用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我好無助
go

我好無助

我仔而家就快8個月,佢仲未坐得穩,但成日都想企,唔識拎奶蹲,叫佢個名佢唔會應,我行開左佢唔會搵我繼續自己玩,同佢返緊play group,但堂堂都喊到落堂,一唔鐘意佢就會大叫,又冇咩眼神接觸,好少聲音已經會紮醒,但係佢見到我或工人,湊開佢既人都會笑,唔熟既就唔會笑,我想問過來人,甘樣係咪自閉徵兆,我每日都好擔心,好怕佢大個唔識照顧自己

回覆:我好無助

8個月太細啦,小朋友差幾個月差別都好大,不過你覺得佢少眼神接觸嘅,就多攞佢有興趣嘅物件,想俾佢果陣就擺喺你塊面隔離先,等佢望住件嘢果陣都會望埋你個樣,咁樣可以訓練佢習慣要望住人

回覆:lukwinghong 的帖子

會否緊張過度,只有8個月,relax.

樓主係唔係有少少過份擔心。見你開左2一3個帖一個小朋友七個月擔心,而加快八個月再問一次。有人己答你太細,根本好難確診是否自閉。八個月上playgroup好多BB都咸,點解要甘早比BB上埋D課程,係唔係有少少過份要求過高。

引用:我仔而家就快8個月,佢仲未坐得穩,但成日

原帖由 lukwinghong 於 16-08-15 發表
我仔而家就快8個月,佢仲未坐得穩,但成日都想企,唔識拎奶蹲,叫佢個名佢唔會應,我行開左佢唔會搵我繼續 ...
如果我答妳係,同我仔仔情況一樣,妳會點?當然每個小朋友的發展都唔同,巨真係太細了,好多野仲發展緊

引用:我仔而家就快8個月,佢仲未坐得穩,但成日

原帖由 lukwinghong 於 16-08-15 發表
我仔而家就快8個月,佢仲未坐得穩,但成日都想企,唔識拎奶蹲,叫佢個名佢唔會應,我行開左佢唔會搵我繼續 ...
8個月真係太細啦....你不如睇下8個月發展係點先....你寫緊果d係一歲半都係咁先開始擔心啦....8個月唔洗返playgroup....你不如同佢玩多d玩具仲好啦!

其實我唔係想杞人憂天,而係我去左好多次媽媽會,同媽媽成日聚會,先發覺我bb有d唔同,醫生同姑娘叫我同佢一星期返一次playgroup,等佢細個開始克服怕嘈同陌生環境,做阿媽當然想自己寶貝身體健康正常活潑,但我要有心理準備,如果真係同其他bb唔同,起碼我依年要努力儲錢為佢好好計劃

你放鬆d,我識人最早一歲確診ASD, 其實就算有ASD, 都要2歲起先叫有d小組上下,你可參考協康既刊物,會教家長點引導小朋友及在家訓練。至於金錢方面,你有能力既就儲多d,就算冇ASD, 小朋友亦會有好多不能預計既開支。

其實冇得同人比較。我朋友個女同我個仔一樣大,乖到不得了,成熟又聽話,淨食白飯都會笑,唔扭計,從不上興趣班,一考K1就入St Paul, 平靚正學校,完全冇俾煩惱父母。我個仔如果同佢比,天同地。擔心當然有既,但人生流流長,剛起步,小朋友既缺點都係一個機會俾我地做父母既變得成熟同堅強。

其實你已經同人比較緊, 你知道咁樣你小朋友感覺到壓力的, 要多d 鼓勵佢, 多d 同佢玩, 唔好比壓力佢。另外女仔係發展快過男仔的呢個時間, 遲d 男仔會追返的了。

引用:其實我唔係想杞人憂天,而係我去左好多次媽

原帖由 lukwinghong 於 16-08-16 發表
其實我唔係想杞人憂天,而係我去左好多次媽媽會,同媽媽成日聚會,先發覺我bb有d唔同,醫生同姑娘叫我同佢 ...
每個小朋友學習進度有快有慢....你覺得佢唔應你....你試下再咁高音d既聲去引去注意,日日不停叫;唔識渣奶樽就再教多十次,教到識為止....坐唔穩就捉住兩隻腳向前傾去練力....與其諗咁多不如去借書or買書去學習教bb點樣發展智力/大小肌肉.....其實touchwood小朋友有咩事,都係靠父母去幫佢....只係教導既過程可能比其他人辛苦....你睇下陳錦鴻都係落力教到個仔考第一!