用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 家姐讀國際,但想比細佬讀主流!
go

家姐讀國際,但想比細佬讀主流! [複製鏈接]

如題:家姐讀緊國際學校,細佬細家姐6歲,因為想男仔讀書習慣有些壓力同埋打好個中文低,想比佢讀主流先,如果小學追唔到先再轉返國際,但唔知噤樣work 唔work, 有無BK家長都係噤做?比些意見

1    0    0    1

回覆:家姐讀國際,但想比細佬讀主流!

我同你都有差不多想法
煩惱中.....
我係因為經濟因素...

引用:如題:家姐讀緊國際學校,細佬細家姐6歲,

原帖由 Joechuchu 於 16-08-22 發表
如題:家姐讀緊國際學校,細佬細家姐6歲,因為想男仔讀書習慣有些壓力同埋打好個中文低,想比佢讀主流先, ...
冇話吾得,家姐已入了細佬好易轉,不過我稔細佬見家姐咁開心可能好快話要轉

回覆:Joechuchu 的帖子

想問下點解男孩才要壓力

回覆:家姐讀國際,但想比細佬讀主流!

我也想知道有冇過來人,行吾行得通

引用:我也想知道有冇過來人,行吾行得通 +

原帖由 JMSS 於 16-08-23 發表
我也想知道有冇過來人,行吾行得通
其實細6年又不同性別我覺得行得通,係怕吾怕呀仔比較或覺得偏心啫,不過男仔通常冇咁小心眼。如果兩個同性別尤其係女,又差兩三年內就千其吾好,呷醋死

回覆 Joechuchu 的帖子

應該得架,因為我都係大女先轉去國際讀左年幾,二女先轉

Joechuchu 發表於 16-8-22 20:31
如題:家姐讀緊國際學校,細佬細家姐6歲,因為想男仔讀書習慣有些壓力同埋打好個中文低,想比佢讀主流先, ...
我覺得最麻煩係放暑假的時間好唔同呀. is 多數放6月中到8月中, local 就7月中到9月. 讀is 的就唔駛考試, 但讀local 就要好辛苦的做功課和考試呀.

回覆:964000 的帖子

我都係因為呢2個因素而考慮,如果好近年齡同同性就一定一齊讀!其實有小小因為呀女讀書時我要返工,唔得閒睇工課,而家唔使返可以有時間睇工課,所以想呀仔試下傳統學校!

i think it should be okay. Your elder one is in middle school, workload will be more than b4. Kids are not easy to compare the school then.

引用:我都係因為呢2個因素而考慮,如果好近年齡

原帖由 Joechuchu 於 16-08-23 發表
我都係因為呢2個因素而考慮,如果好近年齡同同性就一定一齊讀!其實有小小因為呀女讀書時我要返工,唔得閒 ...
我大仔讀國際,細女剛剛入讀傳統幼稚園,兩個相差六年。今日分別去完兩間學校既家長日,感覺到第一件事要做係調整自己心態。
係IS大家家長好輕鬆,同老師亦好friendly談天說地,hee hee haa haa.,好似聚舊party feel.
但係傳統幼稚園,個個家長都好嚴緊,老師好friendly同時好有威嚴,家長都好安靜, 似面方式一樣。
未知讀落會點,但兩個孩子性格不一,所以選不同學校。

你要預, 兩個英文程度及思考模式可能 差很多

阻礙後來溝通
小三 已經可以講到外國人程度的英文

如果小學不入國際學校,; 中學才轉國際學校

Year 10,11  的英文 也未必及year 3 國際學校口講的英文程度

我怕細的, 成長時, 將來怪你, 為何不早送去國際學校
攪到佢英文差

cecilau 發表於 16-8-23 14:02
我覺得最麻煩係放暑假的時間好唔同呀. is 多數放6月中到8月中, local 就7月中到9月. 讀is 的就唔駛考試, 但 ...
我仔讀國際小學,每星期有2次測驗,逢星期三測中文,逢星期五測英文

回覆 lawrainbow 的帖子

想請問你可否pm我你小朋友讀邊間國際學校?因為,我正在了解緊不同的學校。

引用:Quote:cecilau+發表於+16-8-23+14:02+我覺

原帖由 lawrainbow 於 16-09-03 發表
我仔讀國際小學,每星期有2次測驗,逢星期三測中文,逢星期五測英文
請問是哪間國際學校?

Belite 發表於 16-9-3 14:38
回覆 lawrainbow 的帖子

想請問你可否pm我你小朋友讀邊間國際學校?因為,我正在了解緊不同的學校。 ...
OK

Moonlight819 發表於 16-9-3 15:37
請問是哪間國際學校?
think朗思

lawrainbow 發表於 16-9-3 13:16
真的有這麼多測驗? 什麼形式?

引用:Quote:lawrainbow+發表於+16-9-3+13:16+我

原帖由 dumbochoco 於 16-09-03 發表
真的有這麼多測驗? 什麼形式?
我仔今年year 2,類似默書形式

‹ 上一主題|下一主題