用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇需要辭職陪小朋友上小一?
go

有冇需要辭職陪小朋友上小一?

如題……

多d時間陪小朋友成長,幾時都係好,但著眼點放係升小一,又唔一定有咁既需要。

同埋亦要考慮媽媽本身的意願和家庭經濟,只講讀書成績,唔見得成績好的小朋友的媽媽全部係full time mom。

引用:如題…… +

原帖由 TataNg 於 16-08-18 發表
如題……
我都好多朋友升小便遲職,有啲仲係原本高薪厚職,到小朋友升中,就搵返part time做,我好羨慕

回覆:有冇需要辭職陪小朋友上小一?

我係。主因唔係為成績,而是可以更方便帶孩子去玩去試去接觸不同事物/興趣,自己亦有更多时间去留意孩子發展。其實唔可以話係有需要,始終个个家庭情況唔同,大家份工的性質又唔同

做 part time 都幾好

如果現在份工工時長,而且家庭經濟情況允許,我覺得可以辭工陪伴小朋友。畢竟一二年級的小朋友更需要家長正確的引導如何建立學習態度與秩序。一二年級我覺得是關鍵時期。
當然,如果工時不長,可以放工回家給孩子檢查功課,聊聊天,起碼在孩子清醒的時候有兩三小時的高質量陪伴時間,就已經夠了。

回覆:有冇需要辭職陪小朋友上小一?

IloveJJ 發表於 16-8-19 09:45
我反而在想:阿仔升小一了,我想去搵工呢!
發夢咪咁早

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-8-19+09:45+我反

回覆 IloveJJ 的帖子

上個周日,與阿女在茶餐廳lunch,聽到隔離臺話,要送個女去補習社。

立即細細聲同自己的女講,你們好好上堂喔,媽媽沒有錢送你們去補習社喔。

兩個女回應,如果上堂不好好聽,就算去補習社也不見得會好好聽啊。你放心啦,我們會專心上堂噶。

我同你想法一樣。
仔出世前兩星期,我才停工作,做咗全職媽媽六年,升小一頭一個月,我揾到半日兼職,一直返兼職至現在,計劃升中後才揾全職。
我現在返9:00--1:00,五日,紅假。
仔放3:30,時間好好

我諗仲有好多因素要考慮, 例如媽媽而家份工嘅性質, 小朋友嘅性格, 家庭經濟.....

引用:回覆+IloveJJ+的帖子 我同你想法一樣。仔

普通文職。放銀行假,暑假當然冇得放,如果有時放早,如我仔有時放12:15,就要揾人接(同學仔媽咪)。暑假就在家,有老爺奶奶睇住。

IloveJJ    發表於 16-8-19 23:23