用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 少年 ADHD
go

[過動] 少年 ADHD [複製鏈接]

其實, 有冇11-12 AGE 才發現有ADHD 問題?
   3    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:MaggieHei 的帖子

如果一直都冇處理過, 相信已經影響左學業成積吧

引用:其實,+有冇11-12+AGE+才發現有ADHD+問題?

原帖由 MaggieHei 於 16-08-15 發表
有 中二上學期末發現 ⋯4個月藥物治療 學習態度改善明顯,學期末成績級升近50

引用:其實,+有冇11-12+AGE+才發現有ADHD+問題?

原帖由 MaggieHei 於 16-08-15 發表
我女,6年級先確診,不過好快排到政府(3個月就有得睇)

引用:Quote:原帖由+MaggieHei+於+16-08-15+發表

原帖由 do-re-me 於 16-09-28 發表
我仔都係六年級至發現, 果時食左藥考呈三(呈一, 呈二吾理想架), 成績跳上左一個banding, 拎埋學業進步𡘾, 但排政府要等到2018呀! 而家唯有貴D都睇住私家先

引用:Quote:原帖由+MaggieHei+於+16-08-15+發表

原帖由 do-re-me 於 16-09-28 發表
點解你女女可以排得咁快呢? 私家D診金同藥費都好金啊!

回覆:少年 ADHD

講多少少, 我仔係ADD, 無過度活躍徴狀所以無被老師發現, 不過平時我湊佢真係喊晒! 欠功課欠書, 做野無要求, 無條理, 咩都慢麼麼, 我一直以為係佢既不良學習態度所以同佢好大角力! 功課班都因為佢太慢而勸退~ 要我自己搞番!

以往佢考試又吾太差, 屬中上游位置(band 1尾), 但呈一呈二跌到band2尾, 嚇死我! 佢學習態度又差, 我好驚佢跌落band 3呀!!

其實我一直都懷疑佢有Add但未作實, 咪帶佢睇一次私家求安心, 點知真係有, 食左藥後有顯注進步, 而家中一都keep住食(但好貴, 成50蚊一粒), 希望可以快D排到政府啦

littlelamlam 發表於 16-9-28 10:48
講多少少, 我仔係ADD, 無過度活躍徴狀所以無被老師發現, 不過平時我湊佢真係喊晒! 欠功課欠書, 做野無要求, ...
你仔仔食邊隻藥,成50蚊粒?strattera?

引用:Quote:littlelamlam+發表於+16-9-28+10:48+

原帖由 lingHLL 於 16-09-28 發表
你仔仔食邊隻藥,成50蚊粒?strattera?
c字頭 27mg for 12hrs, 不過我諗下次要加份量, 因為佢重左(110磅), 同埋好似都吾太專心

引用:Quote:原帖由+do-re-me+於+16-09-28+發表我

原帖由 littlelamlam 於 16-09-28 發表
點解你女女可以排得咁快呢? 私家D診金同藥費都好金啊!
我女專注力不足+少少過度活躍,佢响學校遊魂,欠交,老師同佢講野佢冇反應,返左學成年連邊日上P E都唔知,但佢行為正常,冇騷擾其他同學,所以老師從冇投訴。但佢响屋企好活躍,佢認為係同我玩,但講極佢都get唔到自己出手好大力,整到我好痛,我怕左佢。自理能力又差,例子多到講唔晒我由佢二年級就同社工講,健康院講此情況,到六年級健康院安排臨床心理學家,見左4次後,轉介油麻地,原本一年後先有得見醫生,但我打去話我任何時間都得,如有人唔得閒睇請call我,三個月後佢哋打電話嚟話一個星期後有位,上午9am,問我睇唔睇,我當然話睇

引用:講多少少,+我仔係ADD,+無過度活躍徴狀所以

原帖由 littlelamlam 於 16-09-28 發表
講多少少, 我仔係ADD, 無過度活躍徴狀所以無被老師發現, 不過平時我湊佢真係喊晒! 欠功課欠書, 做野無要求, ...
我女而家中二了,佢到而家都唔認為自己有病。佢六年級時成日唔肯食藥,所以呈分試都係靠我陪讀,中一時我仲係好勞氣,而家好少少。雖然食左藥,但唔係好似其他人咁有效,而且初時食8小時會失眠,冇胃口,想嘔,更加唔肯食。而家轉食4小時,軟硬兼施之下,早上多數肯食,副作用冇咁嚴重

引用:Quote:原帖由+do-re-me+於+16-09-28+發表我

我仔都係六年級至發現, 果時食左藥考呈三(呈一, 呈二吾理想架), 成績跳上左一個banding, 拎埋學業進步&#136 ...
請問你仔睇邊位醫生?

ececbaby 發表於 17-3-6 00:29
請問你仔睇邊位醫生?

我仔睇中環丁X全醫生

我仔升左中都唔肯食, 佢重話身體係佢. 我唔可以迫佢食....但我就變左接線生...學校成日打來
‹ 上一主題|下一主題