用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新手求教升中叩門
go

新手求教升中叩門 [複製鏈接]

請問中一叩門時:

1)是否喺升中派位當日才可以去心儀中學交叩門申請?
2)是否所有中學只在該日收表?
3)是否需要同學生一起去交表?
4)即日會面試嗎?
5)如果係,咪只可叩一至兩間學校?
6)點樣先可以叩多幾間?

謝謝賜教。

5    0    0    0

回覆:ac917 的帖子

間間學校都唔一樣,
你要每間打去問架。

ac917  謝謝  發表於 16-8-26 15:03

爬下舊文:

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2373565

ac917  謝謝提供  發表於 16-8-26 15:04

1)是否喺升中派位當日才可以去心儀中學交叩門申請?
2)是否所有中學只在該日收表?
間間中學都有唔同安排,要上學校網頁或者打電話去問。有些學校是可以在放榜前放低資料的,好似SPSS

3)是否需要同學生一起去交表?
最好,因為有學校可能會即日面試。我去年就係只諗住交表,點知收表後半小時學校打黎話要即時面試,好彩帶埋呀女。

4)即日會面試嗎?
視乎學校安排

5)如果係,咪只可叩一至兩間學校?
唔係,有時間可以全港九叩門都得,不過,為方便自己,最好只叩地點相距不遠的學校,放榜日要做好路線圖

6)點樣先可以叩多幾間?
預早填好表格同準備好資料,當日一早就出動,去到幾多間就去幾多間。
先去講明當日只會收表的學校,有些學校好似MCS會係指定時間放個箱出黎,只需要放低就得,呢d學校可以搵人代交表;有d學校會有一,兩日俾同學交表,呢d學校就唔需要急住去交表,始終到最後都係睇成績;有d學校講明自行冇揀就唔會考慮,可以省回腳骨力,所以最好係預早問定學校的叩門安排。

ac917  非常感謝你詳細教路,我會預早準備的了。  發表於 16-8-26 15:06

回覆:新手求教升中叩門

..
‹ 上一主題|下一主題