用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 會唔會放棄女拔,叩軒小?
樓主: Wonderlady
go

會唔會放棄女拔,叩軒小?   [複製鏈接]

karen55407 發表於 16-8-19 10:44
我諗唔係軒小,因為該名校係有直屬1a中學

係咪之前聯繫當左直屬?!

引用:Quote:karen55407+發表於+16-8-19+10:44+我

原帖由 retriever 於 16-08-19 發表
係咪之前聯繫當左直屬?!
咁我都係根據樓主提供的有限資料去推測,我一直以為係瑪利曼

點解諗軒小?
家姐入完dgjs
細佬咪入dbspd,好正常啫,除非唔入

karen55407 發表於 16-8-19 11:15
咁我都係根據樓主提供的有限資料去推測,我一直以為係瑪利曼
瑪利曼唔係普教中...........

回覆:Wonderlady 的帖子

如果考到女拔小,相信許多人開心都嚟唔切,根本不會考慮其他的事情,樓主諗野相當特別,還會想往後的情況,如果為細佬放棄女拔,十分匪夷所思,但是擔心長遠金錢考慮,會實際一點,話晒讀書都是長遠的事情,很多人拿了學位都會嘗試叩門心儀小學,不如到時因實際事況再決定都未遲,女拔小和軒小都大有巿場,如果樓主能兩者兼得,十分難得,我只有說恭喜

引用:Quote:karen55407+發表於+16-8-19+11:15+咁

原帖由 mcl203 於 16-08-19 發表
瑪利曼唔係普教中...........
咁會係邊間呢?

karen55407 發表於 16-8-19 19:35
咁會係邊間呢?
我諗唔到邊間B1A津校係普教中...或者...係假設性既討論點而已~~~

引用:Quote:karen55407+發表於+16-8-19+19:35+咁

原帖由 mcl203 於 16-08-19 發表
我諗唔到邊間B1A津校係普教中...或者...係假設性既討論點而已~~~
羅生門

引用:其實橫掂都要叩軒小,點解唔比細路叩,硬係

原帖由 karen55407 於 16-08-18 發表
其實橫掂都要叩軒小,點解唔比細路叩,硬係要家姐叩門呢?
可能家姐叻D, 但其實照咁睇, 家姐非兔則龍, 如果咁都入到女拔, 應該非池中物, 而細佬, 競爭一定細好多, 所以正路都係分開諗好D

回覆:會唔會放棄女拔,叩軒小?

sure 女拔。公平一點。
當然家庭上好大難處另計

引用:Quote:原帖由+punlik+於+16-08-17+發表沒錢

引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+16-08-17+發表

原帖由 retriever 於 16-08-18 發表
咁咪減左/少d 興趣班囉。

必需嗎?
咁你讀到神校點到有啲嘢學,又校車又食飯可能又要補下習,eca從來冇話必須,但香港地有少少多餘錢都會進補下。

引用:Quote:原帖由+Wonderlady+於+16-08-17+發表

原帖由 Gary_family 於 16-08-20 發表
唔會放棄,除非比唔起學費,但若果比唔起學費, 你又去考?
我諗未必比唔起,但可能比完好tight, 講真好多時報時都真係報住先心態,神校邊有咁易入。

Babyarsene 發表於 16-8-20 16:42
咁你讀到神校點到有啲嘢學,又校車又食飯可能又要補下習,eca從來冇話必須,但香港地有少少多餘錢都會進補 ...

唔係架。咪當津校時代,靠成績入既社會基層咁讀讀囉。。。佢地唔會考慮一體一藝架。

回覆:Babyarsene 的帖子

其實理性地討論下,人人家庭環境不同,好多時報名都真係本住報咗先嘅心態,呢啲真係大有人在。認真地為發表下意見,為弟弟放棄dgjs 真係唔會,個女考得到証明佢有能力,始終dgjs唔係普通名校。但如因為錢問題,or 家庭理念問題,就會真係諗下女適唔適合讀。始終,貧賤夫妻百事哀,讀得神校唔會一樣eca都冇,再加上食飯校車,如果係咁辛苦,仲有個細,真係要諗下自己aff唔afford 到。再加上讀得呢啲學校嘅小朋友都一定有相當家庭背景,呢樣嘢冇好定唔好,自己衡量下想小朋友喺咩環境下長大。

其實唔係話人講咩就係咩啱,始終自己最清楚自家的家庭經濟狀況,自己個女嘅特質,況且好多發表嘅人根本冇小朋友讀樓主比較嘅兩間學校。如果真係想比較同知更多,我認為間現時學校家長去了解更多去決定較明智。

wonglily  理性務實。  發表於 16-8-21 06:36

引用:Quote:Babyarsene+發表於+16-8-20+16:42+咁

原帖由 retriever 於 16-08-20 發表
唔係架。咪當津校時代,靠成績入既社會基層咁讀讀囉。。。佢地唔會考慮一體一藝架。
咁宜家環境唔同,我相信喺dgjs一樣音樂or sports 都冇學嘅人應該少之有少喇?

引用:Quote:Babyarsene+發表於+16-8-20+16:42+咁

原帖由 retriever 於 16-08-20 發表
同埋唔好講到讀津校就係社會基層咁

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-20+發表

原帖由 Babyarsene 於 16-08-20 發表
同埋唔好講到讀津校就係社會基層咁
你睇清楚,我唔係咁意思喎。

我係話女拔津校時代入去既社會基層。

如果你覺得其他人好少無,所以自己都要有,唔可以將就既。。。 咁咪好簡單,自己趕絕自己,無財力支持唔好讀名私/神校囉。

引用:其實理性地討論下,人人家庭環境不同,好多

其實理性地討論下,人人家庭環境不同,好多時報名都真係本住報咗先嘅心態,呢啲真係大有人在。認真地為發表 ...
除左eca需求方面,基本同意!

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-20+發表

咁宜家環境唔同,我相信喺dgjs一樣音樂or sports 都冇學嘅人應該少之有少喇?

...
再搭多句咀,借題發揮下。。。

記得以前浸記而家恒記果位財經蘇教授在報紙分享育兒心得,話同個仔去親食飯,只會要多杯水,無其他野飲。

話唔想個仔食飯就奉旨,以為一定有杯汽水或飲野送飯。。。 有野飲唔係必然咁話。

‹ 上一主題|下一主題