用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際小學需要補習嗎?
樓主: comel
go

國際小學需要補習嗎? [複製鏈接]

回覆 bforbtec 的帖子

唔一定架,我女果間有教文法。

引用:Quote:bforbtec+發表於+16-8-25+00:49+我補

原帖由 samsam123321 於 16-09-10 發表
我小朋友從來不學文法也英文A*
我小孩也沒有補文法,但文法的測驗也拿很高分。

引用:回覆+964000+的帖子 剛看到關詠荷的訪問,

原帖由 Jane1983 於 16-09-11 發表
回覆 964000 的帖子

剛看到關詠荷的訪問,據報導,她表示她的女兒中英數基本野都有補,但強調自己不是虎媽 ...
可能因為她自己以前讀書不多(很多明星也是),所以以為補習就可以。這裏很多國際學校的家長都是在外國讀書,欣賞別人的教育方式,所以才放子女在國際學校的。可惜這裏亦有很多家長,只是人云亦云地放子女進國際學校,自己亦未留過學,所以仍以本地傳統方式催谷子女,沒有獨立思考。外國人數學不好?可能小學階段是,因為他們跟隨小孩的發展階段來教適當程度的數學,但上到高中、大學,很多也比我們好,因為他們懂得靈活思考,看看亞洲人還是外國人在高科技發展更有成就?

回覆 hkparent 的帖子

普遍認為华人或者亚洲人的数學比外國人好,這個可能係事實。但那個数學,大家其實係指運算。運算只係佔整個数學范畴一個部份,并非全部。
過份重視運算和操卷,而唔係學習如何問問題、解决問題、现實生活應用。學而不思,真係好可惜。

回覆:國際小學需要補習嗎?

regarding this topic, I would like to introduce a good book:Beyond the Tiger Mom: East-West Parenting for the Global Age

torunpoland  Thanks for your recommendation.  發表於 16-9-16 15:13

引用:regarding+this+topic,+I+would+like+to+in

原帖由 ccjm 於 16-09-14 發表
regarding this topic, I would like to introduce a good book:Beyond the Tiger Mom: East-West Parenti ...
題目已很吸引,睇睇先

hkparent 發表於 16-9-14 08:31
可能因為她自己以前讀書不多(很多明星也是),所以以為補習就可以。這裏很多國際學校的家長都是在外國讀書 ...
牛頓定律,微積分,la hospital rule......全部外國人'想'出來。極其量中國人最叻係運用。

Jane1983 發表於 16-9-14 12:27
回覆 hkparent 的帖子

普遍認為华人或者亚洲人的数學比外國人好,這個可能係事實。但那個数學,大家其實係 ...
所謂的高中數學叻,其實只是'背'得熟而己。

I don't think there is anything wrong with having outside classes for academic subjects even at primary level. I went through the public school system in Canada from upper primary all the way to university. I didn't have any outside tutoring at all and it wasn't until senior highschool did I find out that I'm actually lagging behind my peers in math and writing skills. It was already too late when I tried to catch up and I had quite a tough time with the university math courses and when doing research papers.
I'm not going to let this happen to my kids so even though I've put them at international schools, they are having outside classes to make sure all math and writing basics are covered. It's not really about 操卷, that's only the basic arithmetic skills, there are also critical thinking skills and many other math concepts that kids need to understand before they can fully master higher level math. Not sure how comprehensive the schools are going to cover and how much each child can grasp those concepts if just relying on one class teacher to teach 20+ kids.

ksun26 發表於 16-10-2 14:56
都想知道,有需要補下中文嗎?
有無好既中文補習班介紹喔?謝謝

我有补中文同數。需唔需要就好個人。我想迫佢寫下同認多D字來睇書

ksun26 發表於 16-10-2 16:05
請問喺邊度補好啊?謝謝

各人要求都唔同。我去緊果D冇精美門面,但幾實用。在太子有興趣你PM我

補中文.  好難自己教, 認字, 讀下書呢d, 尚可自己教, 除非家長好committed, 小朋友又冇所謂.  IS學生要一個真係懂"教"中文的人去教, 佢地睇得多英文書, 返學以英文為主, 英文冇問題唔出奇. 但中文只係一個學科, 又唔多睇課外書, 而且英文可拼音, 中文真係一字一字認, 學校又少用, 所以我覺得要有方法教.  當然最重要睇小朋友性格, 我兩個細路, 大個個唔比我教架, 細個個又ok. 呢大半年我捉住佢認字讀書, 都學左好多中文字, 比跟老師仲有效果, 因為我可以日日同佢讀, 但講到寫作, 我寫到下,  但自問冇料教佢, 都係比中文補習老師教.  小學miss左黃金時期學中文, 就後悔莫及, 因為中學佢地功課好忙, 去到咁上下, 甚至要drop左中文唔補 (除非補來考IB).  始終中文係不少is 學生的死結, 睇家長點觀點同點處理.  

當然唔係越補得多堂中文就越好. 我大個個我已半放棄, 佢的抗拒能力太強大, 我都係搵老師同佢一星期上一堂, 佢有問題可問我, 但平時我已完全唔理佢, 因為次次都不歡而散.  佢中文就梗係差到暈, 但係我都冇哂符.  我自己教又試過, 老師都換過好幾個, 出去補又試過, 上門又試過.  有時唔係阿媽想要個細路補就得, 所以係到睇到大家debate補唔補習,我諗都要睇個細路受唔受. 我只能期望佢有朝一日發現自己的不足...等運到.

至於補唔補數, 自己睇自己個細路係物野料.  我個大女, 擺明係文科人, 佢唔會做物野科學家, 你問我, 我覺得佢學識加減乘除, 小數分數, 負數...夠日常用就very good.  但問題係, 教育制度不容許呢批冇心科學的人學少d, 學校教除數時, 佢仲未背熟已背了1年的乘數表, 而我在家中比她的乘數drills佢又唔做, 最後連老師都出聲.  如何家中有個堅決不聽父母教的孩子, 但出去又比人教, 咁你補定唔補? 由得佢上數學堂自信心低落?  話自己教個d, 因為你家孩子聽話.  話唔洗補個d, 因為你家孩子冇困難.  我2個, 一個數好好,唔洗點理, 一點就明, 又聽我教, 另一個我真係冇符, 最後選擇比人教, 效果良好. 佢上數學堂都有信心左, 所以我唔覺得補習有問題, 自己睇需要.

回覆 Jane1983 的帖子

Well said

Jane1983    發表於 16-10-5 22:58

Radiomama 發表於 16-8-24 08:56
人人不同,不過才剛開始小學就投入補習市場? 選擇國際學校的原意是什麼?
...

絕對同意

elmostoney 發表於 16-10-3 12:49
至於補唔補數, 自己睇自己個細路係物野料.  我個大女, 擺明係文科人, 佢唔會做物野科學家, 你問我, 我覺得 ...

真係個個小朋友吾同,你有兩個小朋友比較就更加明白,所以我不敢對別人管教指指點點,例如淨係教佢要叫人,都已教了一萬次,示範又做足,佢話自己怕醜,咁都冇法架,總有人會教你可以點點點,我個係打都寧死不屈,佢只是三歲幾,我相信大個始終會好D,唯有繼續比人話「冇家教,國際學校學生係咁」
‹ 上一主題|下一主題