用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 87名文憑試生覆核成績後獲學位取錄
go

87名文憑試生覆核成績後獲學位取錄 [複製鏈接]

大學聯合招生辦法(JUPAS)今日公布應屆文憑試考生,覆核成績並獲更高成績後,大學重新考慮入學申請的遴選結果,87名文憑試生重新獲學位取錄。

423名申請人當中,271人的取錄結果有變更;包括87名學生獲學士學位取錄,而其中59人在正式遴選中未獲任何取錄、20人由原先獲高級文憑取錄資格,改為獲教資會或公開大學的學士學位;亦有8人由原先獲副學士學位取錄,改為獲學士學位資格。以上情況均包括獲指定專業/界別課程資助計劃(SSSDP「資助計劃」)的學位取錄。

此外,有156名原已獲學士學位課程取錄的申請人,在新遴選結果獲較高次序的學士學位課程取錄。

2    0    0    1

回覆:87名文憑試生覆核成績後獲學位取錄

我隻豬女原本8/8派咗去城大,但佢一直都唔開心喊住話自己揀錯科,又話嗰科認受性低讀完都冇用,就算勉強入到去都只會hea讀4年,直頭唔想讀,話要下年再考過😫⋯⋯(搞到我兩老嬲到爆😡當初諗住佢咁大個人咪放手俾佢自己選擇自己想讀嘅嘢囉!城大佢排第三㗎!到派到又嚟後悔話揀錯😵,交完5仟蚊留位費又話都係唔讀啦!俾佢激鬼死😤)
但今日風回路轉😳,佢申請咗通識check卷(check一check要6佰幾蚊😩一直check卷升grade成功率好低,諗住6舊幾水俾佢心熄下算💸),點知又俾佢成功加多1分(最正仲有得refund😁)最終今日僥倖再放榜入到港大😅
所以嚟緊有子女DSE嘅家長,放榜時如果個grade唔滿意而對份卷有懷疑,就記得申請覆卷啦!😊我而家安樂晒!希望佢入到去咪鬼學埋人搞港獨啦!😩

小苦巴    發表於 16-8-24 00:36
wyl    發表於 16-8-19 11:51

引用:我隻豬女原本8/8派咗去城大,但佢一直都唔

原帖由 詠豬媽 於 16-08-18 發表
我隻豬女原本8/8派咗去城大,但佢一直都唔開心喊住話自己揀錯科,又話嗰科認受性低讀完都冇用,就算勉強入 ...
通篇睇得好開心,恭喜晒

我隻豬女原本8/8派咗去城大,但佢一直都唔開心喊住話自己揀錯科,又話嗰科認受性低讀完都冇用,就算勉強入 ...
聽到個女如願以償的好消息,做父母的又鬆一口氣喇!恭喜恭喜!

回覆:木子 的帖子

多謝

引用:Quote:原帖由+詠豬媽+於+16-08-18+發表我隻

原帖由 天使麵 於 16-08-19 發表
聽到個女如願以償的好消息,做父母的又鬆一口氣喇!恭喜恭喜!

...
多謝

詠豬媽 發表於 16-8-18 12:04
恭喜恭喜!恭喜恭喜!

Congratulations. $600 per subject? Good deal.

回覆:87名文憑試生覆核成績後獲學位取錄

呀女加咗ls,best5:29分,仍然入唔到最想入嘅pt,ot不變,佢問過師姐有29分入過,都幾失望。既然不變,就別給她希望吧。心情高高低低起伏,替她難過。她現在說真的不太喜歡pt,唯有今年讀好啲希望轉,但係已經唔鍾意呢科,點讀好啲吖?點先可以做到物理治療師呢?定係其實護士前景和晉升機會會好過pt呢

fionakong2008 發表於 16-8-19 14:48
呀女加咗ls,best5:29分,仍然入唔到最想入嘅pt,ot不變,佢問過師姐有29分入過,都幾失望。既然不變,就別 ...
最後入了哪科?

引用:Quote:fionakong2008+發表於+16-8-19+14:48

原帖由 mega_yi1 於 16-08-19 發表
最後入了哪科?
職業治療

引用:呀女加咗ls,best5:29分,仍然入唔到最想入

原帖由 fionakong2008 於 16-08-19 發表
呀女加咗ls,best5:29分,仍然入唔到最想入嘅pt,ot不變,佢問過師姐有29分入過,都幾失望。既然不變,就別 ...
不太喜歡ot才對

醒目開學勳章 王國長老

恭喜晒

引用:Congratulations.+$600+per+subject?+Good+

原帖由 nintendo 於 16-08-19 發表
Congratulations. $600 per subject? Good deal.
多謝!
中文同英文每科$7XX,其他科就每科$6XX,如果check到改錯就有得refund

引用:Quote:詠豬媽+發表於+16-8-18+12:04+我隻豬

原帖由 Leung2010 於 16-08-19 發表
恭喜恭喜!恭喜恭喜!
多謝!

引用:Quote:原帖由+詠豬媽+於+16-08-18+發表我隻

原帖由 Charlotte_mom 於 16-08-19 發表
恭喜晒
多謝!

回覆:fionakong2008 的帖子

PT 比重側重 phy, bio.  LS 比重相對算低。相同嘅 best 5 計出嚟可以係好唔同嘅分數。

回覆 fionakong2008 的帖子

OT 和 PT 在POLY都是同一部門。 在醫院都是在Rehab 過程中扮演重要角色。加油!
Brilix

引用:回覆+fionakong2008+的帖子 OT+和+PT+在PO

原帖由 brilix 於 16-08-28 發表
回覆 fionakong2008 的帖子

OT 和 PT 在POLY都是同一部門。 在醫院都是在Rehab 過程中扮演重要角色。加油 ...
好多謝鼓勵,我個女從小就經歷多次逆境求存,她有一份打不死精神,難關難過關關過。我相信每個人在每一個崗位,只要努力,都可以會有自己的一片天。

‹ 上一主題|下一主題