用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 20個月都唔識行同講單字
go

[其他] 20個月都唔識行同講單字 [複製鏈接]

我個女20個月大,唔識行唔識講野,keep住有係QE做物理治療,但作用不太,直到琴日QE先叫我去做智力測驗,會唔會太遲?如果私家做智力測驗及Train大家有冇介紹?我而家真係好擔心同傍遑

0    0    0    0

協康有私家測試,有埋智力同自閉測試,要去排期,大約排6星期左右,可以打去就近協康中心問下

回覆:20個月都唔識行同講單字

智力測試唔係6歲前CAC 先做嗎?6歲之前做個d 只係睇下佢和同年齡有幾多落差而請社福署或教育局安排派I /E /S 位嗎?

回覆 KCHK 的帖子

我約左下個月做,因為張紙係寫智力測驗,其實我都未知要做d咩!

回覆 bbjoanna 的帖子

我岩岩排左心理分析個個$5800,請問係唔係個個?

引用:回覆+bbjoanna+的帖子 我岩岩排左心理分析

原帖由 benny3163 於 16-08-22 發表

請問你有同姑娘講清楚你女的情況嗎?我唔知5800個個係唔係都一樣,因我仔係評自閉,擔心唔一樣,怕妳排錯隊

benny3163 發表於 16-8-22 00:01

係,20個月可以做呢個

引用:回覆+KCHK+的帖子 我約左下個月做,因為張

原帖由 benny3163 於 16-08-21 發表
回覆 KCHK 的帖子

我約左下個月做,因為張紙係寫智力測驗,其實我都未知要做d咩! ...
我係找私人心理學家及之後再係CAC 評估的, CAC 無做智力測試, 只係睇做唔做到同年齡的要求, 私人做的是有做智力的, 不過就話佢唔多講野的情況下未能完成整份智力測驗, 只有其他評估報告。

謝謝!

回覆 KCHK 的帖子

請問你搵邊間做?係唔係攞住份報告可再係政府排有關既訓練課程?

引用:我個女20個月大,唔識行唔識講野,keep住有

原帖由 benny3163 於 16-08-19 發表
我個女20個月大,唔識行唔識講野,keep住有係QE做物理治療,但作用不太,直到琴日QE先叫我去做智力測驗,會 ...
Hello, 咁囡囡而家識D咩?例如單手拖住行到嗎?有冇D身體語言表達自己?認知如何?
我個仔整體發展遲緩,大肌弱,都係20個月先識行,但而家都會成日跌。都係未識講野,但明我地講咩,要抽多D時間同佢遊戲中練習呀!加油!

回覆 Tsubi 的帖子

拖住行都可以行到幾分鐘,放手可行一,二步,佢都係明白我地講d咩,但咩都唔講,佢要既野會指我地去攞,一有唔中意就只會咸,咁你仔仔依家有冇上d咩課程及訓練?

回覆:benny3163 的帖子

當年我係找朋友介紹的, 都比較貴, 份報告我之後用左去政府排位。(不過要自己主動找社工去搞)

回覆:20個月都唔識行同講單字

另外協康的評估通常都用到在政府排服務的(佢地應該知道, 你唔放心在做之前再問清楚), 不過我記得有位BKJM 講過份報告都要等的。

回覆 KCHK 的帖子

唔該哂妳,你幫左我唔少,thank you!

回覆:benny3163 的帖子

其實你囡囡放手可以行一兩步其實啫係識行啦!可能同我仔一樣,信心唔夠同依賴。試下用野引佢,但要擺定一個位,等佢唔好覺得就行到就比人拎走再,成功左幾次之後慢慢加長距離。
我排緊S同E位,政府有做OT 丶PT 另外排緊ST 。自己一星期一次去links做OT, 最緊要父母勤力同佢玩,同佢傾計。我個仔雖然進步得慢,但我地每次見到小進步都好開心,每日都可能重覆做,佢好似次次都做唔到或唔肯做,但突然會有日肯做,所以千萬唔好放棄呀!同埋而家開始左N班,我同學校講左我仔問題,好彩校長同老師好包容,希望有其他小朋友刺激下會再進步多D。
我好明白你心情,點都好,要積極面對,要加油呀!

我諗住同佢報playgroup,但唔識行好多都唔收,唉!

回覆 Tsubi 的帖子

多謝妳既鼓勵,大家一齊努力加油!

引用:回覆+KCHK+的帖子 唔該哂妳,你幫左我唔少

原帖由 benny3163 於 16-08-23 發表
回覆 KCHK 的帖子

唔該哂妳,你幫左我唔少,thank you!
唔好客氣,大家努力吧!

仲問問下大家報邊間做train好?
‹ 上一主題|下一主題