用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 言語發展遲緩在家訓練
go

言語發展遲緩在家訓練 [複製鏈接]

我女女尋日岩岩確診左言語發展遲緩,宜家就黎3歲半,但說話同理解能力得2歲半,宜家排緊見兒科醫生同出面嘅治療,想係呢個時間都幫下女女去講多D野,想問問過來人家長,係屋企可以點做刺激佢講多D野同埋理解能力?

1    0    0    0

回覆:言語發展遲緩在家訓練

如果想令小朋友講野用同年齡刺激比較好, 叫多d 有小朋友的人來你屋企玩。 另外家長不停要同小朋友做旁述咁, 做咩都講下現在做緊咩, 等小朋友吸收多d 字詞

引用:如果想令小朋友講野用同年齡刺激比較好,+

原帖由 KCHK 於 16-08-23 發表
如果想令小朋友講野用同年齡刺激比較好, 叫多d 有小朋友的人來你屋企玩。 另外家長不停要同小朋友做旁述咁 ...
多謝分享,希望能夠幫到小朋友講多D野

引用:我女女尋日岩岩確診左言語發展遲緩,宜家就

原帖由 goodmorningsir 於 16-08-23 發表
我女女尋日岩岩確診左言語發展遲緩,宜家就黎3歲半,但說話同理解能力得2歲半,宜家排緊見兒科醫生同出面嘅 ...
我仔差不多28個月,語言能力得歲多但理解有30個月,我係咩都同巨講,好似傻婆咁,但我仔都唔係好願意講

引用:Quote:原帖由+goodmorningsir+於+16-08-23+

原帖由 Yukiruirui888 於 16-08-24 發表
我仔差不多28個月,語言能力得歲多但理解有30個月,我係咩都同巨講,好似傻婆咁,但我仔都唔係好願意講:heh ...
理解30個月
我女理解比較差,問佢係邊度係邊個,都答唔到,最叻係講名詞人物,動詞少

引用:Quote:原帖由+Yukiruirui888+於+16-08-24+

原帖由 goodmorningsir 於 16-08-24 發表
理解30個月
我女理解比較差,問佢係邊度係邊個,都答唔到,最叻係講名詞人物,動詞少

...
唯有同巨講多d,希望巨講返出黎,大家一起加油

回覆:Yukiruirui888 的帖子

加油

引用:Quote:原帖由+goodmorningsir+於+16-08-23+

原帖由 Yukiruirui888 於 16-08-24 發表
我仔差不多28個月,語言能力得歲多但理解有30個月,我係咩都同巨講,好似傻婆咁,但我仔都唔係好願意講:heh ...
我都做過儍婆,但真係有用!我仔6歲已經追及同齡,加油!

講問你小朋友可以講到名詞+動詞?
例如:食飽,食面,飲奶......
係屋企訓練佢理解同說話,要清晰,簡潔…
例:擺波波(1)係枱(2)度+擺筆(3)係梳化(4)度。
若理解比較弱既小朋友,係聽唔切1-4既名件/家具,咁就要慢慢訓練啦…
因我仔仔都係2.5歲經健康院証實佢言語發展遲緩,而家有做緊訓練,以上資訊都係專業治療師教的

引用:講問你小朋友可以講到名詞+動詞?例如:食飽,

原帖由 ccw1830 於 16-09-01 發表
佢之前偏向只講名詞,之後就要求佢講人物動詞名詞咁嘅組合,宜家係可以講到,有少少進步

引用:講問你小朋友可以講到名詞+動詞?例如:食飽,

原帖由 ccw1830 於 16-09-01 發表
你係政府嘅訓練定私人訓練?

之前去私人做,最近哩兩個月終於排到政府都有得做。
而家兩邊一齊。不過政府就一個月一次,私人基本上一星期一次。
‹ 上一主題|下一主題