用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園學費資助2017-2018
go

幼稚園學費資助2017-2018 [複製鏈接]

有沒有家長清楚出年的幼稚園資助詳情呢?
是否出年(2017-2018學年)幼稚園學費資助計劃會取消? 出年開始唔再用學券,如果政府的幼稚園資助額唔夠cover學費,是否要自己交餘額? 無得再申請學費資助呢?

0    0    0    0

回覆:katkat20130720 的帖子

http://kobiefish.blogspot.com/2016/07/20172018.html

for ur info

2017/18學年起,政府向合資格的本地非牟利幼稚園提供基本資助,「按人頭」計:
半日制:HK$33,190
全日制:HK$43,150
長全日制:HK$53,100

扣除「按人頭」資助額及租金津貼,每年向學生收取學費上限分別為:
半日制:HK$9,960
全日制:HK$25,890
長全日制:HK$25,890

政府料全港仍有約30%幼稚園學生需額外交學費,全日制、長全日制及租用私人物業的幼稚園更首當其衝。

我不是好明第一項金額同第二項金額有咩關係?有邊位達人可以幫忙解釋一下?

回覆:Naturedoo 的帖子

半日制:HK$33,190
全日制:HK$43,150
長全日制:HK$53,100

扣除「按人頭」資助額及租金津貼,每年向學生收取學費上限分別為:
半日制:HK$9,960
全日制:HK$25,890
長全日制:HK$25,890

文字上解釋我覺得係如果學校拎左津貼,每月(按12個月)唔可以向家長收多哩個限額做學費用途
半日制:HK$830
全日制:HK$2158
長全日制:HK$2158

如聖保x 每年88000學費,如佢申請津貼轉非43150+25890=69040

咁有18960都唔可以向家長收余下既學費,所以私立學校應該都會考慮哩個因素,而唔拎津貼,如果冇set上限咁私校同非牟利學校都照拎津貼,最後又收高學費,私校咪雙賺

回覆:wcm991101 的帖子

明白曬。咁即係如果幼稚園學費在資助額內就係基本唔使交學費了。即係全日制都有機會免費啦?之前聽幼稚園校長介紹仲以為半日免硬,全日cover唔曬

我想問呢,如果16年已讀K1,即係已經用咗16/17嘅學券計劃,咁o黎緊17/18年學費免費計劃可唔可以參與啊?還是一定要17/18年新生先可以join?

回覆:todaysat 的帖子

我都想知

回覆:幼稚園學費資助2017-2018

我想問咁如果小朋友係2017九月讀K1,咁洗唔洗好似以前咁,填form申請學券?還是乜都唔洗做就有資助?

回覆:幼稚園學費資助2017-2018

我都想知,係咪如果間學校全年學費少於43000,咁申請到學券就可以唔使再俾錢?

基本上,半日制既學費係可以全免,但因當初實施全日制既原因係幫助因家庭需要而不能全日照顧幼兒既家庭,所以學費方面會由學校及家長雙方承擔,比例約為七三之比

iamapapa 發表於 16-8-25 11:48
據我了解,不限於 17/18 新生的
如果已有校卷在手,唔駛再辦任何手續。 冇申請過學卷,就要入表申請。 請看 ...
Thank you. 我睇睇先。

回覆 Philips200wb 的帖子

都係要填表嘎,9~11月遞表申請。

新手一名~請問有冇港島區幼稚園媽媽Group? super thanks

我都要研究下今年點做. 教育局個網仍然係學卷的資料

引用:我都要研究下今年點做.+教育局個網仍然係學

原帖由 ckkate 於 16-08-31 發表
唔係呀!有新制資料啦

引用:我都要研究下今年點做.+教育局個網仍然係學

原帖由 ckkate 於 16-08-31 發表
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/preprimary-kindergarten/kindergarten-k1-admission-arrangements/index-3.html#1

‹ 上一主題|下一主題