用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 初小與高小的成績
樓主: grandmalolo
go

初小與高小的成績 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-9-1 08:36
「二年級轉咗校嗎?」唔係,你咪咁攪笑!係咪話個全級人數唔同咗?係因為一年級仲返半日,二年級變返 ...
真係好難想象為咗嗔鼻涕唔做卷當年我初中時考考下試無拉拉第一次M嚟, 我都一於唔理, 專心做好份卷先。

lingan    發表於 16-9-19 16:37
IloveJJ  抵你成績好!  發表於 16-9-1 09:46

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-9-1+08:36+「二年

原帖由 little_yolky 於 16-09-01 發表
真係好難想象為咗嗔鼻涕唔做卷當年我初中時考考下試無拉拉第一次M嚟, 我都一於唔理, 專心 ...
我女小三試過考考下中文卷,坐前面(在她視線範圍,唔係好近)的同學突然嘔,當然影響左大約五分鐘,但佢又八卦人地,全程由開始嘔到嬸嬸清潔完先慢慢回魂繼續投入份卷中,雖然老師補時五分鐘,但都係做唔切份卷。

little_yolky  我細女都係呢種八卦人。  發表於 16-9-1 10:16
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 16-8-31 23:41
回覆 little_yolky 的帖子

「little_yolky  升多20名,你估話咁易,股價咩」我個仔啲排名,仲勁過過山車,何 ...
如果無記錯,識人讀你小朋友嗰間,呢年畢業名次排中間都可以派到b1女校。但要留意今年畢業嘅係04年沙士後出世,過多幾年出生率標升,而且男仔唔著數,未必再有呢支歌仔唱,set返個高少少嘅目標好啲。

little_yolky  仲要再高?佢要經叫阿囝set高20名lu喎  發表於 16-9-1 16:01

回覆 bobbob 的帖子

我家孩子幾年也是級十內,最後這関更是不想衰啦!不能靠學校,要自己保住!

bobbob  如果唔係target所謂神校,級10內都唔會衰得去邊啦  發表於 16-9-1 11:12

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-8-31+23:41+回覆+

IloveJJ 發表於 16-8-31 23:41
回覆 little_yolky 的帖子

「little_yolky  升多20名,你估話咁易,股價咩」我個仔啲排名,仲勁過過山車,何 ...
嘩,另外個半勁咁多,請問小二時你同阿仔既心路歷程係點?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 16-8-26 10:13
我覺得係呀!因為我仔嗰啲令佢低分既理由,似乎唔見會發生响女仔身上。例如:做得太慢,掛住做一題而唔夠時 ...

咁要係屋企多d訓練下佢一路嗔鼻涕一路做

我個女無mug大上落

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-8-31+23:41+回覆+

IloveJJ 發表於 16-9-1 15:02
唔係另外嗰半勁,係佢考試時一次因為考完中作攰,數學做唔晒;另一次因為鼻敏感發作,係咁掛住嗔鼻涕,又係 ...
其實以前細個時我都會有傷風勁流鼻涕要測考既時候, 咁我就唔浪費時間嗔, 用紙巾卷個紙卷塞住兩個鼻哥窿, 用口抖氣, 努力35分鐘考好個試。希望呢招可以幫到你阿囝以前考試時, 我會右手帶手錶睇時間, 因為唔想停咗隻右手, 再睇左手隻錶, 可以一邊寫, 眼尾一邊睇時間, 仲會校快5分鐘比自己走盞。

little_yolky 發表於 16-9-1 16:10
其實以前細個時我都會有傷風勁流鼻涕要測考既時候, 咁我就唔浪費時間嗔, 用紙巾卷個紙卷塞住兩個鼻哥窿, 用 ...
流鼻涕仲有得塞住, 唔比佢流出泥
我以前中學同學, 手汗大到你呢,
考試一邊寫一邊滴, 越紧張手汗更多,
有次考完出泥話份卷好深, 喊埋出泥, 話因為手汗大到
攝廁紙都唔掂, 湿到过晒底, 搞到張答題紙D答案化咗
因為咁搞到唔合格, 真係好慘

TwinWong 發表於 16-9-1 16:29
流鼻涕仲有得塞住, 唔比佢流出泥
我以前中學同學, 手汗大到你呢,
考試一邊寫一邊滴, 越紧張手汗更多,
我以前都有個咁既同學, 佢係身體虛。帶布手袜吸吸汗咪好D。

TwinWong  手巾都扭得出水  發表於 16-9-1 17:04

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-9-1+15:02+唔係另

之前有中醫話, 小朋友食補品,例如冬蟲草,會早熟...草蟲丸唔知有無關係.
鼻敏感用中藥調理,不過, 我小朋友係用草藥.

bobbob  用乜嘢草藥?  發表於 16-9-2 11:45

引用:之前有中醫話,+小朋友食補品,例如冬蟲草,會

IloveJJ 發表於 16-9-2 10:53
咁點呢?長期流鼻水差啲?定早熟差啲呢?
男仔嚟講緊係早熟差D, 因為一般早熟既男女都會偏矮。

IloveJJ    發表於 16-9-2 14:37

回覆:IloveJJ 的帖子

我老公又有鼻敏感,請問蟲草丸在哪買?

IloveJJ  萬寧好多!  發表於 16-9-2 15:19

引用:我老公又有鼻敏感,請問蟲草丸在哪買? +

原帖由 babywoman 於 16-09-02 發表
我老公又有鼻敏感,請問蟲草丸在哪買?
我老公及囡囡都有鼻敏感, 近尼兩年食啊姐果個牌子, 差不多無洗鼻水了, 所以蟲草系得, 睇吓你夾邊種牌子

要找一個好的中醫, 調理整個身體, 之後連續幾年全班最高.鼻敏感也有改善(因是遺傳,不會斷尾).
個位中醫本身已唔再睇症,我花了極多功夫才肯睇小朋友,用的都是草藥, 非名貴藥材.

引用:Quote:原帖由+babywoman+於+16-09-02+發表

引用:Quote:原帖由+粉紅虎+於+16-09-03+發表我老

原帖由 IloveJJ 於 16-09-03 發表
你女女也有食嗎?有無影響早熟?
蟲草我本人覺得無關係, 囡囡食完無突別, 但對於醫治鼻敏感一流, 老公囡囡深深感受到

分享小小, 真系要小食打針雞翼, 我個人覺得會另小朋友早熟, 囡囡10yrs無留意, 成日煮, 突然有一天囡囡沖涼時, 我取毛巾給她, 米睇到佢身材, 真系有啲野睇, 我開始減少煮喇

‹ 上一主題|下一主題