用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 PLK 陳守仁vs Paul Con
樓主: mrschan256
go

PLK 陳守仁vs Paul Con [複製鏈接]

引用:正是!+有offer+的話,+根本無需要唸;未有

原帖由 88 於 16-08-15 發表
正是! 有offer 的話, 根本無需要唸;未有offer 既, 唸來都無用
什麼是FCE?

Yanamami  Cambridge Eng. Exam  發表於 16-8-16 12:21

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-15+發表一定S

原帖由 karen55407 於 16-08-15 發表
我真係諗唔明有乜好比
可能唔想單性學校,唔想有宗教?

純睇spec一定係sp,  但如果講下反面野,有唔少人認為修女好惡,and畢業生話唔會送個女返去讀。

引用:Quote:原帖由+88+於+16-08-15+發表正是!+

原帖由 retriever 於 16-08-16 發表
什麼是FCE?
如果逐級考Cambridge English : starter, mover, flyer, KET, PET, FCE ...

唔知有咩用, 但學校有得報, 仲要係返學校考, 報中學時, sip多張cert, 但唔知有無人睇:;pppp:

回覆:PLK 陳守仁vs Paul Con

樓主,Paul con 一定係大班,調轉諗,如果班唔大點收大部分幼稚園生?至於英文,小學冇net 不過以我所知中學有,英文head teacher 是 net。小學oral English 應該冇TSL咁好,但Paul con 女仔英文(讀寫聽)唔會差得去邊。至於升中,其他人都講過,大部分直上,但TSL 我聽聞考唔到B1、中游以下就有啲去咗顏寶玲,到時touch wood 有咩差池就心「up」啦

deleted

如果樓主你個女已經讀緊 Paul Con, 就緊加唔好玩啦. 就算你打算俾小朋友升中時出國, 都唔值得轉. 如你打算留港升中, 就更加係自找麻煩.

回覆:ok3 的帖子

多謝曬各位嘅意見! 其實都係基於我一時時嘅貪心 其實my girl 都唔想轉, 因為呢度有佢由幼稚園識嘅朋友

hppa  you probably cannot get a better secondary school than SPC (if you choose to go to TSL)  發表於 16-8-16 12:38

引用:多謝曬各位嘅意見!+其實都係基於我一時時嘅

原帖由 mrschan256 於 16-08-16 發表
多謝曬各位嘅意見! 其實都係基於我一時時嘅貪心 其實my girl 都唔想轉, 因為呢度有佢由幼稚園識嘅朋友

...
通常SP幼生只搏瑪利曼、瑪利諾同St Mary

引用:Quote:原帖由+mrschan256+於+16-08-16+發表

原帖由 karen55407 於 16-08-16 發表
仲有女拔

karen55407 發表於 16-8-16 12:29
SPCC and DG

mrschan256 發表於 16-8-15 19:05
英語環境那个好些?除咗Paul con佢可以直升, con有咩好
如升中去外國, 去邊間都無所為, 如要留港讀中學, 紧係SPC

如果想英文好, 不如轉去 EFS、CIS之類, 何必轉去一間沒有中學的半 international school.

引用:樓主,Paul+con+一定係大班,調轉諗,如果

原帖由 lvmh88 於 16-08-16 發表
樓主,Paul con 一定係大班,調轉諗,如果班唔大點收大部分幼稚園生?至於英文,小學冇net 不過以我所知中 ...
事實係, TSL b1尾尾到b2 先入到SPC , b1 頭中都無份

karen55407    發表於 16-8-17 22:34
hppa    發表於 16-8-16 14:03

雲牛 發表於 16-8-16 13:02
如果想英文好, 不如轉去 EFS、CIS之類, 何必轉去一間沒有中學的半 international school. ...

$$$$$$$$$$$$$

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-08-16+發表樓主

原帖由 88 於 16-08-16 發表
事實係, TSL b1尾尾到b2 先入到SPC , b1 頭中都無份
可以講多少少嗎?

retriever 發表於 16-8-16 13:04
$$$$$$$$$$$$$
咁TSL又真係幾平.....

引用:英語環境那个好些?除咗Paul+con佢可以直升

原帖由 mrschan256 於 16-08-15 發表
英語環境那个好些?除咗Paul con佢可以直升, con有咩好
Tsl中文差,又沒有中學,考的中學又不大吸引,不明樓主為何還需考慮

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-08-16+發表樓主

原帖由 88 於 16-08-16 發表
Convent 不是band 1a嗎?為何 TSL band 1頭的女仔幾個入DGS 之後band 1中的不是排住入Convent?

引用:Quote:原帖由+88+於+16-08-16+發表事實係,

原帖由 Ocean419 於 16-08-16 發表
Convent 不是band 1a嗎?為何 TSL band 1頭的女仔幾個入DGS 之後band 1中的不是排住入Convent?

...
我都想知....

調轉諗,到考中學時,如果係B1a, 你係spc 同 TSL 可供選擇不會差太遠。但相反,如果係邊緣人,咁就考唔返spc 同level 啦。

我都知如果小朋友未到b1不要硬讀b1, 但到時入咗spc 同伴風氣影下,有突破並唔出奇。呢樣就係點解啲人想一讀讀15-16年的原因。peer influence !

‹ 上一主題|下一主題