用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 2017-18 P1報名人數
樓主: sinying520
go

2017-18 P1報名人數 [複製鏈接]

引用:制度改變係事實,任何改變都會有人讚成或反

原帖由 francis_chan 於 16-09-16 發表
制度改變係事實,任何改變都會有人讚成或反對,如果任何事都要有100%人讚成才能做才能改變,相信任何事都做 ...
其實我唔洗你教我點教我女預備呈分試,我亦知道每個政策都唔會得到100%認同才可出台。觀乎你每個留言都係叫我"接受", 恐怕你忽略左我講既重點:我係已經知道自己冇得揀,要硬食。再者,我一早提出果幾個問題,你冇回應過,同校方一樣喎!咁又如何令人信服呢?

silvia_ng 發表於 16-9-16 10:01
我都知好多人睇我留言,因為我好on居地係03年登記時用真名,咁我講野都一直係有果句講果句。網上講野有法律 ...

很多人都知道自從妳在PTA處得不快後,就對學校好多意見,在這背景下,你在此的評論已不太中肯了!既然你已繞過學校去保良局和教育局投訴,就等他們幫你處理,不要在此發放不平衡的資訊去影响别人了!

引用:Quote:silvia_ng+發表於+16-9-16+10:01+ 我

原帖由 gingerale 於 16-09-16 發表
很多人都知道自從妳在PTA處得不快後,就對學校好多意見,在這背景下,你在此的評論已不太中肯了!既然你已 ...
嘩嘩嘩,你好似係insider喎!我向教育署同保良局投訴你都知!我好似從冇透露過喎!(even我私人facebook都冇同人講),  咁問你講野難道就會公正?呢件事好睇啦,學校要派人打擊我係呢個平台講事實,你唔好delete post呀!咁我諗你好清楚pta選舉後,佢地可以搬龍門玩互選職位又得,猜包剪揼選秘書位都得又得啦!(保良局教育部總主任係tsl學生家長我都知,我都好期待學校既書面回覆呢!唔知佢打算企家長果邊,定局方果邊呢?)

引用:Quote:silvia_ng+發表於+16-9-16+10:01+ 我

很多人都知道自從妳在PTA處得不快後,就對學校好多意見,在這背景下,你在此的評論已不太中肯了!既然你已 ...
頭先打唔哂,講多少少。我要澄清,我冇繞過學校就去書面投訴,而係我上星期三比左機會學校解釋,準備好成張A4紙問題,但佢地一條都冇答我,放棄左溝通機會。書面投訴係我星期四寄出既,唔好老屈。仲有你所講既pta選舉,已事隔兩年前既事,如果我係有心講學校不是,兩年內已可講十萬八千次,仲可以公開同某人既WhatsApp對話,但我冇選擇咁做囉。唔好諗到我好得閒,好恨做pta先得架!我當日參選係為細路,為相信我既家長,唔係想做學校既紙板公仔呀!果啲留返比其他有心人做啦!

gingerale 發表於 16-9-15 10:03
回覆 silvia_ng 的帖子

Don't be a sore loser!

How sweet!
So you are the ultimate winner?
May God bless you, amen.

silvia_ng 發表於 16-9-16 15:25
頭先打唔哂,講多少少。我要澄清,我冇繞過學校就去書面投訴,而係我上星期三比左機會學校解釋,準備好成張 ...

Silvia EE, 留返d 時間專注呈分試。

衰d 講你捱多8個零月就見生天,真係犯不著浪費自己寶貴嘅時間。妳原意係為大家好,理性尋求對話,但可惜好多人根本唔明白。情況似現時社會,有一班人為香港努力,可惜保皇勢力強大... 天佑眾人吧!

唔好再浪費時間係呢個小平台同打手角力。

gingerale 發表於 16-9-16 13:21

從何途徑可以知道點樣「處得不快」呢? 願聞其詳...

Thanks.

@@ 發表於 16-9-16 16:19
從何途徑可以知道點樣「處得不快」呢? 願聞其詳...

Thanks.
當事人都沒有否認“處得不快”,不用詳談了。
其實當事人應看看閣下的帖子:

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3252672&pid=42786287&fromuid=537695\

引用:Quote:@@+發表於+16-9-16+16:19+從何途徑可

喂,唔好選擇性失明啦打手,冇事實去反駁我,但又拉開話題唔答人野。仲有呢,你引既帖係中學既學校,原來入黎既小學生都要有咁既心理質素,我諗好多家長眼晴雪亮好多。我話比果個家長知啦,我真係好不快呀,就好似比人呃左好耐,到發現真相果陣既感覺咁囉!

引用:Quote:silvia_ng+發表於+16-9-16+15:25+ 頭

原帖由 Mei721 於 16-09-16 發表
Silvia EE, 留返d 時間專注呈分試。

衰d 講你捱多8個零月就見生天,真係犯不著浪費自己寶貴嘅時間。妳原 ...
都係架,呢件事就算點樣都好,都知道冇得推倒重來,我只想要一個答案,只希望前人種福後人享。如果再比某啲衰人咁攪落去,前人一直努力既心血只會化為烏有。佢可以係網上打擊我,但網下既人呢?佢控制到幾多?

silvia_ng 發表於 16-9-16 19:31
喂,唔好選擇性失明啦打手,冇事實去反駁我,但又拉開話題唔答人野。仲有呢,你引既帖係中學既學校,原來入 ...

