用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 2017-18 P1報名人數
樓主: sinying520
go

2017-18 P1報名人數 [複製鏈接]

francis_chan 發表於 16-9-13 08:30
請問4考改3評估有甚麼問題?另外請問貴長子考到的中學好不好?

我長子考到中學好唔好關學校政策咩事呢?! 仲有, 天下間冇好既學校, 只有適合既學校。陳守仁我最認同以上既人講既事︰就係小朋友英語能力高,呢點絕對係事實。是其是,非其非也。

至於改評估有咩問題? 初小小朋友應該冇問題(我個人亦贊成考少D,測小D, 因此先揀陳守仁)。但對今年小六,已經呈過一次分既學生又點呢?

1) 1
月29日做的問卷調查,要九月才公開數據,並要即時執行,有冇問題?

2) 為何對家長解釋會議安排在開學後?而非在有結果後即時舉辦家長講座?有冇問題?

3) 通告上寫出家長教師會於5月20日支持學校決定,但會議記錄在那裡?咁有冇問題?

(按:家長教師會開會之會議記錄由2014年2月後未再上載過內聯網)

4) 通告上列出法團校董會於本年7月16日才批準,為何要馬上落實執行,而非給予家長有足夠的通知期 / 心理準備才實施呢?咁有冇問題?

5) 學校唔知搵邊度D數據話50%用3次評估方法, 但我搵既並非如此(小學概覽所有人都睇得,你都可以睇下先覆我)。咁有冇問題?

6) 何不如大部份三次評估學校般,在11月,3月,6月評估呢? 當中有什麼考慮?

1) 開學至第一次考試上課日期共66日(包括三天適應半天課程);
2) 下學期至測驗共40天上課日;
3) 測驗後至年終考試共42天上課日(包括兩天TSA及兩日預留予TSA)

如果考試日數盡量平均分配,學生便可避免有過多課程需要兼顧。

引用:幾年前call+waiting+入,好似非入不可,幾

原帖由 grandmalolo 於 16-08-28 發表
幾年前call waiting 入,好似非入不可,幾年後後悔莫及。
Similar situation as my friend, only difference was they are not on waiting. They got admitted on the first round.

引用:這位家長在學校發生了什麼事?怨氣很大。不

原帖由 QQmamimi 於 16-08-30 發表
這位家長在學校發生了什麼事?怨氣很大。不如同學校好好溝通一下!
如果學校係真正開明當然可以溝通,不過...

明顯地就係「順我者昌,逆我者...」

唉....真係失望

回覆:silvia_ng 的帖子

其實以上問題當時係有幾多家長覺得係好大問題?

引用:其實以上問題當時係有幾多家長覺得係好大問

原帖由 francis_chan 於 16-09-13 發表
其實以上問題當時係有幾多家長覺得係好大問題?
我係1Sept收通告先知今年P6家長支持改三次評估支持率係57%,  而出問卷時係未公佈詳細安排,例如考試月份,改為兩三次quiz取代等等,呢啲係1 Sept及上星期三既家長晚會先知。其餘級別支持率係around 70%.

讓人汗顏

作為陳守仁用家, 我們十分支持4考改3評, 因為好多學生exam都發溫, 參考學校平時分數比考試分高10-15%, 我相信學校改革建机於此, 相信整個改革巳溫讓一段長時間.

引用:作為陳守仁用家,+我們十分支持4考改3評,+因

原帖由 unfair123 於 16-09-13 發表
作為陳守仁用家, 我們十分支持4考改3評, 因為好多學生exam都發溫, 參考學校平時分數比考試分高10-15%, 我相 ...
如果我係其他年級學生或者係黎緊投考既家長,我諗我都支持。不過對已經考過一次呈分既學生,到開左波到下半場先話你知要改rules, 又真係幾有趣。話時話,你上星期三有冇份聽晚會?我自己聽完就發覺同6年前入學時所要求既學校完全唔同左,愉快學習不見了,洗濕咗個頭家下硬食埋落去。到呈分時一分都不能少既壓力,擴張到每次既平時分。。。真係開心到呢。。。以往都係TOBS (數學科) 會咁,而家四科齊鳴。我家下晚晚要化身做9527, 再扮演心理輔導員添呀!

