用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心問, 考到名幼的小朋友, 多唔多有上面試班呢? ...
樓主: Nomos
go

真心問, 考到名幼的小朋友, 多唔多有上面試班呢? [複製鏈接]

咁即係屋企要有人得閒(例如全職媽媽, 或有個醒目嘅工人姐姐), 再加上有足夠$$, 先至可以咁密集式上堂......

引用:咁即係屋企要有人得閒(例如全職媽媽,+或有

原帖由 vpo0615 於 16-08-26 發表
咁即係屋企要有人得閒(例如全職媽媽, 或有個醒目嘅工人姐姐), 再加上有足夠$$, 先至可以咁密集式上堂...... ...
我不是全職媽媽,當年主要是工人姐姐帶上堂,但我認為工人醒目與否沒有直接關係,她只需負責帶去面試班地㸃便可。密集式也只花兩個月吧!花一、兩個月換來名幼龍幼校園生活對我來說是值得。其實我認為面試堂上一個月巳足夠。錢當然要花,難道你認為面試堂是免費的嗎?

引用:咁即係屋企要有人得閒(例如全職媽媽,+或有

原帖由 vpo0615 於 16-08-26 發表
咁即係屋企要有人得閒(例如全職媽媽, 或有個醒目嘅工人姐姐), 再加上有足夠$$, 先至可以咁密集式上堂...... ...
不單是面試班,任何興趣班或語文班都需有人帶小朋友上堂及付費吧!若想精益求精,密集式上興趣班或語文班,難道不需付多點學費嗎?

引用:+本帖最後由+Nomos+於+16-8-19+10:07+編輯+

原帖由 Nomos 於 16-08-19 發表

其實有無這样的需要? 如果較怕人的小朋友會唔會好有改善?
請問是面試班for考小,定考幼?

回覆 Forgetmenot999 的帖子

最終入了那間名幼?TKS

引用:回覆+Forgetmenot999+的帖子 最終入了那間

原帖由 Nomos 於 16-08-29 發表

最終入了那間名幼?TKS
Spk

回覆:真心問, 考到名幼的小朋友, 多唔多有上面試班呢?

有很多小朋友能力很高,父母教導自理能力及禮貌亦很好,其實真的沒那個需要上面試
班。
但像我女兒當時的狀態確實有這個需要
需不需上面試班其父母應該心裡有數。

唔使咁嬲, 我唔係話你個做法唔啱, 亦唔係唔認同你嘅做法, 我只係列出一D先決條件啫, 唔係CHALLENGE你.....
我個工人姐姐未認得路, 係會行錯路嗰種, 所以我話要個工人姐姐醒少少至得.

我覺得完全冇需要, 呢D小朋友面試班完全係呢個病態社會之下衍生出黎既純商業活動。完完全全曲解晒學習既意義,誤導家長作不合理催谷。
係呢個黑白癲倒既時代,做家長要更加小心幫小朋友阻擋呢D無良既誤導,教給小朋友正確價值觀,用愛去栽培佢地。

回覆 mandy_ng207 的帖子

是呀!

老師除左in小朋友外,可能都從旁in緊家長d態度、合作性。
Hope Everybody Have A Wonderful Life.

引用:老師除左in小朋友外,可能都從旁in緊家長d

原帖由 mrschan923 於 16-08-31 發表
老師除左in小朋友外,可能都從旁in緊家長d態度、合作性。
有些名幼龍幼,家長不會有機會坐在小孩隔鄰,是完全遠離小孩甚至是在課室外等。

回覆:真心問, 考到名幼的小朋友, 多唔多有上面試班呢?

我自己覺得好多名幼睇家長背景地址學歷。同埋睇家長點教小朋友,有冇溝通。

引用:我自己覺得好多名幼睇家長背景地址學歷。同

原帖由 Jumboshrimp 於 16-08-31 發表
我自己覺得好多名幼睇家長背景地址學歷。同埋睇家長點教小朋友,有冇溝通。

...
我覺得係睇學校類型,講真如維多利亞呢D你冇地址冇地位冇背景你小朋友幾叻都唔會收你,一要in家長嗰D老實係多數睇家長。一D有名氣而又收費偏高的幼稚園都係睇家長質素。我欣賞培正,聖保錄呢D學校只in小朋友實力,無論咩家庭背景都有機會讀的。你唔會覺得你去in寶山或國際學校佢係in你小朋友卦?只是個人意見

引用:Quote:原帖由+Jumboshrimp+於+16-08-31+發

原帖由 小新mama 於 16-08-31 發表
我覺得係睇學校類型,講真如維多利亞呢D你冇地址冇地位冇背景你小朋友幾叻都唔會收你,一要in家長嗰D老實係 ...
培正spk in小朋友

引用:Quote:原帖由+小新mama+於+16-08-31+發表我

原帖由 adriantai 於 16-08-31 發表
培正spk in小朋友
唔係好明你意思?

回覆 小新mama 的帖子

培正只IN小朋友, 要小朋友自己行入課室單獨IN, 家長响外面等.

引用:回覆+小新mama+的帖子 培正只IN小朋友,+要

原帖由 vpo0615 於 16-08-31 發表
回覆 小新mama 的帖子

培正只IN小朋友, 要小朋友自己行入課室單獨IN, 家長响外面等.
上年有家長係等候時影相(學校講明唔可以影),老師暗中記低小朋友個名,即black list個小朋友。
又有d家長放個電話入小朋友背包及外套袋錄音,小朋友俾學校black list。
其實都睇家長行為。

引用:Quote:原帖由+vpo0615+於+16-08-31+發表回

原帖由 konew720 於 16-08-31 發表
上年有家長係等候時影相(學校講明唔可以影),老師暗中記低小朋友個名,即black list個小朋友。
又有d家長放個 ...
Yes...我有好些從事教育界的朋友都說,interview 由我們踏入學校開始。學校看細節位多於真正interview 時學生俾的答案。這亦解釋到為什麼有些小朋友全部答錯都有offer;有些全部答對也只有waiting

引用:Quote:原帖由+vpo0615+於+16-08-31+發表回

原帖由 konew720 於 16-08-31 發表
又有d家長放個 ...
是否老師告訴你她將該拍照的家長子女列入黑名單?
是否老師打開面試小朋友的書包發現開了電話錄音功能?
還是朋友的朋友是教職員,她告訴你朋友有這樣的事

‹ 上一主題|下一主題