用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 自閉症兒童
樓主: FUNG6691615
go

自閉症兒童 [複製鏈接]

引用:回覆+creamyXDD+的帖子 有沒有比較好嘅訓

原帖由 FUNG6691615 於 16-08-17 發表
回覆 creamyXDD 的帖子

有沒有比較好嘅訓練中心介紹下呀?因為我宜家上緊果間好似效果唔係幾明顯。 ...
上左幾耐?    分離都可以用計時器,你可以比巨一起禁計時器,到響的時候媽媽就出現,都係慢慢加時間,我覺得好有用,因巨地對時間無觀念,我用黎停睇電視

creamyXDD 發表於 16-8-17 20:25
我小朋友3歳確診,當時連飯都唔識咀嚼,只識吞。上左一年半各種小組及冶療,依家同正常小朋友無異,改左好 ...
可以在這裡分享一下你的教育心得嗎?
PM也好

引用:我小朋友3歳確診,當時連飯都唔識咀嚼,只

原帖由 creamyXDD 於 16-08-17 發表
我小朋友3歳確診,當時連飯都唔識咀嚼,只識吞。上左一年半各種小組及冶療,依家同正常小朋友無異,改左好 ...
你好,我岩岩見到你呢個固覆。我細仔2歲零,確診自閉症譜系障礙,中至嚴重程度。
我仔又係食飯唔咬,齋吞。我想知你小朋友上左幾耐訓練?依家大約情況點?

回覆:snowqueen929 的帖子

我已經上左一年半冶療,各類centre都上過,遠既近既都有。我覺得最重要係一定要自己帶去,每次上完都要同姑娘傾,了解小朋友有咩表現,要點樣響屋企做訓練。我以前係打工嘅,到小朋友確診後轉自己搞公司,其實每日出出入入,都冇咩時間放響公司,老公份糧又唔夠,只可以自己夜晚先工作,日間時間都係大半日湊住個仔,星期六日放假就更加在家訓練,用故事教佢,不停同佢傾計,不斷響街上教佢望人,望車,望舖頭,響佢耳邊一路教呢個世界係點様點様。到公園,我會邀請d小朋友同我個仔玩,教佢點同人相處。總之,無時無刻提佢教佢,佢有進步,咩都值。

‹ 上一主題|下一主題