用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學phonics 是必要嗎?
樓主: keep-calm
go

學phonics 是必要嗎? [複製鏈接]

回覆:學phonics 是必要嗎?

求教phonics 如何幫助閲讀?若不明白該字意思,懂讀又如何?最後仍是查字典。我讓小朋友學phonics是為將來與人溝通時不會誤解或誤導別人。我不太著緊默書串字(時常被另一半抱怨),不如讓她認多幾個字,她可能不懂串boat, 但她知道怎分辨boat, ship, ferry和yacht, 她一定不懂串pillow, 但她一定知道cushion不是在床。

MrBeast  聽說讀寫  發表於 16-8-27 08:27

引用:Quote:原帖由+huba+於+16-08-16+發表本帖最

原帖由 monlingling 於 16-08-26 發表
其實睇下回覆,就知道香港已經洗哂腦,好少人會明白phonics是用來閱讀而不是發音串字,而家有d老師默書時甚 ...
但而家好多教phonics嘅辦學中心,真係話學拼音係等小朋友串字同默書用,一傳十 十傳百,所以我聽好多家長都咁講,一默書串字不理想,第一句就俾人問「你有冇學phonics」

回覆:學phonics 是必要嗎?

我女細個私人學,幼稚園都有學……上小學唔覺運用到,最後都係靠最原始寫,串,背。 咪又係次次有95~100分。
所以我覺得唔特別需要學

我囡學phonics 有用 wor! 識點讀,串就快d,佢串starter 200字好快,俾d字粒佢會砌到出來。  

引用:+求教phonics+如何幫助閲讀?若不明白該字

原帖由 Cheeselover 於 16-08-27 發表
求教phonics 如何幫助閲讀?若不明白該字意思,懂讀又如何?最後仍是查字典。我讓小朋友學phon ...
以我理解,phonics 是對閱讀,發音和串字都有幫助。閱讀時遇到生字,可在心中拼讀,令閱讀流暢,不會因為一個不懂的字"卡住",所以說是對閱讀有幫助。至於生字,閱讀會看前文後理,童書又有插圖,所以只要生字不是太多的話,應該能明白內容。過程中亦對那生字形成概念,當多次在重遇那些生字,小朋友便大概知道某個生字的意思。

引用:Quote:原帖由+Cheeselover+於+16-08-27+發

原帖由 Olympian 於 16-08-27 發表
以我理解,phonics 是對閱讀,發音和串字都有幫助。閱讀時遇到生字,可在心中拼讀,令閱讀流暢,不會因為一 ...
伴讀皆段,我會叫孩子運用返phonics skills去併讀生字,遇上孩子唔明白既字語,我會解釋。當孩子建立好獨立閱讀能力後,孩子遇上唔明既字語,佢哋會自己併讀,然後用上文下理推考個解釋,多見同一個字詞,自然會越推越準,唔需要查字典,查子典我覺得反而會影響建立閱讀興趣。我仔從來唔查子典,如果睇唔明㸃會睇到津津有味。

回覆 Cheeselover 的帖子

我細個嘅時候,我阿媽咪係我嘅人肉字典
小朋友有乜嘢唔識咪問阿媽,阿媽唔識就幫手查字典教返自己個小朋友。

運用得好就唔洗特登去記尐讀音,記個解釋就得......對生字冇咁抗拒,事半功倍!!!

當然,有冇用好睇個人,學英文有好多種方式,phonics都係其中一種姐,最緊要自已覺得啱用就得喇

回覆:Letter_lalaland 的帖子

Letter_lalaland, 非常同意!!

mimi222shi 發表於 16-8-15 18:55
現在的小朋友, 多數幼稚園時已學會了, 可以自己拼讀.
小學默書, 基本上好輕鬆. ...

我都係咁諗..
希望佢學咗上小學..  會自己拼讀..  佢無咁辛苦..
‹ 上一主題|下一主題