用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 PLK 陳守仁vs Paul Con
樓主: mrschan256
go

PLK 陳守仁vs Paul Con [複製鏈接]

回覆:PLK 陳守仁vs Paul Con

完全冇必要vs

mrschan256 發表於 16-8-16 11:55
多謝曬各位嘅意見! 其實都係基於我一時時嘅貪心 其實my girl 都唔想轉, 因為呢度有佢由幼稚園識嘅朋友

...

你囡囡今年升小一? 其實我情況同你有小小似. 又係有間傳統天主教(有中學)嘅女校 vs TSL. 雖然自己都真係好鍾意TSL英語嘅語境, 學費又平, 又覺得咁難考都考到,  唔讀又好可惜. 但基於之前我所講嘅原因, 最後都只好不捨地放棄. 所以我都好明白你心情. 不過我相信呢個選擇係對小朋友最有利嘅

hppa    發表於 16-8-16 14:02

ok3 發表於 16-8-16 13:42
你囡囡今年升小一? 其實我情況同你有小小似. 又係有間傳統天主教(有中學)嘅女校 vs TSL. 雖然自己都真係好 ...
如果係唔洗錢, 當然唔洗諗啦

lvmh88 發表於 16-8-16 13:47
如果係唔洗錢, 當然唔洗諗啦
唔係唔洗錢架, 學費仲貴咗添

引用:Quote:原帖由+mrschan256+於+16-08-15+發表

原帖由 Forgetmenot999 於 16-08-16 發表
Tsl中文差,又沒有中學,考的中學又不大吸引,不明樓主為何還需考慮
TSL 既小朋友中文唔係差, 只係對比佢地英文, 係有落差, 但以香港既小學程度來講又唔係差既, 起碼我印TSA past paper 比小女做, 幾年都岩9成以上, 係唔知點解學校考試果份總係不似預期

引用:Quote:原帖由+88+於+16-08-16+發表事實係,

原帖由 Ocean419 於 16-08-16 發表
Convent 不是band 1a嗎?為何 TSL band 1頭的女仔幾個入DGS 之後band 1中的不是排住入Convent?

...

唔知係咪收外來生政策有改,總之結果唔係嚇死人,就笑死人

路過。咁陳守仁和港同點比較?又或港同和傳統女龍校點比較?

引用:+本帖最後由+88+於+16-8-16+19:34+編輯+\

原帖由 88 於 16-08-16 發表
Convent 收外校生? 有,但一向都是極少. 傳聞除幼稚園K1外, 小一可能都有幾個外, 其他級別都唔會收外來人. 有錯請指正.

88 發表於 16-8-16 19:17
唔知係咪收外來生政策有改,總之結果唔係嚇死人,就笑死人
SPCS收band2生真係难以置信~

回覆:Forgetmenot999 的帖子

就係因為我有個朋友嘅女喺呢間tsl學校讀緊小學六年班佢講嘅英文流利到我都完全唔信,以為佢啱啱喺英國返嚟添

hppa  Do not expect all students have this ability  發表於 16-8-27 00:33

引用:Quote:karen55407+發表於+16-8-16+12:29+通

原帖由 hippoo 於 16-08-16 發表
SPCC and DG
我完全冇諗過拔萃因為我知道我個女唔係呢個級數所以淨係諗tsl , 唔使之不過係因為有個朋友個女喺度讀而佢個囡囡嘅英文 好好聽好劉俐

引用:Quote:原帖由+88+於+16-08-16+發表事實係,

原帖由 Ocean419 於 16-08-16 發表
Convent 不是band 1a嗎?為何 TSL band 1頭的女仔幾個入DGS 之後band 1中的不是排住入Convent?

...
我對學校的banding真係唔係好清楚,我想問下tsl嘅banding同埋spc呢間學校嘅banding係點㗎 ,tks

想問樓主,你點睇SPCS 的英文, 你又點評價你女兒的英文講讀寫? 有外補嗎? 想參考吓.

引用:Quote:原帖由+88+於+16-08-16+發表本帖最後

原帖由 大埔之友 於 16-08-17 發表
Convent 收外校生? 有,但一向都是極少. 傳聞除幼稚園K1外, 小一可能都有幾個外, 其他級別都唔會收外來人.  ...
佢應該係講緊中一收生,convent 好似有50-60個位收外來生,TSL 成為了今年的大驘家

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+16-08-16+發表Co

原帖由 mrschan256 於 16-08-17 發表
我對學校的banding真係唔係好清楚,我想問下tsl嘅banding同埋spc呢間學校嘅banding係點㗎 ,tks

...
其實我都係在這裏跟其他經驗豐富的家長學返黎,我理解係convent dse 成績係band 1a, 但不能和TSL 直接比較因為TSL冇自己中學亦冇TSL 畢業生6年後的dse 成績資料和convent dse成績比較。

回覆:星星的後裔 的帖子

zero 外補

引用:Quote:原帖由+大埔之友+於+16-08-17+發表Co

原帖由 Ocean419 於 16-08-17 發表
佢應該係講緊中一收生,convent 好似有50-60個位收外來生,TSL 成為了今年的大驘家

...
係喎, 網上都係咁話. "TSL 成為了今年的大驘家 " 請問咩意思?

引用:Quote:88+發表於+16-8-16+19:17+唔知係咪收

原帖由 Yanamami 於 16-08-17 發表
SPCS收band2生真係难以置信~
你係外人都話難以至信, 可以想像當時對我地既沖擊有幾大! 真係完全接受唔到囉....不過此處不留人, 自有留人處,塞翁失馬,焉知非福

大埔之友 發表於 16-8-17 22:27
係喎, 網上都係咁話. "TSL 成為了今年的大驘家 " 請問咩意思?

記得ocean419提过TSL今年5个入DGS, 9个Marymount, 7个SPCS仲有零星去HY......上年11个入SPCS(大概)~

回覆 88 的帖子

讀邊間kg? 好難入的兩間都考到,有什麼方法?
‹ 上一主題|下一主題