用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培正女生成今屆第5名狀元
樓主: UTB
go

培正女生成今屆第5名狀元 [複製鏈接]

其實咁計落, 有兩個女狀元係同培正有關喎!
DGS其中一女狀元來自培正小學

Yanamami  同屆同学~  發表於 16-8-11 15:04
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:其實咁計落,+有兩個女狀元係同培正有關喎!D

原帖由 hkpapa852 於 16-08-11 發表
其實咁計落, 有兩個女狀元係同培正有關喎!
DGS其中一女狀元來自培正小學
其實叻嘅,去邊度讀書都一樣。

不過實有人話: 人際網絡,學習氣氛好唔同。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆:培正女生成今屆第5名狀元

依……依屆畢業嘅,係唔係接近崔琦攞諾貝爾奬個幾年?

有冇人知宣基單親榜眼升唔升到做狀元??

回覆:hkpapa852 的帖子

培正係咪教得好好? 似乎升中pc不是最top個批目標,但dse屢出狀元。

王家爸爸 發表於 16-8-11 11:04
我估係語言需要3,數學只需要2。
其實A-LEVEL年代已經係咁,數學只需要HKCEE程度,但係英文需要A-LEVEL程度 ...
咦,我當年AL又唔係咁喎,我自己當年兩科數好過英文,都入到HKU。可能係年年唔同?

回覆 amoyresident 的帖子

應該係教的好好
‹ 上一主題|下一主題