用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 2017-18 P1報名人數
樓主: sinying520
go

2017-18 P1報名人數 [複製鏈接]

引用:幾年前call+waiting+入,好似非入不可,幾

原帖由 grandmalolo 於 16-08-28 發表
幾年前call waiting 入,好似非入不可,幾年後後悔莫及。
可否詳細說明一下?

幾年前call waiting 入,好似非入不可,幾年後後悔莫及。
願聞其長x2

引用:OPEN+DAY+優秀學生的一面全是假象,不要再

OPEN DAY 優秀學生的一面全是假象,不要再以英文好就是理想。
我去過幾間小學的open day,冇一間不是派精英上台表演,而TSL 就算是台下的學生都是十分醒目有禮和英文流利

這位家長在學校發生了什麼事?怨氣很大。不如同學校好好溝通一下!

引用:這位家長在學校發生了什麼事?怨氣很大。不

原帖由 QQmamimi 於 16-08-30 發表
這位家長在學校發生了什麼事?怨氣很大。不如同學校好好溝通一下!
我都好想知道

我都好想知,感謝分享

引用:+本帖最後由+grandmalolo+於+16-8-30+19:05

,請不要太對TSL美滿化。
其實每間學校都怕收生不足,無論直私定津校,有學校會開openday、有D去目標幼稚園演講、或者俾幼稚園帶團參觀,所以宣傳好的一面是正常不過的。
呢位家長,如果小朋友已在tsl就讀,可能現在不似預期,其實能被幾千人選到去final round的小朋友大家一様優秀,當中差異只是很少很少。與其在Bk不停用力唱衰學校,不如好好扶助下小朋友比較弱的一方面。真的,校內成績排名不是最最重要,到小六自行選二所津中面試,你或許有出乎意料的結果,因為大多中學是看教局的排名次第,不是看校內名次的,而面試的表現亦直接計分,英中尤其看重英文oral 表現吧!加油!

咁即係有甚麼問題?可否講得具體一點??

回覆 alicesang 的帖子

這只是忠告,而不是唱學校,入讀了數年,LIKE 不LIKE或後悔與否 已不重要,最緊要孩子成長、學習環境和朋輩的影響。另外,選校不要因報名人數而斷定該校有多受歡迎,最後而入讀!TKS這一刻,作為家長也會努力輔助孩孑,因完全不能依靠學校。

grandmalolo 發表於 16-9-5 11:45
回覆 alicesang 的帖子

這只是忠告,而不是唱學校,入讀了數年,LIKE 不LIKE或後悔與否 已不重要,最緊要 ...
妳所講的可以套用在好多學校, 講咁多句都係點唔到題.

回覆:grandmalolo 的帖子

當然作為子女家長也會努力輔助孩孑,而完全依靠學校,相信任何家長也不會相信!如果子女學業追不上,安排子女去補習相信係必然的事!其實相信間間學校,都不可能完全顧全好所有學生!學生之間學業,人際能力,運動或音樂表現盡會有所分別!聽聞有些小朋友去了津校小一剛上堂,就需要被罰留堂,或校主任對個別學生態度已經很差!Tsl又有沒有這種情況呢?樓主要想想,如果Tsl都算不好,面對貴子女情況,去到其它學校,結果可能更壞!不過也想聽聽樓主子女發生了甚麼事?

回覆:2017-18 P1報名人數

我是用家,長子已經畢業,幼女仍有TSL.  他倆也非常喜歡學校,享受上學的日子!

陳守仁的學生讀書未必好叻,但我最欣賞他們自信滿滿,語文能力好,這些都是一生受用的。

校長好有心搞好學校,搞openday我唔覺得係marketing, 而係一個比學生學習和一展所長的機會。家長們都好熱心做helper, 支持學校!

如果有家長認為學校有問題,希望他多和學校communicate,才是对孩子最好!

Lilypie Baby PicLilypie Baby Ticker

Mimichuchu 發表於 16-9-5 18:26
我是用家,長子已經畢業,幼女仍有TSL.  他倆也非常喜歡學校,享受上學的日子!

陳守仁的學生讀書未必好叻 ...
學校有好多人性化政策. 好似取消左簡介日, 唔使家長咁辛苦. 如果似其他學校咁marketing 就攪多幾場等多些人氣. 又好似前年取消安排六月的第二次收生. 免得家長又要撲黎撲去, 老師又唔使咁辛苦. 如果係cap 水學校收多10幾20萬都好. 但佢地無咁做. 對家長同老師咁關懷, 重有乜好投訴. 都唔知係咪第二間學校走黎攪場.

回覆:三伏 的帖子

其實取消左第二次收生,係對第一次收生只有waiting的小朋友肯定比較公平!

回覆:2017-18 P1報名人數

第二輪有無要交portfolio 呢?

引用:第二輪有無要交portfolio+呢? +

原帖由 siushun 於 16-09-07 發表
唔使交

引用:第二輪有無要交portfolio+呢? +

原帖由 siushun 於 16-09-07 發表
如果小朋友入左waiting list,到時候可以補交番!

引用:我是用家,長子已經畢業,幼女仍有TSL.++他

原帖由 Mimichuchu 於 16-09-05 發表

陳守仁的學生讀書未必好叻 ...
我大仔都畢左業,細女仲係tsl.  學校bullying老師唔處理/唔識處理,換老師如走馬燈,攪到學生冇歸屬感(大年9月1號都唔會返學校,話唔知仲有邊個老師仲係度教!),  同學校communication?!  上星期三晚家長會,我預先準備左一張A4紙問題,台上三個人都唔答我!4考改三評估出通告用錯既數據,話全港50%學校用3次評估。我唔信,我親自每間去睇人校曆,睇小學概覽,發現根本20%都冇!
好多人有人質係手,敢怒而不敢言。我個女今年最後一年,我發覺係越忍口佢地越過份!從今日開始,我唔會再忍!

引用:Quote:Mimichuchu+發表於+16-9-5+18:26+我

原帖由 三伏 於 16-09-05 發表
學校有好多人性化政策. 好似取消左簡介日, 唔使家長咁辛苦. 如果似其他學校咁marketing 就攪多幾場等多些人 ...
人性化?!希望你小朋友成功入讀,感受佢啲"人性化", 仲要全盤接受,否則你會被視為"攪事份子",  學校內會有人好好招呼你個人質,包括義工家長,荒死你人質聽唔到,會好大聲咁同佢講野!

回覆:silvia_ng 的帖子

請問4考改3評估有甚麼問題?另外請問貴長子考到的中學好不好?

‹ 上一主題|下一主題