用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Qatar Airways呀女15歲自己倫敦check in,可以嗎? ...
go

Qatar Airways呀女15歲自己倫敦check in,可以嗎? [複製鏈接]

大家好,呀女今年15歲! 佢第一年去倫敦讀書,請問坐Qatar Airways的話,由倫敦返香港 check in時需要成人陪同嗎?

因為印象中,之前睇過大家討論過有部分航空公司唔俾未滿16歲既年青人自己check in, 我又搵唔返係邊篇文章。
請問有冇人有經驗,可分享一下,謝謝

1    0    0    0

又或者有邊間係唔俾未滿16歲既自己check in,都分享下呀! 早D知定都好..謝謝

回覆 ank329 的帖子

自己checkin可以呀,我仔14歲次次都係自己checkin, um service先要有大人一斉checkin,我仔坐ek, ba

引用:+本帖最後由+ank329+於+16-8-22+20:55+編輯

原帖由 ank329 於 16-08-22 發表

又或者有邊間係唔俾未滿16歲既自己check in,都分享下呀! 早D ...
維珍航空under 16歲要有成人陪同check in

引用:+本帖最後由+ank329+於+16-8-22+20:55+編輯

原帖由 ank329 於 16-08-22 發表

又或者有邊間係唔俾未滿16歲既自己check in,都分享下呀! 早D ...
阿仔

2015年〈14歲10個月大〉CX 1個人攪掂 !

2016年 〈15歲8個月大〉阿聯猶,仲要轉飛機,又係自己1個人攪掂 !

tung_yan0623 發表於 16-8-22 23:12

自己checkin可以呀,我仔14歲次次都係自己checkin, um service先要有大人一斉checkin ...
唔該晒! 我會再打去航空公司問清楚以防萬一

回覆 db7mu23 的帖子

我都擔心佢自己轉機搞唔搞得掂!
陪佢去果程由佢自己試下, 唔帶住佢

放心啦,轉机位会有地勤人員企係度幫乘客處理轉机事宜,如果真係唔放心,可以用um service

tung_yan0623 發表於 16-8-23 23:36

放心啦,轉机位会有地勤人員企係度幫乘客處理轉机事宜,如果真係唔放心,可以用um ser ...
第一次係緊張啲唔該晒大家

英美禁中東北非多國旅客帶電子產品
對你呀女有唔有影响?

Leung2010 發表於 17-4-1 15:22
英美禁中東北非多國旅客帶電子產品
對你呀女有唔有影响?

冇影響呀 佢冇帶ipad電腦過去!只有電話

回覆 Leung2010 的帖子

等陣,唔係禁止帶,係唔畀帶入機艙。EK 暫時安全冇影響,照樣飛機上可以用 laptop、iPad。
幾日前我解釋過,可以參考一下。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3432826&extra=page%3D2

我父母係我第一次飛果陣都話要 CX/BA 直飛倫敦再搭 coach,我怕麻煩唔制,堅持要 Emirates (平 d,果陣 CX 13000,Emirates 8300)。因為我地成家冇試過轉機,所以父母以為好麻煩,所以好抗拒。
阿媽驚我轉機失敗,所以特登陪我轉機,點知佢發現原來杜拜轉機咁容易(好似羅湖過關咁,跟指示牌同埋人流就 ok)同埋杜拜機場原來咁豪華又多職員,之後佢都冇投訴,繼續畀我飛阿聯酋

所以下次可以選擇轉機,法航、Finnair、Luthuansa、KLM(荷蘭)、Emirates 都 ok,呢幾個都係多香港同埋中國人揀。

1998Ruby1998 發表於 17-4-1 20:11

我父母係我第一次飛果陣都話要 CX/BA 直飛倫敦再搭 coach,我怕麻煩唔制,堅持要 Emi ...

請問中東航機安全嗎?会飛過危險地區嗎?

回覆 3hearts 的帖子

其實我覺得中東航空仲安全過其他,佢地地勤 check 得嚴謹過香港同埋其他國家。Touch wood 咁耐都係歐洲機場恐襲、自己友點會搞自己地頭呢!
航空公司一定唔會飛經阿富汗、伊朗等地(有咩時 touch wood 賠錢同埋人命損,一定好金),通常去中東會經南下印度孟買果度 Air Traffic Control 然後去 Oman Muscat (Oman 同阿聯酋一樣,有錢同埋好安定,冇問題),再到杜拜、多哈。就算飛 Turkey Istanbul 都會同樣路線,避開 Syria 同伊拉克,經約旦同以色列到伊斯坦堡。如果飛歐洲,會經過 Kazahstan 上空,絕對唔會飛經「危險三國」。

1998Ruby1998 發表於 17-4-1 20:43
回覆 3hearts 的帖子

其實我覺得中東航空仲安全過其他,佢地地勤 check 得嚴謹過香港同埋其他國家。Touch  ...

請問危險三國係邊三個國家?謝謝

1998Ruby1998  但航空公司都會可免則免,畢竟夾在這三國中間。  發表於 17-4-1 21:49
1998Ruby1998  危險三國是阿富汗、敘利亞、伊拉克(還有其他小國和爭議地區如 Lebanon、Kurdistan )。伊朗相對安全但航空   發表於 17-4-1 21:48

回覆樓主:

多謝你呀!其實中東几細。真係好担心所以不敢坐打正旗幟的航空公司。

1998Ruby1998 發表於 17-4-1 19:38
回覆 Leung2010 的帖子

等陣,唔係禁止帶,係唔畀帶入機艙。EK 暫時安全冇影響,照樣飛機上可以用 laptop ...
謝謝1998Ruby1998, 但想長氣些問多声:
由香港 經 多哈 至到英國 的話, ipad是否必須寄艙?

回覆 mrsanthony 的帖子

唔緊要,問清楚係件好事,一陣間去到機場先發現就太遲。
目前英國禁止中、大型電子產品帶上機艙攜帶行李包括:

British Airways
EasyJet
Jet2.com
Monarch
Thomas Cook
Thomson

Turkish Airlines
Pegasus Airways
Atlas-Global Airlines
Middle East Airlines
Egyptair
Royal Jordanian
Tunis Air
Saudia

Emirates 同 Qatar 暫時唔係名單上,所以應該唔需要特別寄艙,不過唔放心的話最好打個電話去航空公司問清楚。如果係乘搭以上航空而且會係 Turkey, Lebanon, Jordan, Egypt, Tunisia and Saudi Arabia 等國家轉飛飛英國的話,由中東去英國果程 laptop、ipad 就要特別寄艙。不過呢幾間大部份都係廉價航空,普通人好少乘搭,touch wood 班恐怖份子會用最低機票價錢去恐襲,所以我地成日用嘅航空公司未受影響,British Airways 則大家通常都係直飛倫敦所以冇問題。

1998Ruby1998 發表於 17-4-1 23:12
回覆 mrsanthony 的帖子

唔緊要,問清楚係件好事,一陣間去到機場先發現就太遲。
遇着您真系好彩呀, 唔該哂您1998Ruby1998
‹ 上一主題|下一主題