用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心問, 考到名幼的小朋友, 多唔多有上面試班呢? ...
樓主: Nomos
go

真心問, 考到名幼的小朋友, 多唔多有上面試班呢? [複製鏈接]

回覆:真心問, 考到名幼的小朋友, 多唔多有上面試班呢?

阿囡間幼稚園都算出名,我冇帶佢上面試班,但有玩playgroup(星期六),平日帶佢見多d人(去公園玩),見得人多唔會怕羞

回覆:Nomos 的帖子

我覺得未必,要睇小朋友資質

回覆 Forgetmenot999 的帖子

係咁嘅⋯⋯我開post果時,有個媽媽好好心,pm左自己個女的面試班資料比我。佢女今年已K1啦,覺得個面試班好好。打去問,原來常規班已full, 果時係6月尾,如果要佢加班就要自己組班,最少3人。我都冇諗過d 虎媽係咁早幫仔女報面試班嘅⋯⋯我問左幾班朋友,有d係考過K1, 有d就今年考,全部都叫我唔好報。既然開唔到班,我亦放棄左報面試班的念頭,安排左d活動俾自己啊

唔需要, 平時同佢玩多d, 帶多d 出街見人. 參加興趣班玩玩. 上網揀好心心學校了解考什麼, 針對溫習就得. 重點是你考唔考到,同運氣有好大關係. 我考的幾間學校, 考的都是大路題目, 都是同一個小朋友, 有d 又收有d 又唔收. 同時, 做到老師要求的都有大半考生, 老師又點揀? 又有一次interview做到老師全部指示, 到最後老師派玩具, 我個小朋友是唯一有排隊的, 其他都沖埋去. 結果只是waiting, 最後都無消息. 而現在讀的學校又是比入唔到那一間更好的學校.

完全唔洗上的,唔開聲白,唔會上完變開聲。

我仔仔無上過任何面試班, 真心唔覺得需要. 不過一直有上playgroup.
九龍塘PN, 有報名的, 基本95%都收左我仔仔

其實我覺得學校都唔係一定睇小朋友係味做到老師面試既要求.
老師問我仔名, 我仔唔識亦無答,
但我仔無喊, 好肯share玩具. 我唸係取勝之處.

回覆 catcat1001 的帖子

Talking about K1 not PN

回覆:真心問, 考到名幼的小朋友, 多唔多有上面試班呢

我囡入左其中一間大家所謂名幼,但冇上任何面試班

回覆:真心問, 考到名幼的小朋友, 多唔多有上面試班呢

in K1冇上呀...都係playgroup加自己train....阿囡in頭幾間都怕醜....但之後連住幾個星期六in就有進步了!

沒有上面試班, 但有上PG, 我覺得有幫助!

brianckw 發表於 16-8-23 10:59
沒有上面試班, 但有上PG, 我覺得有幫助!
請問是否N班以外的playgroup?

無上過
PN in6間4間收
K1 民幼宣幼收
6月B

其實考PN同K1都係緣份遊戲,上面試班真係無乜用,如果幼稚園有聯繫playgroup,就值得一試!

個人經驗,有時學校睇中嘅係家長,唔關小朋友表現事!

回覆:Nomos 的帖子

考N時參加過下D普通面試班,考7間有2間正取。因N班那間我自己都幾滿意,又可直上,所以考K便沒參加面試班,hea考,結果全軍覆沒

amyvwong    發表於 16-8-25 14:21

引用:+本帖最後由+Nomos+於+16-8-19+10:07+編輯+

原帖由 Nomos 於 16-08-19 發表

其實有無這样的需要? 如果較怕人的小朋友會唔會好有改善?
個人經驗,好多名幼係睇家長識唔識教小朋友。係小朋友身上、家長身上及家長同小朋友既互動,5-10分鐘內已睇到。

女讀九龍塘「名幼」,龍b 超大競爭啦,但真心覺得幼稚園面試班完全無必要上, 因為唔覺得讀到名幼有幾緊要。。。 小學面試班就諗緊讀唔讀

引用:Quote:原帖由+Nomos+於+16-08-19+發表本帖

原帖由 konew720 於 16-08-23 發表
個人經驗,好多名幼係睇家長識唔識教小朋友。係小朋友身上、家長身上及家長同小朋友既互動,5-10分鐘內已睇 ...
但有些幼稚園是獨立面試,不需面見家長

引用:大B可以不用,+細B可考慮.+最重要是家長有無

原帖由 星星的後裔 於 16-08-20 發表
大B可以不用, 細B可考慮. 最重要是家長有無時間.
認同

我諗考到名幼嘅小朋友, 唔多唔少父母都付出咗大量時間教導小朋友, 相比起一星期一堂嘅面試班, 咁家長嘅教導起咗更重要嘅作用......

引用:我諗考到名幼嘅小朋友,+唔多唔少父母都付出

原帖由 vpo0615 於 16-08-25 發表
我諗考到名幼嘅小朋友, 唔多唔少父母都付出咗大量時間教導小朋友, 相比起一星期一堂嘅面試班, 咁家長嘅教導 ...
當年我是一星期三堂,連續上足兩個月。

‹ 上一主題|下一主題