用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 在英國讀藥劑能否在當地註册?!
go

在英國讀藥劑能否在當地註册?! [複製鏈接]

如題,請指教!因聽說近年改例,非本地人冇機會實習,故註冊成當地藥劑師有困難!
   5    0    0    0

freespeech 發表於 16-8-23 01:05
如題,請指教!因聽說近年改例,非本地人冇機會實習,故註冊成當地藥劑師有困難!
...
是否藥劑不是太熱門,唔多香港人在英讀呢?

回覆 freespeech 的帖子

在英國能實習的機會很少, 這第一難, 如果未能留英工作, 是返香港考執業試, 但合格率只有一成多, 是為等二難, 我之前亦提過葯劑師在香港揾工唔易,  醫管局有空缺都會首先聘用 HKU, CU 學生, 選擇這科亦為第三難。

有一些大學如NOTTINGHAM 會提供5年學位連實習課程,但只得20個學額,供非英國的有興趣的學生選擇,所以競爭非常劇烈。
而且5年制,相對其他4年學制的又俾多一年錢,相對負擔又大很多。

hungwc 發表於 16-8-25 23:08
有一些大學如NOTTINGHAM 會提供5年學位連實習課程,但只得20個學額,供非英國的有興趣的學生選擇,所以競爭 ...
咁有得實習, 後畢業,即等如有了英國的註冊,是嗎?

不是要到英移民或找工作。

是回港考牌,好似要有畢業當地的註冊才可考。請指教.

回覆:在英國讀藥劑能否在當地註册?!

係,如果響英國讀就要響英國註冊先至可以考香港註冊試。
認真,呢幾年pharmacists 響香港係飽和。
我係行內人。

看高中教育,有詳細講藥劑攞到牌,未能揾到工

Hongchu 發表於 16-8-26 22:58
係,如果響英國讀就要響英國註冊先至可以考香港註冊試。
認真,呢幾年pharmacists 響香港係飽和。
我係行內 ...
港大開左藥劑唔係好多年,咁快飽和?!是什麼樣的規劃呀?!

回覆:freespeech 的帖子

根本香港唔洗咁多pharm,我地唔係醫藥分家。中大收多左,又有港大,但HA cut budget,上年開始請少左,私院都無乜位開,萬0同屈人寺都無乜請人。加上街房而家生意無以前咁好,有d執埋。現實情況暫時就係咁。

另要注意響英國註冊除實習外,係需要考公開註冊試至可成為registered pharmacist.而呢個試只可考3次,即係只可肥佬兩次,如果第三次都fail,咁Royal pharmaceutical society 係呢一世都唔比你考去做pharmacist.

其實我一直都有一個問題,藥劑學入學要求同medicine 相約, 唔知香港有冇咁多需求?

香港收很高,估要全A*

香港藥劑收生不高
maths,phy,chem,bio , 中大藥劑無指定要求生物

CU A*A A
HKU A*A*A A

收左

bforbtec 發表於 16-8-29 19:34
香港藥劑收生不高
maths,phy,chem,bio , 中大藥劑無指定要求生物
咁都叫唔高!那這樣成績有很多選擇吧,讀藥劑還有可能找不到工作,那還有人願讀嗎?

之前收生只比醫低一二分,今年又低了。因為醫藥没分家公會實力較低來年想信會愈來愈低。
‹ 上一主題|下一主題