用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際小學需要補習嗎?
go

國際小學需要補習嗎? [複製鏈接]

例如數學?有需要嗎?

1    0    0    0

回覆 comel 的帖子

睇下你讀邊間國際學校喇,有d就好谷數學既,有d就比較注重語言。不過讀國際既通常都係補中文同數學

引用:回覆+comel+的帖子 睇下你讀邊間國際學校

原帖由 20000508 於 16-08-23 發表

睇下你讀邊間國際學校喇,有d就好谷數學既,有d就比較注重語言。不過讀國際既通常都係 ...
我見有d家長話學校無乜點教數學,小朋友數學唔掂,所以出去學。真係甘既?

comel 發表於 16-8-23 12:14
例如數學?有需要嗎?
人人不同,不過才剛開始小學就投入補習市場? 選擇國際學校的原意是什麼?

Artie    發表於 16-8-24 22:02

引用:Quote:comel+發表於+16-8-23+12:14+例如數

原帖由 Radiomama 於 16-08-24 發表
人人不同,不過才剛開始小學就投入補習市場? 選擇國際學校的原意是什麼?
...
視乎父母心態,越低年級越普遍

回覆:國際小學需要補習嗎?

其實需唔需要補習同係咪讀IS冇直接關係。個別科目有需要額外幫助的話咪揾補習囉。有d人補習係為達到班級平均水準,有d為考第一。所以根本冇話LS or IS, 要咪去做囉。

講真,依家d IS補習比LS更加貴,因為market唔同,d家長又比得起。我見過有家長叫鋼琴老師一星期去三次,除了教之外,仲要陪練,這並不是個別例子,而係大有人在。上門教拉丁文,西班牙文,法文。。。(下刪九百幾樣 )

睇下你讀邊間啦,我女果間就好谷數,學校d數好難所以要補習。但有d學校真係比較hea,因為佢地係想小朋友輕鬆一d,所以注重佢地既性格發展多過學業成績

引用:例如數學?有需要嗎? +

原帖由 comel 於 16-08-23 發表
例如數學?有需要嗎?
家長先觀察小朋友在校如何學數學, 再給小朋友一些有關的練習, 如小朋友應付得来, 点解要補習? 如小朋友應付不来, 家長要了解小朋友何解應付不來, 如何去幫小朋友。而不是什麼都不做就推小朋友去上學數班。

Artie  Well said.  發表於 16-8-24 22:19

我補了音樂 及英文

國際學校不教文法

自覺看書, 不用補英文

有冇IS的學生不喜歡閱讀的?英文好,是從那家來的

引用:例如數學?有需要嗎? +

原帖由 comel 於 16-08-23 發表
例如數學?有需要嗎?
我仔只是學畫畫、跆拳道、暑假游泳

bforbtec 發表於 16-8-25 00:49
我補了音樂 及英文

國際學校不教文法
我小朋友從來不學文法也英文A*

補習係有需要,定唔想蝕底,人補我補,係完全唔同的情況。我小朋友無補習,但人地點做,係各自修行。

唔計學費,補習會佔用小朋友頗多時間,時間咁用是否值得?如果有名師,可以啟發到小朋友,突破一d樽頸,咁真係好值得。但好老師難求,求其補吓,就不如算啦。

引用:補習係有需要,定唔想蝕底,人補我補,係完

原帖由 Jane1983 於 16-09-11 發表
補習係有需要,定唔想蝕底,人補我補,係完全唔同的情況。我小朋友無補習,但人地點做,係各自修行。

唔計 ...
Agree, 如果只為操練,自己買workbook/references 礸研下也可以。好老師難求,就算學歴高,未必人人識教。

回覆 964000 的帖子

剛看到關詠荷的訪問,據報導,她表示她的女兒中英數基本野都有補,但強調自己不是虎媽...
小朋友放學回家,扣除吃飯、洗澡、hea玩1小時和8、9個鐘的睡眠,一日剩餘的清醒時間,就係3、4個鐘。如何用,時間花在哪裏最好,是一個很重要的考慮。

引用:回覆+964000+的帖子 剛看到關詠荷的訪問,

原帖由 Jane1983 於 16-09-11 發表
回覆 964000 的帖子

剛看到關詠荷的訪問,據報導,她表示她的女兒中英數基本野都有補,但強調自己不是虎媽 ...
機會成本問題

Jane1983  係呀  發表於 16-9-11 17:44

如果數學没有A+,一定要補习,到中学时,来不及了,不要找鬼佬.听说他们數学~~没有很好.

引用:+如果數學没有A+,一定要補习,到中学时,

原帖由 yinchoy 於 16-09-13 發表
如果數學没有A+,一定要補习,到中学时,来不及了,不要找鬼佬.听说他们數学~~没有很好.

...
恕我直言,無A+就要補習?

外國人不會數學?你有過香港補習社/補充練習以外的學習經驗嗎?

外國人數唔好,教學無咁嚴謹,係一般人的感覺。自己的經驗係教學風格唔同,我女過去幾年的數學老師有男有女,有華人有鬼佬,都很好呀。

回覆:國際小學需要補習嗎?

小學生嘅數學,家長唔識咩?點解要比人補習!
唔通街外人會比你更知道自己子女程度和資質?
買本本地但低一級嘅數學練習,得閒做一頁;咪知道自己小朋友應該要學d咩囉!
唔好假手於人!
每日15分鐘,有幾難?!

‹ 上一主題|下一主題