用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇人試過中醫/針灸治療發展遲緩?
go

[聽/語障] 有冇人試過中醫/針灸治療發展遲緩? [複製鏈接]

我個仔歲半開始覺得佢唔多學講嘢,兩歲都唔叫爸爸媽媽,同人eye contact唔多。健康院姑娘當時已經轉介排CAC(衞生署兒童體能智力測驗中心)。等到兩歲終於有得見CAC醫生,評估過話係ASD。約1y9m時開始做言語治療,約一星期一次,係多咗少少eye contact,但唔明顯。而家八月開始返N班,已經返咗兩星期學,仲係好扭計,尤其係集體聽故事、唱歌環節,自由時間玩玩具時就冇乜問題。老師唔俾佢返三小時,兩小時就要佢放學……我地兩公婆好想佢按自己步伐去發展,唔想迫佢,但一同其他小朋友比,佢確係有段距離。而家只想四出搵辦法幫下個仔。

上Google隨便search都見到好多針灸治自閉例子。Babdy Kingdom都有好多舊post講有關題目,意見正面多過負面,最緊要好係要搵啱醫師。最近有冇人試過?有冇新啲消息?

http://scm.hkbu.edu.hk/tc/medical_services/faq_on_chinese_medicine_services/professional_views/acupuncture/index.html

http://www.tungwah.org.hk/press-release/%E6%9D%B1%E8%8F%AF%E4%B8%89%E9%99%A2%E4%B8%AD%E9%86%AB%E9%87%9D%E7%81%B8%E6%B2%BB%E7%99%82%E6%9C%89%E5%8A%A9%E6%94%B9%E5%96%84%E8%87%AA%E9%96%89%E7%97%87%E5%85%92%E7%AB%A5%E7%9A%84%E6%BA%9D%E9%80%9A/

http://www.yanchai.org.hk/document/cmedical/14%E4%B8%AD%E9%86%AB%E9%87%9D%E7%81%B8%E6%B2%BB%E7%99%82%E8%87%AA%E9%96%89%E7%97%87.pdf

6    0    0    0

回覆 fmlam 的帖子

針炙.我囝囝之前做過.一做完好多野講.

回覆:yee8 的帖子

請問係邊個醫師?收費如何

引用:回覆+fmlam+的帖子 針炙.我囝囝之前做過.

原帖由 yee8 於 16-08-20 發表
回覆 fmlam 的帖子

針炙.我囝囝之前做過.一做完好多野講.
可否pm 針灸details比我

回覆:有冇人試過中醫/針灸治療發展遲緩?

我仔仔都有做針灸~舌針!做咗都有明顯進步!當然我都見過有人做針灸係無用嘅!不過可以試下!我而家重有做緊嫁!屯門仁愛堂溫醫師

回覆 tszkwan2011 的帖子

你仔之歲開始做?

回覆 yee8 的帖子

可否pm我邊位醫師?價錢如何?使唔使繼續做其他training?

回覆:fmlam 的帖子

2歲7個月

屯門仁愛堂得一位針灸醫師~溫醫師

100蚊一次~當然要繼續做訓練~

引用:我仔仔都有做針灸~舌針!做咗都有明顯進步

原帖由 tszkwan2011 於 16-08-21 發表
我仔仔都有做針灸~舌針!做咗都有明顯進步!當然我都見過有人做針灸係無用嘅!不過可以試下!我而家重有做 ...
可否pm溫医師個資料比我

回覆:coechow 的帖子

我無佢個人資料喎⋯⋯都係人地介紹比我~你可以上網去仁愛堂睇下有無!

引用:我無佢個人資料喎⋯⋯都係人地介紹比我~你

原帖由 tszkwan2011 於 16-08-21 發表
我無佢個人資料喎⋯⋯都係人地介紹比我~你可以上網去仁愛堂睇下有無!

...
其實針灸係點架?小朋友會郁動,喊,所以我無辦法想像

我都想俾個仔試試,不過老婆唔prefer,始終要針個仔。又因為每種訓練都要觀察一段時間先知有冇效,而家剛開始上N班,對小朋友來講已經係好大改變,所以唔敢試太多0野。你地0個陣係點取捨?

回覆:有冇人試過中醫/針灸治療發展遲緩?

囝囝四月中開始在浸會做針灸,到現在做了差不多30次,針灸後明顯短句多咗。

引用:Quote:原帖由+tszkwan2011+於+16-08-21+發

原帖由 Yukiruirui888 於 16-08-21 發表
其實針灸係點架?小朋友會郁動,喊,所以我無辦法想像
囝囝頭幾次針灸都發狂大吵大鬧,到現在囝囝知道要去針灸都好扭計,但去到clinic就會收聲,好彩落針佢都好合作,坐定定無周身郁。

引用:Quote:原帖由+Yukiruirui888+於+16-08-21+

原帖由 sandyma2011 於 16-08-22 發表
囝囝頭幾次針灸都發狂大吵大鬧,到現在囝囝知道要去針灸都好扭計,但去到clinic就會收聲,好彩落針佢都好合 ...
大吵大鬧d針唔會吉歪

引用:Quote:原帖由+sandyma2011+於+16-08-22+發

原帖由 Yukiruirui888 於 16-08-22 發表
大吵大鬧d針唔會吉歪
媽媽同姑娘一齊捉實佢,媽媽最好用手固定小朋友個頭。

引用:回覆+tszkwan2011+的帖子 我都想俾個仔試

原帖由 fmlam 於 16-08-22 發表

我都想俾個仔試試,不過老婆唔prefer,始終要針個仔。又因為每種訓練都要觀察一 ...
我都有咁唸,因開始返N,一個鐘的綜合訓練,一個鐘的小組,個個都唔同地方,個仔好似抗拒左,因今日返小組班,一直扭計

當初~我都好難取舍!但當你做好多訓練都處理唔到情緒!完全同佢溝通唔到!你就為有一試!
當初~小朋友一定會爭札,同好睇醫師有無愛心!我仔之前針過拎一個醫院好差!針到我仔流哂血!到之後上網有網媽媽介紹溫醫師!一心唸住試多一次!去到見佢好有愛心!氹仔仔!跟住一路針見到仔仔有進步!就覺得自己做岩咗!
針灸再加做訓練!我仔今年囉咗進步獎

‹ 上一主題|下一主題