用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 悠長假期,仲可以學什麼?
go

悠長假期,仲可以學什麼? [複製鏈接]

阿女明年2月尾去澳洲讀大學,宜家仲有5個月時間係香港。DSE之後佢和同學去過一次韓國旅行,之後係一間MALL返兼職收銀(顧客多為鬼佬,可以練口語之餘,主要係想佢去外國獨立生活之前學識一些生活技能,因為佢之前真係連信用卡提款卡,蔬菜水果的名稱乜都分唔清),宜家返著個幾月,差唔多上嗮軌道,學著唔少生活常識,都開始學會進入成年人的世界,知道如何和周圍的成年人同事處理關係。
宜家下一步打算係學簡單烹飪,女子防身術(可能作用不大,學下都冇壞),我建議佢學下西班牙文,不過佢堅持想學韓文。我亦希望佢學揸車,不過又未夠18歲。
宜家仲有5個月係香港,請問各位家長有乜建議阿女仲可以學d什麼來提升下自己各方面的能力?

0    0    0    0
知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

May be it is time to let go .  Let her choose whatever she wants to learn.  Something we might (as mothers) find useful but she might find it boring.  
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

引用:May+be+it+is+time+to+let+go+.++Let+her+c

原帖由 Mighty 於 16-08-23 發表
May be it is time to let go .  Let her choose whatever she wants to learn.  Something we might ( ...
我都係咁話,不過佢自己都好迷惘,唔知點打發呢5個月的悠長假期

回覆樓主:

Deleted

回覆樓主:

Deleted

引用:+本帖最後由+Activehealth+於+16-8-23+21:3

原帖由 Activehealth 於 16-08-23 發表

如果我係樓主個女,student visa 出咗就會提早幾個月去 ...
有考慮過備佢早d過去,不過屋企的老人家唔捨得,想佢係度過完年再過去。 聽你咁講,學韓文都幾有用,不如就備佢去學罷了,之前反對係唔想佢學識之後更加沉迷睇韓國娛樂節目,誤著學業,不過宜家都由得佢了,相信佢自己會有分數。

引用:+本帖最後由+Activehealth+於+16-8-23+21:3

原帖由 Activehealth 於 16-08-23 發表

如果我係樓主個女,student visa 出咗就會提早幾個月去 ...
想請教Activehealth在澳洲學車有咩途徑? 有冇教車師傅或好似香港駕駛學院嗰類? 因為我女已year 3但仍未學車

回覆:hjma 的帖子

澳洲大把教車師傅,打開張唐人報紙睇廣告大把。
唔想搵唐人師傅搵鬼佬師傅local newspapers 亦有好多。通常唐人師傅平啲,最好搵個熟人用過可靠的。
澳洲好多工無車牌唔請,我畢業第一份工喺某大Regional Hospital 做,其中一項duty 就係要自己揸醫院車上門同病人做home visit,一定要有車牌才可。
澳洲地方大,唔識揸車就好似無咗對腳咁,所以後生嘅一夠十八歲都去考牌。

引用:+本帖最後由+Activehealth+於+16-8-24+07:3

原帖由 Activehealth 於 16-08-24 發表

澳洲大把教車師傅,打開張唐人報紙睇廣告大把。
唔該晒!我估我女冇睇當地報紙係澳洲學車考車同係香港學考,價錢同難易,邊度好D

其實美國都唔少韓國人。原來澳洲都多。

hjma 發表於 16-8-24 12:26
唔該晒!我估我女冇睇當地報紙係澳洲學車考車同係香港學考,價錢同難易,邊度好D

...

Deleted

引用:Quote:原帖由+hjma+於+16-08-24+發表唔該晒

原帖由 Activehealth 於 16-08-24 發表
澳洲易啲,起碼無咁多車咁多行人,啲私家位大到好似香港啲貨車位咁。
以前澳洲學車平啲,好多學十堂就可以 ...
多謝晒你嘅資料阿女打算畢業後留低工作2年,如果吾識揸車真係邊度都吾使去

‹ 上一主題|下一主題