用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2017年小一,16網揮手區,大家交換下意見
樓主: JanneKung
go

2017年小一,16網揮手區,大家交換下意見 [複製鏈接]

引用:Quote:rkowsoakna+發表於+16-9-11+08:52+

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-11 發表
老實講梁李111直入啦駛咩叩門,好多校長都吹到(抱歉,我真係要用個吹字)自己學校收生幾嚴,去到最後又唔 ...
咁即係柴米唔好?

醒目開學勳章 王國長老

我意思係佢真正收生時要求,同當初所講唔一樣吧了

请问柴米升中系咪真系好差,见好少人講咁,相比培僑會唔會好 d?

回覆 Charlotte_mom 的帖子

無錯,人在做天在看,可以唔覆,但都唔好放黑心料囉!
我仔仔都係今年小一呀
我仲辭埋份工去番補習社,了解吓16網嘅學校,但我都你心大心細

舊基灣同丘佐榮,我哋嗰度得4,5,6年級,所以唔知小一情況,但功課量無我想像中嘅多,
至少勵志會同慈幼都多過佢哋,但程度的確比其他深,不過佢哋阿媽都唔弱,學嘅嘢多到嚇親我,除咗中英數全補之外,出面仲有學小提琴同其他嘢,證明成功真係雖苦幹
而新基灣真係名不虛傳囉,程度深,功課多,測驗多

慈幼功課小一多,但程度唔深;
勵志會係令我驚訝架功課多,程度一般,但小一頭一個月已經有默書,6句子,4單詞,背默1句,對於輕鬆幼稚園上嚟嘅,的確有壓力!
韋理夫人無我想像中簡單囉我原本諗住活動教學,比較適合我小朋友,但都唔易,程度一般,但有4次評估,仲有2次測驗 + 2次大考,我又要再揀過
我而家都仲未瞓呀,仲上網睇緊D媽媽有咩好介紹,小朋友讀緊嘅體會,我都頭大呀

jasmineo921 發表於 16-9-25 23:13

請問知道崇真情況如何嗎?

peggy_pigpeg 發表於 16-9-26 00:59
請問知道崇真情況如何嗎?
崇真功課量一般,有學生低年級係專注力不足,要補3個鐘先做哂D功課,但高年級嗰兩個1個鐘就做哂,不過佢兩個家長都係帶佢哋學好多嘢,老師好似幾好人低年級個學生有次無抄手冊,打去學校,老師都肯同我哋講仲好有禮貌,因為小一之後就無得上網睇功課
慈幼高年級都睇到,變相無咁易因為小朋友無抄手冊,而欠交

請問知不知道愛官如何?

請問柴米和培橋情況。
萬分感謝!

引用:完全同意你講法。 名校都無insist+到咁,

原帖由 bubumiemie 於 16-09-12 發表
完全同意你講法。
名校都無insist 到咁,
佢呢句其實好無禮貌。
6年派位你都知?莫非你响裏面做?

回覆 long107 的帖子

個人覺得愛官升中派位幾好!姨生女今年15分自行入到,不過有私小收無讀,姪仔姪女都響愛官畢業,學業唔錯!

jasmineo921 發表於 16-9-26 02:05
崇真功課量一般,有學生低年級係專注力不足,要補3個鐘先做哂D功課,但高年級嗰兩個1個鐘就做哂,不過佢兩 ...

Thank you

謝謝分享

醒目開學勳章

回覆:jasmineo921 的帖子

我囡囡係丘佐讀緊二年班,星期一至四功課大約三至六樣,星期五就這六至八樣!
抄寫功課唔算多,每個詞語都係抄三次!我覺得仲少過kg
一年班放長假期基本上係冇功課,只係閲讀中,英文圖書做功作紙加2個數學網上練習

puffy0305 發表於 16-9-27 08:43
我囡囡係丘佐讀緊二年班,星期一至四功課大約三至六樣,星期五就這六至八樣!
抄寫功課唔算多,每個詞語都 ...

多謝你提供資料,丘佐榮課科程深嗎?普通讀happy school的幼稚園生可應付到嗎?每年幾測幾考?要不要規定學樂器嗎?

醒目開學勳章

回覆:long107 的帖子

每年兩測兩考!
學校鼓勵小朋友學樂器,但唔係“一定”,我囡囡都冇學!
我覺得中文偏深,其他科目正常,冇教快~

ps : p1中文已經要背默(平時默書唔落成績表)
但考試其中一科係默返指定課文(背默同讀默)同詞語

puffy0305 發表於 16-9-27 11:33
每年兩測兩考!
我覺得中文偏深,其他科目正常,冇 ...

謝謝你!丘左榮是否無開放日的?今年唔見有開放日。
另老師有愛心嗎?對學習稍慢的學生有支援嗎?

醒目開學勳章

回覆:long107 的帖子

暫時都冇消息有開放日!
至於另外兩個問題,我都唔太清楚!小囡好少講老師,多數都係講小息同同學玩左d咩!
另外,我知道小二開始,老師會放學後,同成績較差嘅同學補習,一星期好似二至三日

long107 發表於 16-9-26 08:06
請問知不知道愛官如何?
我原本都有考慮架,因為我皇仁做BACKUP嘛課程同湔驗考試,同筲官幾乎一模一樣(咁即係程度一般)
問過家長,佢話老師好無愛心囉,好似等出糧咁
佢話考慮緊俾個仔轉校,因為除非你係全級頭10名,唔係都唔駛諗入到皇仁

winy629 發表於 16-9-26 12:52
請問柴米和培橋情況。
萬分感謝!
唔太清楚,唔好意思呀,因為我哋嗰度得一個柴米,但我估佢應該係大抽獎入到去,因為我見佢做功課做得好辛苦
我見過佢份卷都8-10頁架,同滬江一樣

培僑我都想知情況呀,有無媽媽知呀?

puffy0305 發表於 16-9-27 11:33
每年兩測兩考!
我覺得中文偏深,其他科目正常,冇 ...
我得15分咋,唔敢博呀,話哂佢咁熱門,
加上之前新聞又話咩小朋友撞爆眼都無叫白車又唔報警,又令我有D卻步
但嚟我哋度補習嗰兩姊妹,真係好有禮貌,好乖,咁佢阿媽都唔係「善男信女」
所以9成係佢阿媽好家教,教得好,而唔關學校事

‹ 上一主題|下一主題