用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 <終場休息> 考小感恩篇
樓主: retriever
go

<終場休息> 考小感恩篇 [複製鏈接]

引用:恭喜樓主已經過關選定了學校。我十分認同老

原帖由 chumiguan 於 16-08-17 發表
恭喜樓主已經過關選定了學校。我十分認同老細好緊要,對佢安排有信任,但呢個工課好難, 十分十分難。通常事 ...
老細既功課我都係學緊。。。

個人認為理性考量有什麼要準備,要做既都做左,無咩好擔心,成敗交俾老細決定。

講到尾,人生既結果得一個,最重要係過程。

考小亦一樣,無論結果怎樣,最緊要係過程對細路長遠有所裨益。

retriever 發表於 16-8-17 10:18
謝謝!

不過,我亦講過: ek有 昇中,初中, 中學交流。。。
好多前輩繼續留在EK,係為左回饋EK

vinvin901    發表於 17-8-28 17:18
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:retriever 的帖子

Agree!

MASAYA 發表於 16-8-17 13:48
好多前輩繼續留在EK,係為左回饋EK
係呀! 好感謝佢地

retriever 發表於 16-8-16 15:12
呢篇野本來諗著放榜日post出來,但因為種種原因等到而家先面世。所謂計劃不如變化快,本來諗著寫既野都唔同 ...
每次pm資深會員,佢地都好樂意回答架  

vinvin901    發表於 17-8-28 17:19

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-08-16+

原帖由 retriever 於 16-08-17 發表
謝謝!

不過,我亦講過: ek有 昇中,初中, 中學交流。。。
養兒一百歲長憂九十九,咁早想收工?

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-17+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-08-17 發表
養兒一百歲長憂九十九,咁早想收工?
哎吔,拋書包。。。
記憶中你係某門派。。。

咁我都拋下金句:"因此、人要離開父母。。。。 "

我相信我無100歲命,都係培養細路早d獨立自立, 趁早放手。。。

回覆 retriever 的帖子

唔好意思, 真是感覺現在的RETRIEVE有點唔似以前的......
以前感覺是似HKPAPA般, 現在卻告知有一小朋友是今年考及升小一, 真是有些錯愕

雲牛  唔係呀, 佢一路都係講緊考小一呀 ...  發表於 16-8-18 10:35

retriever 發表於 16-8-18 08:00
哎吔,拋書包。。。
記憶中你係某門派。。。
而家獨立一詞畀人上綱上線架喇,小心小心

3hearts    發表於 17-8-30 10:16
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

因為某單位一定超過100歲, 千秋萬載, 所以唔駛講獨立自立...

引用:恭喜恭喜!等睇分享

原帖由 雲牛 於 16-08-16 發表
恭喜恭喜!
等睇分享
分享之二係多d訓練細路既自理能力,儘早!

譬如: 唔好幫佢揹包,揹琴袋,唔好幫佢代答問題, 唔好佢未出聲要求已經幫佢做埋。。。

考完小-,刨定升中

Yanamami 發表於 16-8-19 08:29
考完小-,刨定升中
係考小一時已經要刨升中, 升中時要刨定高中課程同大學入學資格。

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-8-19+08:29+考完

原帖由 little_yolky 於 16-08-19 發表
係考小一時已經要刨升中, 升中時要刨定高中課程同大學入學資格。
唔駛掛。

上左中學大個仔,應該佢自己安排。

眼見hku info day家長多過後生仔。。。

唔好咁啦。

little_yolky 發表於 16-8-19 17:52
我女升中後我再無理过佢,只有每年两次派成績表見班主任先知佢讀成点,連升中四揀科佢都自己決,去大学Info Day都係自己去……

Binlojai  應該係咁先啱~ 依家D家長太OVER, 仔女又太倚賴, 令人擔心...  發表於 16-9-12 15:25

Yanamami 發表於 16-8-19 22:08
我女升中後我再無理过佢,只有每年两次派成績表見班主任先知佢讀成点,連升中四揀科佢都自己決,去大学Info ...

8 卦 第一次入中學版睇下。。。

而家D家長真係仲當D 中學生係BB 咁養。。。

好似,"飯盒好唔好食","飯盒食唔食得哂","冷氣有無著毛衣呀"。。。。

little_yolky  少見多怪,你有無見過大學生宿舎weekend阿媽去打掃?  發表於 16-8-29 10:39

retriever 發表於 16-8-20 15:03
8 卦 第一次入中學版睇下。。。
仲有買魔術貼波鞋会唔会俾人笑、買乜書包……

Bobo1210    發表於 16-8-20 20:30

引用:Quote:原帖由+雲牛+於+16-08-16+發表恭喜恭

原帖由 retriever 於 16-08-19 發表
分享之二係多d訓練細路既自理能力,儘早!
收到!謝謝!

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-19+發表

原帖由 BearBearMummy 於 16-08-20 發表
收到!謝謝!

呢樣都唔易做到架。

好似另帖d媽媽們講,其他人係點點點,所以自己要。。。

以前我帶細路去琴行係要佢自己揹袋架,都無問題。不過學完出來佢即刻丟個袋俾我。。。

我問:你做咩呀?!

無他,其他小朋友出來就好順手丟個袋俾工人姐姐甚至俾媽媽揹,媽媽們亦好自然幫佢地揹埋。。。

無論細路同家長都會跟個市點做。。。。

所以最重要係,如果你認同訓練細路獨立自立係長遠有所裨益,就唔好理其他人點做。

做自己相信既事。

引用:Quote:原帖由+BearBearMummy+於+16-08-20+

原帖由 retriever 於 16-08-21 發表
記得我小朋友學完游水去更衣室,未夠六歳就全部自己搞掂,我就坐埋一邊,眼見其他比佢大嘅姐姐嘅呀媽呀、工人呀、嫲嫲呀,都幫手抹身、著衫,佢哋仲好意思問點解我小朋友咁叻,我咪話因為我唔趕時間囉!最眼火爆係嗰個某名校小四、小五姐姐,好似殘廢咁,只懂舉高雙手,全程抹身著衫都有人侍候。

‹ 上一主題|下一主題