用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 藥劑「攞到牌」卻未必「搵到工」?
樓主: elbar
go

藥劑「攞到牌」卻未必「搵到工」?   [複製鏈接]

nintendo 發表於 16-8-24 15:49
即又多幾十個人爭飯食?
同其他專業試一樣, 合格率低, 要經一段時間, 考完又考先至三科都合格, 所以好難統計每年循此考試合格執業人數

MC1128 發表於 16-8-24 16:57
同其他專業試一樣, 合格率低, 要經一段時間, 考完又考先至三科都合格, 所以好難統計每年循此考試合格執業人 ...

合格率低,但即係都會有。
本來已經有人話冇野做,再加人入來,唔係爭工作?
其他專業冇咁多人嘈冇工開。

nintendo 發表於 16-8-24 17:31
其他專業冇咁多人嘈冇工開。 ...
其實,至今為止, 有「真實個案」, 應屆畢業藥劑師話無工做嗎?

海外畢業人士回港考取執業試由來已久, 他們都是港人喎, 爭工作做?

引用:Quote:MC1128+發表於+16-8-24+16:57+同其他

原帖由 nintendo 於 16-08-24 發表
其他專業冇咁多人嘈冇工開。 ...
我都不相信冇嘢做。

較早前的說法是希望HA,DOH請所有香港畢業生,原因只是一個,起薪點較高而已!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:nintendo+發表於+16-8-24+17:31+合格

原帖由 MC1128 於 16-08-24 發表
其實,至今為止, 有「真實個案」, 應屆畢業藥劑師話無工做嗎?
其實好多專業都是開放給海外回流的香港人畢業生的,而且大部分不會依賴政府收納所有畢業生,律師,會計師,工程師有多少入到政府呢!

藥劑師亦有其他出路,只是起薪點及升遷快慢的問題及速度。

MC1128  同意  發表於 16-8-24 18:03
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:701003+發表於+16-8-20+08:36+唉…D

原帖由 samsam123321 於 16-08-20 發表
因為教授只為自己學系生存
各為其主 !

點解《攞到牌》,就認為《揾到工》?咁其他行業的專業人仕又點睇呢?

sunev 發表於 16-8-26 09:32
點解《攞到牌》,就認為《揾到工》?咁其他行業的專業人仕又點睇呢?
這不是保安牌、電工牌。訓練一個藥劑師不論社會和學生本身要付出的成本都不少!
用不到這些專業就不要浪費。這不是簡單的話揾唔揾到工。

引用:Quote:sunev+發表於+16-8-26+09:32+點解《

原帖由 freespeech 於 16-08-27 發表
這不是保安牌、電工牌。訓練一個藥劑師不論社會和學生本身要付出的成本都不少!
用不到這些專業就不要浪費 ...
對!培養一位藥劑師的成本好高昂!

701003 發表於 16-8-27 11:50
對!培養一位藥劑師的成本好高昂!

不要推晒去學生那裹,應該話養D教授成本好高。

freespeech 發表於 16-8-27 00:17
用不到這些專業就不要浪費 ...
同意!

"攞到牌-揾到工" ...... 唔介意嘅話我想借題:港大牙醫嘅畢業生會否遇到相同問題?
JUPAS2016收73人,估計每年畢業生供應都唔少?還是供不應求?

噚晚電台有個關於藥劑師嘅訪問,好奇心咁順便上網去睇吓有關醫療議題.
無意中發現這個updated Blog: http://hkpharmhistory.blogspot.hk/

當中話:"近日有建議說要關掉兩家藥劑學院"
其中亦建議:"現時社會安老服務嚴重不足,長者藥學服務是新出路,試想如果現在每家安老院有一位駐院藥劑師 (我估計現有700家安老院),你說有多少職位?"
以目前/將來社會嘅需求,似乎係一個選擇......

ricetaster  我唔清楚個鑼輯, 但駐一個登記或註冊護士仲好仲實際喇!  發表於 16-8-29 15:34

回覆 schoolrun 的帖子

市面會多咗牙醫, 但人口老化牙醫需求會多咗,一般牙醫相對西醫嘅工作年期較短, 西醫七十歲䦕外都仲可以應付,但牙醫工作對體力有要求, 而頸錐及腰錐亦容易有勞損等職業病。

過幾天就是立法議員選舉,藥劑公會應找人代表自己。

引用:回覆+elbar+的帖子 世衞嘅人口與药劑師+1+

原帖由 ricetaster 於 16-08-16 發表
回覆 elbar 的帖子

世衞嘅人口與药劑師 1 : 2000 比例是否假設是醫药分家為前題? 需求可以差好遠。
This is the point

schoolrun 發表於 16-8-29 13:32
噚晚電台有個關於藥劑師嘅訪問,好奇心咁順便上網去睇吓有關醫療議題.
無意中發現這個updated Blog: http:// ...
崔俊明藥劑師(亞葛笑佢叫佢做'吹水明')喺訪問提出:其實可以減輕醫生部份工作!
特別對於長期病患嘅長者所服用之劑量和功效性,副作用等,可以更直接觀察......

至於駐一個登記或註冊護士係咪重實際,唔清楚護士對藥理的學識程度有幾深.

回覆 ricetaster 的帖子

牙醫保健喺香港應該唔算太普及,反而好少聽到牙科畢業生有就業問題

回覆 schoolrun 的帖子

我不是以藥理角度答, 而是以最實用角度幫老人院,  老人院質素高低除設備上比較外, 另一重點是有沒有專業醫護人員例如註册/登記護士長駐。 外國一些大型老人院或善終服務甚至由麻醉科醫生主理。我暫時睇唔出虊劑師如何能在本地老人服務担任重要角色, 就算有都遙不可及, 我自己就覺得提出'長者藥學服務'嘅人有些混淆視聽, 使人認為藥劑師行業仲有大把發展機會。

這些好似股市, 不過幾年後今天反映出來. 要知道上年及之前, 中大藥劑在中位數及平均入學成績一直高過中大醫科, 當中好多穩入港大醫如選, 他們是填A1才入到藥劑, 當中有些要說服家長給他們不選醫, 按他們興趣報讀. 好了, 現在事故出現了, 去年是第一批有人找不到實習位, 今年是他們找不到工作. 而事實, 在醫院藥劑師忙死, 醫管局不開位, 連那些叫義工的學生去醫院觀察一個月, 都忙死, 竟然星期六或日要返上午, 幫得幾多得幾多. 大家比他們嘈下啦, 是整個制度出現問題, 不是單一事件. 好了, 今年"股市"下調, 因大家聞到不對勁, 今年中大藥劑入學成績中位數首次低過醫科, 有填a2入到的,當然亦有超高分為興趣填a1入.這批學生都叫抵d 呀, 日後若真的無工作, 唔會嘈太大聲!!!

hksnoopy 發表於 16-8-30 15:52
去年是第一批有人找不到實習位, 今年是他們找不到工作
是如何得知學生找不到實習位 ? 實習位不是
學校安排的嗎? 不是學生自己找的呀 ?

‹ 上一主題|下一主題