我是想你看該家長其中一段留言,可能要desktop先看到,算吧!
你是風雲人物,不需要insider,很多家長,學生,老師都識得你,你和學校及其他家長因PTA鬧不快是事實,大家都知,不用反駁。你早兩年已在EK已有批評學校對你個仔不公,不是最近才"開火"了。當我們與別人結怨後,對方做什麼都會覺得有問題。我唔係咩打手,只係近日你在此偏頗的言論,加上人人當你係TSL icon,我先好似你咁,不能再忍才出聲。

引用:Quote:silvia_ng+發表於+16-9-16+19:31+ 喂

我是想你看該家長其中一段留言,可能要desktop先看到,算 ...
你咪扮唔係insider啦!我出信去教育署冇人知架,除左校方既人,又或者core group, 無啦啦你又點會知呀!你同校方有咩親密關係呀?你地呢兩年對我既"熱情既關心"點會唔知?!大家係交接會第二日,吹行雞打哂電話黎唱衰我,其實好多人話我知呀!我唔出聲反駁,係免得好似果個人咁無腦呀!兩年前呀仔份數學卷由第一個老師改係啱,突然改做錯我都好記憶猶新呀!大拿拿4分扣哂,由98落到94,點會唔記得老師既"關照"呀!你冇實質既理據去回答我既疑問,咁你不如收啦!只係識用pta唔愉快乜乜物物,咁其實係咪要我公開我同楊永明私下傾呢件事既WhatsApp呢?拿,我講多次,人在做天在看!呢句應該令大家念念不忘啦!我唔打算回應你呢個假名人啦,你分分鐘自己就係方丈,我再答你就似怨婦,我乖乖等教育署佢地reply就得。

silvia_ng 發表於 16-9-16 23:31
你咪扮唔係insider啦!我出信去教育署冇人知架,除左校方既人,又或者core group, 無啦啦你又點會知呀!你 ...

咁激動,任何旁觀者都看出妳同校方深仇大恨啦,連校長也直乎其名!你在此的談論有幾持平中肯,大家都心中有數了。不用回答我了,再咁激呢個thread好快會俾人摺埋呢!

你咪扮唔係insider啦!我出信去教育署冇人知架,除左校方既人,又或者core group, 無啦啦你又點會知呀!你 ...
嘩!數學攞9X分

silvia_ng  喂你錯重點呀  發表於 16-9-19 08:55

大家都知要"硬食”,但是呈分才計錯分係事實,草草了事。人家派得好學校也不存在血海深仇,而且網上寫的都要負責。分數和改制息息相關,緊張時刻殺出呈咬金,便當然難接受。手法和處理都有問題,當年說的天文館不了了之,今天的方向究竟是對還是錯要後人才知。但由考入的一天到現在,敗走的也確實不少。要馬兒好,馬兒一定要吃草,不是叫人吹眠馬兒你會飛,隻馬就曉飛,飛落街跌死才真。
怪事年年有,今年特別多。願君早歸去,身體福壽安。
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

gingerale 發表於 16-9-16 18:10

致gingerale: 你都幾恐怖... 我係呢度回應,你竟然search 我以往的回覆  

但我又自問行得正企得正唔怕你『人慾手尋』嘅。

嘩!好爆喎 (emoji)

gingerale 發表於 16-9-17 00:07
咁激動,任何旁觀者都看出妳同校方深仇大恨啦,連校長也直乎其名!你在此的談論有幾持平中肯,大家都心中 ...

睇得出你真係好專敬專重崇拜仰慕敬佩敬拜校長 :dadday:

gingerale 發表於 16-9-16 21:50

我是想你看該家長其中一段留言,可能要desktop先看到,算 ...

「兩年前對個仔不公」
「依家先開火」

... 果位家長點解會咁忍得?
會唔會「兩年前」嘅事已經「吞」下來。
然而「依家」再有導火綫呢? 敢問該家長嘅「開火」對你有咩影響?點解你會代學校係討論區「張牙舞爪」?

家長有不滿點解唔可以發聲?政府都有教小朋友要識講【唔好】!爬文見家長在家長會發問、去信教育署呢d 在我來看似係理性表達意見,但點解樓主會覺得係『開火』呢? 唔發聲又點溝通呢?

回應中深感樓主係 Insider 但又有理說不清 【註:「有理」一詞未被證實】

我覺得如果家長真心要開火,在佢身上發生嘅足夠報料比生果報,甚至90後教師出書...

希望樓主gingerale 手下留情唔好手尋我其他舊post 黎攻擊我

對題回答問題 is preferred

有一點很鬼的是,TSL icon變了異見分子.看過MARVEL都知鼎鼎大名愛國的美國隊長,如今竟變了九頭蛇的無間道.烏呼哀哉!
網路使你興起,也可以使你墮落.
校長金句:你要相信學校.
只管信不要問,亞Lee路也.
非認知能力不能使人飛,只能麻醉失敗者,陶醉於自我感覺良好。
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]
‹ 上一主題|下一主題