用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心問, 考到名幼的小朋友, 多唔多有上面試班呢? ...
樓主: Nomos
go

真心問, 考到名幼的小朋友, 多唔多有上面試班呢? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+konew720+於+16-08-31+發表上

原帖由 Jumboshrimp 於 16-08-31 發表
Yes...我有好些從事教育界的朋友都說,interview 由我們踏入學校開始。學校看細節位多於真正interview 時學 ...
這點其實每個家長都淸楚,另外為何小朋友答對而不被取錄,答錯卻有offer呢!這亦可能與他們想揀選某類性格的小朋友有直接關係。

回覆:真心問, 考到名幼的小朋友, 多唔多有上面試班呢?

其實覺得考PN 同 K1好多時係大細B之爭。如果小朋友係超細B,其實有沒有上面試班結果都分別不大。識朋友讀九龍塘名幼,全班最細果一個係6月B。一般9月~12月B係名幼都佔少數。

回覆:真心問, 考到名幼的小朋友, 多唔多有上面試班呢?

基本上係大細b及性格決定命運,大女8月b加內向,結果沒有offer, 細女12月超大b加外向,有3間名幼offer, 兩個都無上面試班,一樣咁教。

引用:Quote:原帖由+konew720+於+16-08-31+發表上

原帖由 Forgetmenot999 於 16-08-31 發表
是否老師告訴你她將該拍照的家長子女列入黑名單?
是否老師打開面試小朋友的書包發現開了電話錄音功能?
還 ...
我自己家姐係教職員。

引用:基本上係大細b及性格決定命運,大女8月b加

原帖由 whitepurin 於 16-09-01 發表
基本上係大細b及性格決定命運,大女8月b加內向,結果沒有offer, 細女12月超大b加外向,有3間名幼offer, 兩 ...
大細B冇太大關係,SC LH大把6、7月出世既PN小朋友。

回覆:konew720 的帖子

但10-12月細b比例上一定較少,kv好似唔收9月後添

‹ 上一主題|下一主題