hppa    發表於 16-9-14 14:25

客觀事實是這次改革對現在六年班學生和家長的影響是最大,無論是好是壞最後一年改變遊戲規則,都使用家不安。學校改革的出發點不用懷疑,在競爭激烈的分數比較中,加入平時分(小測分)確是公平一點,而現在的考生之多,新學生質素不斷提升,也趨化了要更完善的考核制度。雖然,來得有點生硬,但相信大部份家長都會接受既定事實。
對看官我想留下一點提示:TSL英文科是必定好的;中文科和數學科才是兵家必爭之地。祝大家學業進步。
[/url]][url=http://lilypie.com][/url]

引用:客觀事實是這次改革對現在六年班學生和家長

原帖由 tomcathui 於 16-09-13 發表
客觀事實是這次改革對現在六年班學生和家長的影響是最大,無論是好是壞最後一年改變遊戲規則,都使用家不安。 ...
來得有點生硬,但都會接受。。。咪就係硬食囉(乜有得揀咩?!) !😂 陣間分分鐘會有啲"何不食肉糜"既留言出現添。😂

轉變雖然來得快有點急,,令部分人可能一時不能接受!但所有小六學生其實都在同一制度下作公平評分,看不到轉變後會有甚麼大問題!

引用:轉變雖然來得快有點急,,令部分人可能一時

原帖由 francis_chan 於 16-09-14 發表
轉變雖然來得快有點急,,令部分人可能一時不能接受!但所有小六學生其實都在同一制度下作公平評分,看不到 ...
其實我都係問緊前面果六條問題有冇問題(特別係假數據引導家長果條) ,其他公平與否我都唔夠膽講,每個人承受改變能力唔同,當恆之有效既制度突然要改,校方美其名話希望考中間果班小朋友會考得好返啲(咁佢地上左,邊個跌落黎呢?好高深既語言藝術呀!), 完全迴避其他問題唔答令家長釋疑,咁又真係冇問題?記住,呢級100人入面,仲有43人反對佢架!

hppa    發表於 16-9-14 14:25

回覆 silvia_ng 的帖子

Don't be a sore loser!

gingerale 發表於 16-9-15 10:03
回覆 silvia_ng 的帖子

Don't be a sore loser!
你好有趣,或者你係D比人霸王硬上弓後都會send appreciation letter 比人果D。 道不同不相為謀,你咪答我啦! 用"茅招贏人",唔通又好光彩咩? 定係只識做呢D野?!

TSL雖然越來越多人申請,到畢業還是有band 2, band 3的學生。P6的時候,通常邊緣學生的家長都好緊張,每個分數也會很計較,這也是正常的。改了考試次數或平時分比重,對這些學生有害與否真的很難說,因為他們成績有時幾波動,但對大部份學生來說,應該不會有什麼影響。 其實TSL就算是b1/2邊緣學生,上了b1b/c的中學,也可以“名列前茅”,"越讀越有自信”, 不是嗎?

Silvia EE, 一直追睇你的貼文。到今次事件為止真的好震撼。
因為你一直也是TSL論壇的指南針。 相信這次事件讓你真的
太失望了。 如果事情屬實,確實令現在快要畢業的學生很無奈!

制度改變係事實,任何改變都會有人讚成或反對,如果任何事都要有100%人讚成才能做才能改變,相信任何事都做不成!只有收拾心情,在餘下時間做好好子女的評估作準備,相信成績會俾先前呈分試方法更好更佳也不是沒有可能!

引用:+本帖最後由+gingerale+於+16-9-15+17:02+

原帖由 gingerale 於 16-09-15 發表

TSL雖然越來越多人申請,到畢業還是有band 2, band 3的學 ...
其實我都係針對佢個手法,好差囉!亦係近年既處事手法。P5以前都有Education camp, 上年粒聲唔出冇埋,唔知咩事。上年P5呈分試,今年開學先知話計錯分,排名好多學生受影響。但單靠細路轉述,有啲話英文默書出錯,有啲話常識出錯,到底係咩出錯,唔知呀?!其實我女會否受呢次改變而得益,都係未知知數(佢亦係某人口中啲讀得唔好既學生添) ,但點解我都會出聲呢?因為我都真係忍左好耐啦,乜真係可以咁獨斷獨行架咩?!

引用:Silvia+EE,+一直追睇你的貼文。到今次事件

原帖由 QQmamimi 於 16-09-15 發表
Silvia EE, 一直追睇你的貼文。到今次事件為止真的好震撼。
因為你一直也是TSL論壇的指南針。 相信這次事件 ...
我都知好多人睇我留言,因為我好on居地係03年登記時用真名,咁我講野都一直係有果句講果句。網上講野有法律責任呀!更何況我有呢次相關既通告,冇得作假架!

‹ 上一主題|下一主題