用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有關將軍澳LH
go

請問有關將軍澳LH [複製鏈接]

請問將軍澳 LH 口碑怎樣?老師有無愛心?錫唔錫小朋友?功課多唔多?多唔多抄寫?英語環境好唔好?有無需要外補?
品德教育教得好嗎?
家住坑口,小朋友讀緊GV pn,考慮緊想考LH K1, 主要因為LH較着重品德教育,同埋考小一有較多支援。但不知TKO做得好唔好,有無用家可以比到意見,thx!

0    0    0    0

回覆:evapecosbb 的帖子

我小朋友在TKO LH畢業, 普遍老師都有愛心, 尤其是pn班老師, 有幾位特別錫小朋友。功課唔算多, 抄寫功課在K3會多啲, 因為學校想訓練小朋友慢慢適應小學生活。間中會有親子手工或功課, 如果認真做, 都須要較長時間。不過我有時唔想用太多時間, 所以求其做便算, 反正都唔計分^-^

品行方面都教得唔錯, 學校用自己编制嘅書教學, 小朋友返屋企後, 我當課本係故事書同佢講, 佢好投入, 不知不覺就學咗主角嘅好行為。依家小朋友讀小學, 小學老師都成日讚佢乖, 我都會話係幼稚園的功勞。

我冇同小朋友外補, 佢畢業時英文同普通話流利。我只係幫佢報咗畫畫班, 另外在星期六、日同佢周圍去玩, 等佢見多啲唔同人和事, 等佢唔好咁怕羞。到考小學時, 我小朋友都有幾個唔錯嘅offer。

回覆:Ima2008 的帖子

多謝妳既分享呀!
請問妳小朋友讀英粵班定英普班?

回覆:jstarry 的帖子

英普

回覆:請問有關將軍澳LH

多謝分享

引用:我小朋友在TKO+LH畢業,+普遍老師都有愛心,+

原帖由 Ima2008 於 16-08-31 發表
我小朋友在TKO LH畢業, 普遍老師都有愛心, 尤其是pn班老師, 有幾位特別錫小朋友。功課唔算多, 抄寫功課在K3 ...
多謝分享

回覆:Ima2008 的帖子

請問英文堂每日都有嗎?每堂幾耐?

引用:請問英文堂每日都有嗎?每堂幾耐? +

原帖由 Yaleizh 於 16-09-01 發表
請問英文堂每日都有嗎?每堂幾耐?
日日都有英文上堂,因為有一個Net班主任長註課室,長期有老師講英文。

引用:Quote:原帖由+Ima2008+於+16-08-31+發表我

原帖由 evapecosbb 於 16-08-31 發表
多謝分享
唔駛客氣! 其實我見我小朋友學術上冇問題, 只係怕羞同慢熱啲, 所以冇同佢外補。我見其他同學仔家長會幫佢小朋友外補。有啲請外國人單對單教oral, 有啲補普通話, 有啲就參加朗誦比賽。各個家長安排唔同。

引用:Quote:原帖由+evapecosbb+於+16-08-31+發表

原帖由 Ima2008 於 16-09-02 發表
唔駛客氣! 其實我見我小朋友學術上冇問題, 只係怕羞同慢熱啲, 所以冇同佢外補。我見其他同學仔家長會幫佢小 ...
想請教:你在家中同孩子以粵語溝通嗎?

引用:Quote:原帖由+Ima2008+於+16-09-02+發表唔

原帖由 HappyMeow 於 16-09-02 發表
想請教:你在家中同孩子以粵語溝通嗎?
我用粤語溝通。

引用:Quote:原帖由+HappyMeow+於+16-09-02+發表

我用粤語溝通。
另外, 我會同小朋友一齊睇普通話及英文DVD或電視節目。

引用:Quote:原帖由+Ima2008+於+16-09-02+發表我

另外, 我會同小朋友一齊睇普通話及英文DVD或電視節目。
謝謝您的回覆!
我的孩子剛剛在Lhk開學,班主任與她對白,她會以粵語回應⋯⋯老師(net teacher)唔知佢講乜⋯⋯

引用:Quote:原帖由+Ima2008+於+16-09-02+發表另

原帖由 HappyMeow 於 16-09-02 發表
謝謝您的回覆!
我的孩子剛剛在Lhk開學,班主任與她對白,她會以粵語回應⋯⋯老師(net teacher)唔知佢講乜 ...
唔駛擔心, 我小朋友在pn班時乜都唔識, 過咗幾個月, 我同佢一齊參加親子旅行, 佢一見到NET teacher班主任, 就好開心走埋去抱抱。雖然頭一兩年, 佢都唔敢同大家一齊唱歌跳舞, 只係企定定, 但到K2-K3已經唔同哂, 有時跳到人地收音樂, 佢都仲跳緊 畀啲時間佢地慢慢發展吧!

引用:Quote:原帖由+HappyMeow+於+16-09-02+發表

唔駛擔心, 我小朋友在pn班時乜都唔識, 過咗幾個月, 我同佢一齊參加親子旅行, 佢一見到NET teacher班主任,  ...
係嘅!俾d時間佢哋啦
孩子的成長總叫我膽顫心驚:unknown

想考PN, 請問面試難嗎?

引用:想考PN,+請問面試難嗎?

原帖由 yuen22 於 16-09-03 發表
有心考就唔難,但很全面。

引用:想考PN,+請問面試難嗎?

原帖由 yuen22 於 16-09-03 發表
我都係睇番啲BK家長分享, 然後自己同小朋友在家練習, 唔太難。其實我覺得當年小朋友面試表現麻麻地, 但佢係一個愛探究的BB, 見到樣樣嘢都好好奇, 好雀躍。加上我同BB溝通好好, 我諗因此已考到。

‹ 上一主題|下一主題