用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真心問, 考到名幼的小朋友, 多唔多有上面試班呢? ...
go

真心問, 考到名幼的小朋友, 多唔多有上面試班呢? [複製鏈接]

其實有無這样的需要? 如果較怕人的小朋友會唔會好有改善?
謝謝分享

hppa  depends on the child... but in my opinion no.  發表於 16-8-22 12:13
   2    0    0    0

引用:+本帖最後由+Nomos+於+16-8-19+10:07+編輯+

原帖由 Nomos 於 16-08-19 發表

不如你講吓,你認為嘅名幼係邊間(s)^^

引用:+本帖最後由+Nomos+於+16-8-19+10:07+編輯+

數千元買來日後三年嘅名幼學習生活絶對值得,若失敗了最起碼你盡了力無愧於心。

回覆:真心問, 考到名幼的小朋友, 多唔多有上面試班呢?

個人覺得面試班對考PN , K1 作用不大,因小朋友太細,難明白課程內容。同埋考試內容一般唔深,多數是顏色,形狀,指令。小朋友一般可以應付。通常失敗係面試時十問九唔應! 不過面試班對考小學應該較有幫助!

Forgetmenot999 發表於 16-8-19 13:28
數千元買來日後三年嘅名幼學習生活絶對值得,若失敗了最起碼你盡了力無愧於心。

...
請問你小朋友有上嗎

我識個d,7-8成冇上,但冇上個d也有上大量pg

引用:Quote:Forgetmenot999+發表於+16-8-19+13:2

請問你小朋友有上嗎
有!未上前問她甚麼名字,她老是答我兩歲、問她多少歲卻答我不要,四隻主要顔色完全不懂分辨、基本禮貌說過多遍也像失憶、搶東西更是指定動作、雙眼不會望人對答,模擬面試頭數天卻是未入先哭只有生果、動物、交通工具及連續指令是強項。見這情況速找面試班資訊,上了兩個月完全脫胎換骨

利申:沒有報讀九龍任何名幼龍幼,港島名幼只報過skh、smm及數間女龍幼,結果全部正取offer

不要問我那間面試班,絕不賣廣告,我只想說面試班對我小朋友好大幫助

Forgetmenot999 發表於 16-8-19 14:34
有!未上前問她甚麼名字,她老是答我兩歲、問她多少歲卻答我不要,四隻主要顔色完全不懂分辨、基本禮貌說過 ...
謝謝分享, 我小朋友是內向慢熱型, 佢大部份都識, 是怕他到時不肯和人說話, 呢類面試班有幫助嗎?

回覆 Forgetmenot999 的帖子

我之前喺度問過,上與不上都有人支持,最後都係要自己決定。但我四處問朋友一齊報面試班,就比人剷到飛起,我宜家唔敢再問了...

引用:Quote:Forgetmenot999+發表於+16-8-19+14:3

謝謝分享, 我小朋友是內向慢熱型, 佢大部份都識, 是怕他到時不肯和人說話, 呢類面試班有幫助嗎?
...
幸好我女兒是有問必答型,但有經驗的面試班相信任何類型的小朋友都能應付自如

引用:回覆+Forgetmenot999+的帖子 我之前喺度問

原帖由 mandy_ng207 於 16-08-19 發表

我之前喺度問過,上與不上都有人支持,最後都係要自己決定。但我四處問朋友一 ...
不明為何需要找伴一起報讀,自己認為需要便上。孩子是自己的,當然決定權在自己手上

回覆:Nomos 的帖子

我兩個小朋友也有好幾個 offer 都冇上面試班。In KG 太細,好多嘢比較難 control, 面試班內 ok, 但到 interview 個日太多 unexpected 的事可能發生,如: 見到其他小朋友哭、排隊排好耐、見到玩具想玩但冇得玩 etc. 我覺得 interview class for KG 不是太大作用

冇上

因為個miss話最少三人才開班。

引用:+本帖最後由+mandy_ng207+於+16-8-19+17:45

原帖由 mandy_ng207 於 16-08-19 發表

或許是新開或生意一般才需要有足夠人數開班吧!

引用:我兩個小朋友也有好幾個+offer+都冇上面試

原帖由 babyaabb 於 16-08-19 發表
我兩個小朋友也有好幾個 offer 都冇上面試班。In KG 太細,好多嘢比較難 control, 面試班內 ok, 但到 inter ...
非常同意,年紀太細,當日狀態好難預計,淨係面試時間撞正午睡時間都已經好難搞,扭眼瞓喊、發脾氣既話就算一身裝備好晒都即刻可以收工!運氣都好重要!
我有上一星期一次既playgroup (只是一般pg, 非名幼開辦),冇想過上任何面試班,報三間熱門私幼都有正取生offer! 我身邊冇乜人有上過幼稚園面試班,但有考名幼既大都有offer! 反而升小面試班比較實用!

回覆:真心問, 考到名幼的小朋友, 多唔多有上面試班呢

個人覺得無需要,但若樓主心大心細的話,就報啦,無謂俾自己有機會後悔!

我反而覺得你可以報啲同私幼有聯系嘅playgroup, 小朋友對熟悉的環境或老師表現會好啲

好多名幼其實都係名小既面試班.....

大B可以不用, 細B可考慮. 最重要是家長有無時間.

‹ 上一主題|下一主題