用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL 1st interview
樓主: LittleButter
go

TSL 1st interview [複製鏈接]

回覆:lvmh88 的帖子

絕對認同

回覆:梅味薯片 的帖子

係遊戲中考小朋友學識,近七千去面試,唔咁樣考請問可以點?

引用:係遊戲中考小朋友學識,近七千去面試,唔咁

原帖由 francis_chan 於 16-08-14 發表
係遊戲中考小朋友學識,近七千去面試,唔咁樣考請問可以點?
校長可以明刀明槍講我一定考學術。

回覆:bubuG 的帖子

就算係稱做考學術,考生活認知或玩遊戲又好,咁多小朋友都係面對同一個面試,一個好公平的面試,得同唔得小朋友其實都會享受到呢個面試!不過大人點唸就好難控制!

引用:就算係稱做考學術,考生活認知或玩遊戲又好

原帖由 francis_chan 於 16-08-14 發表
就算係稱做考學術,考生活認知或玩遊戲又好,咁多小朋友都係面對同一個面試,一個好公平的面試,得同唔得小 ...
阿女見完都話好開心!

回覆:sandychan0707 的帖子

其實舊年我個女見完都話好好玩!

我囡見完直情愛上了。可惜到而家都仲未收到電話😭

回覆:TSL 1st interview

係呀,個iPad 好好玩

引用:個人覺得呢間係其中一間講一套做一套的。校

原帖由 lvmh88 於 16-08-14 發表
個人覺得呢間係其中一間講一套做一套的。校長係訪問到話唔考學術,但題目好明顯係考的。

...
譬如:咩問題你覺得好學術?

引用:個人覺得呢間係其中一間講一套做一套的。校

原帖由 lvmh88 於 16-08-14 發表
個人覺得呢間係其中一間講一套做一套的。校長係訪問到話唔考學術,但題目好明顯係考的。

...
咁小小學術都唔考,咁七仟人用乜野方法揀人?

想睇地址定爸爸職業,定係全職媽媽即 foul?

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-08-14+發表個人

原帖由 dttmtong 於 16-08-14 發表
咁小小學術都唔考,咁七仟人用乜野方法揀人?

想睇地址定爸爸職業,定係全職媽媽即 foul?
其實睇你點睇,有d生活常識, 唔少人覺得係學術。。。

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-08-14+發表個人

原帖由 retriever 於 16-08-14 發表
譬如:咩問題你覺得好學術?
重組句子已經係其一例子。要講subject verb ... 已有既定要求。鬼老溝通都未必跟足,好多時西人係講表達到而對方明就得。當然,跟足係好,但洗喎洗小一入學要考呢,講緊個小朋友係5歲到咋喎....

引用:Quote:原帖由+dttmtong+於+16-08-14+發表咁

原帖由 retriever 於 16-08-15 發表
其實睇你點睇,有d生活常識, 唔少人覺得係學術。。。
考學術冇問題,我嘛係帶出校長係訪問到話唔考但其實唔係囉

lvmh88 發表於 16-8-15 11:16
重組句子已經係其一例子。要講subject verb ... 已有既定要求。鬼老溝通都未必跟足,好多時西人係講表達到 ...

英文唔可能考重組句子卦...

lvmh88 發表於 16-8-15 11:17
考學術冇問題,我嘛係帶出校長係訪問到話唔考但其實唔係囉

我意思係... 可能人地真係唔認為有考學術...

因為有D 問題靠失憶証人講返出來.. 家長先入為主, 可能會認為係學術架...

譬如: 一杯牛奶, 一杯香蕉?  每個小朋友派3粒, 咁係結果派左幾粒糖? 係加, 定連加定乘數?

大人有哂目錄, 將D 野分哂DEPT, 但其實亦可以算係好生活既野...

retriever 發表於 16-8-15 11:42
you can easily search from internet....below link was from year 2012, for sure it is different from now but it will only become more difficult...

http://www.babynet.com.hk/content/%E5%B0%8F%E4%B8%80%E9%9D%A2%E8%A9%A6%E9%81%8E%E9%97%9C-%E9%81%8E%E4%BE%86%E4%BA%BA%E5%AF%A6%E6%88%B0%E5%88%86%E4%BA%AB

引用:Quote:lvmh88+發表於+16-8-15+11:16+重組句

原帖由 retriever 於 16-08-15 發表
有考中、英文重組句子

我又唔覺係按出生月份排喎。上年,我囡2月,考第一日最早嗰批,同佢同學一樣時間,但同學細佢幾個月。朋友1月,一齊交form,都遲過佢考,係同日下午。

bubuG 發表於 16-8-14 11:54
校長可以明刀明槍講我一定考學術。
Exactly !!
考未考囉, 明刀明槍!

睇之前D訪問, 又話: 「面試的學生都是5歲多,我不贊成把所有東西提早學,亦即所謂的贏在起跑線。在我看來耕種和教仔一樣,該發芽時自然發芽,當造的東西自然種得好。」「養分太多會傷害根部,根傷了自然不能生長。教導孩子也要符合自然法則,沒必要早早學會十八般武藝。」...

http://www1.hkej.com/features/article?q=%23%E5%B9%BC%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E5%BA%9C%23&suid=2685810170

我未開始呢個遊戲, 只係做定資料搜集....但當中已搵到好多矛盾, 做家長真唔易

‹ 上一主題|下一主題