用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一中英文作文
go

小一中英文作文 [複製鏈接]

請問有無小一中, 英文學作文的書介紹?  謝謝!

MrBeast  時地人事+mindmap  發表於 16-9-1 08:18
   3    0    0    0

小一中英文作文?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

無需那麽緊張,小一中文最多是組詞排句,英語最多照著sample,寫一篇短文。SO EASY.

對,小一多是看圖作句,或以答題形式“作文”.
若為將來打好基礎,建議多看不同題材的書。

回覆:JonesDay 的帖子

小一還是在學句子階段吧

引用:小一還是在學句子階段吧 +

原帖由 Kathy_bo 於 16-08-26 發表
小一還是在學句子階段吧
不一定,小女當年小一下學期已考約120字看圖作文,只有少量詞語提供。

YolandaTam 發表於 16-8-26 18:11
不一定,小女當年小一下學期已考約120字看圖作文,只有少量詞語提供。

...
是, 我哋學校咁hea都唔止作句了。上學期係作句, 但下學期要學寫信/賀卡格式了。英文也看圖供詞自己砌篇文出嚟, 不過只需要30字。

回覆:小一中英文作文

我地學校小一上學期第一次考試已經唔係作句,係寫文章。
最記得英文第一個星期第一份功課係My family.

引用:我地學校小一上學期第一次考試已經唔係作句

原帖由 S-Kwok 於 16-08-31 發表
我地學校小一上學期第一次考試已經唔係作句,係寫文章。
最記得英文第一個星期第一份功課係My family.

...
記得細女第一次考試也是作文,圖裡面又一個書包,有一些文具,供詞,要小朋友寫書包有什麼,其實跟作句差不多,但因為我貼中題,所以阿女覺得媽媽好amazing

回覆:小一中英文作文

請問咁快要作文嘅學校係咪英小?

引用:請問咁快要作文嘅學校係咪英小? +

原帖由 JonesDay 於 16-08-31 發表
請問咁快要作文嘅學校係咪英小?
我仔係英小。
不過我覺得又未必跟是否英小有關

‹ 上一主題|下一主題