用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教點先會評估建議選特殊小翻
go

請教點先會評估建議選特殊小翻 [複製鏈接]

小朋友咩情況下會被cac評估建議選特殊小學?

0    0    0    0

回覆:請教點先會評估建議選特殊小翻

你應該係小朋友明年讀升小學, 是嗎?專家係用咩來評估真係唔知, 不過S 位的老師無同你傾開小朋友讀完一年的整體報告嗎?佢應該會有提到小朋友需要讀特殊定主流邊個機會比較大

回覆:KCHK 的帖子

學校老師話小朋友讀一年後進度理想,今年會係讀最後一年,但始終協康教的都好淺,話如果想小朋友上主流今年預左要好辛苦,因為我小朋友主要係情緒問題,和做任何野都好滋油.要踢幾踢先肯做,老師話想佢開心學習

佢寫到字,寫到1-100.但中文字仲係寫花草嗰啲。。。,英文就偏好唔太擔心,係中文難,連我自己都唔識教。。。

我仔同你仔情況好似, 都係情緒問題, 學習無問題, 老師話好大機會入主流, 但係無寫1至100,只寫中文字, 英文字, 佢都係要迫佢先做,我都擔心緊入主流時跟唔跟到課程。

今年要開turbo

但係喺八月家長日老師講如果你俾小朋友上主流佢來年一定要谷,驚小朋友有情緒。一定要佢開心學習。。。我而家日日喺屋企自己教,教佢寫下字做下練習,日日如是。。。。儘能力挈佢。。。。又有諗過要唔要讀多一年k3.但我嗰個大仔。。。我唔知点好。。。。。

協康教啲野真係好淺。。。

老師又無話要谷佢呀,只係叫我地找開心主流學校比我仔。 我未開turbo 迫佢, 因為轉左d 新同學佢已經好有情緒, 又被新同學complain 佢摸人地個頭

正常在小一前評估中心會通知你上去做一個智能評估, 心理學家/醫生會根據學校的報告和2小時的評估, 來綜合小朋友的智力, 言語, 表達, 理解等等, 會提議家長選讀主流/特殊, 當然, 家長最後有自己的選擇自由, 評估中心只是提議不是強迫, 。

當家長決定選擇主流/特殊後, 就須要根據評估報告內對小朋友的強弱項, 支援, 課程深淺來選擇適合的學校…

每間學校都有不同的長短處, 尤其對SEN學生, 所以要去清楚了解學校對SEN的政策先好選擇, 否則, 6年小學生涯唔容易渡過。

醒目開學勳章

出去讀多年K3。

回覆:sharon26788 的帖子

K3會不會聽到小朋友讀過S而卻步?

回覆:sharon26788 的帖子

一諗起讀多年k3(適應好一年後)升小一(又要再適應)我就好擔心,不停轉變會影響佢情緒。。。。

回覆:pocoyo123 的帖子

畢業前大約5月,政府會叫小朋友去評估,再話你知適合主流或特殊

回覆:DollyCC 的帖子

5月先會有小一評估?

唔一定5月, 你可打去評估中心問下
‹ 上一主題|下一主題