,泳天多D 不同程度的班

回覆 lcyaa 的帖子

謝謝,泳天係多d班。

引用:回覆+lcyaa+的帖子 謝謝,泳天係多d班。

原帖由 Jane1983 於 16-09-06 發表
回覆 lcyaa 的帖子

謝謝,泳天係多d班。
泳天喇沙池余教練是主管,一個很好的教練。

因為喇沙係室外恆溫池,老公話驚亞女凍,所以報了培正。個池25米,唔係咁理想,不過平衡吓大家想法,試3個月先。

回覆 Jane1983 的帖子

唔計操水, 我覺得學游水, 短池有其優點, 教練比較容易照顧小朋友希望你小朋友學得好好

回覆 boomonsters 的帖子

謝謝,體藝活動要精,會用好多時間,亦要好有興趣。現時只是想佢認真游,追求游快d,願意參加學校水運會,唔好一副唔關佢事的樣子。

Jane1983 發表於 16-9-9 10:49

謝謝,體藝活動要精,會用好多時間,亦要好有興趣。現時只是想佢認真游,追求游 ...
要小朋友set個目標, 如果游到入泳會泳隊, 係一個好好的recognition, 再參加泳會的內部比賽, 如有獎, 更能建立自信

Jane1983  明白了  發表於 16-9-9 15:15

引用:回覆+boomonsters+的帖子 謝謝,體藝活動

原帖由 Jane1983 於 16-09-09 發表

謝謝,體藝活動要精,會用好多時間,亦要好有興趣。現時只是想佢認真游,追求游 ...
泳天每年有兩次俾泳班4歲或以上的泳自,參加內部比賽,好多小朋友因有獎或時間達標,加上教練推薦、遊說,升上精英班、泳隊預備班,再上泳隊,到二、三、四年班,可代表學校參加學界、代表泳會游業餘泳總的分龄賽或自己報名参加每年8至10月,19區的區赛。

謝謝資料。看看亞女游3個月感覺怎樣,希望能推動她。

千萬唔好去泳天。
交學費唔出收據,要俾錢先會俾收據你。
明明當面計好晒條數收幾錢,過兩堂就會通知你俾少左,要加錢,唔係唔准上堂。
俾埋病假紙請假,又俾好多原因唔准請假,一係就要同一個月內(大老呀,月尾先病好奇咩?),一係就俾D返緊學的時間你補。
因為佢地無收據,我去消委會告都無得告!
居心叵測啦!

回覆 petunia 的帖子

咁你的經驗又真係唔係幾愉快。
我在發帖之後,參加過兩次泳天的課程,我覺得唔錯。不過暑假會跟朋友介紹的教練學,再執好d姿勢,暫停泳天了。

edith208 發表於 16-8-29 19:37
我女試過10度以下的晚上練水,做好熱身落水冇問題,上水時,教練逐一遞上水褸俾泳員上水保暖,都0k。泳班揀 ...

請問喇沙泳池的水是暖水嗎?

petunia 發表於 17-6-22 11:54
千萬唔好去泳天。
交學費唔出收據,要俾錢先會俾收據你。
明明當面計好晒條數收幾錢,過兩堂就會通知你俾少 ...

E...我仔仔返左一年。。。完全冇呢啲事情喎。。。只要有醫生紙,可補,時間自己揀。。。但每13-15堂(每季不同)可補堂2次。。。都好合理,我仔仔每次都補到。

picture 發表於 17-6-26 11:49
請問喇沙泳池的水是暖水嗎?
冬天是暖水的

喇沙個場係好理想,亦有好幾間泳會係果度教。可惜果度唔就脚,唔自己駕車就要坐貴的士。
‹ 上一主題|下一主題